Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: čelovka Fenix HM61R Amber V2.0

Legendárna značka čeloviek Fenix a ich model HM61R Amber V2.0? Ako dopadne v teste?

 

Obsah

 

Úvod

Keďže je leto za nami a dni sa začínajú krátiť, je na čase sa porozhliadnuť po čelovke na jesenné a zimné výlety. Dostala sa mi do ruky čelovka od známej značky Fenix, model HM61R Amber V2.0. Ide o novú generáciu čelovky HM61R Amber. Ako vyplýva z názvu, mala by byť vylepšenou verziou prvej čelovky. Keďže som zároveň hrdou majiteľkou predchádzajúcej verzie, v recenzii sa zameriam aj na základné rozdiely medzi nimi.

 

Charakteristika


Značka:
Fenix
Model: HM61R Ruby V2.0
Určenie: Pánske / Dámske
Hmotnosť: 157 g
Užívateľ: Pokročilý / Expert
Doba svietenia: 400 hod
Svetelný výkon: 1600 lm
Dosvit: 162 m

 

  • všetky parametre sú zmerané v súlade s normou ANI/NEMA FL1-2009
  • prémiová výkonná LED Luminus SST-40
  • neutrálny odtieň svetla (4500 K) a životnosť 50 000 hodín 
  • päť režimov bieleho svetla
  • tri režimy červeného svetla
  • digitálna konštantná regulácia výkonu 
  • Komfortný popruh s reflexnými prvkami
  • nárazuvzdorná pádom z výšky 2 metrov

 

Obsah balenia

Spolu s čelovkou som si nechala zároveň poslať aj elegantný a praktický obal. Napokon nemusím mať čelovku a nabíjací kábel po rôznych vreckách a v najmenej vhodných situáciách všetko hľadať. Určite túto drobnú investíciu odporúčam.

Nová čelovka je nepatrne väčšia a ťažšia ako predchádzajúci model, ale zároveň je výkonnejšia. Súčasťou je hlavný, ale aj stredový popruh, ktorý sa na rozdiel od predchádzajúcej verzie jednoducho dáva dole. Osobne stredový popruh nenosím. Oba popruhy majú reflexné prvky a tiež majú z vnútornej strany „silikónový prúžok“, aby čelovka držala na hlave pri pohybe. Mám „drobnejšiu“ hlavu a čelovka perfektne drží aj pri behaní. Je veľmi jednoduchá na ovládanie, má iba jedno hlavné tlačidlo.

 

Tlačidlom ju zapneme/vypneme, prepíname medzi jednotlivými režimami svietenia a volíme si aj medzi bielym alebo červeným svetlom. Rovnakým tlačidlom tiež zistíme stav akumulátora (indikácia stavu akumulátora) a môžeme ním čelovku aj uzamknúť. Ovládanie je veľmi intuitívne a jednoduché.

Pod gumovou krytkou tlačidla nájdeme diódu pre indikáciu stavu batérie, vďaka ktorej vieme, ako sa máme na výlete ponáhľať. Pre zistenie stavu batérie hlavné tlačidlo krátko stlačíme, keď je čelovka vypnutá. Pokiaľ nám svieti dióda konštantne zelenou farbou, znamená to, že batéria je nabitá na 100%-85%. Zelené blikanie signalizuje nabitie 85%-50%, konštantná červená 50%-25% a červené blikanie nám ukazuje, že musíme pridať, teda menej ako 25% nabitia nášho akumulátora. Indikácia stavu batérie funguje iba s akumulátorom typu 18650.

 

Režimy svietenia

Čelovka má 8 režimov svietenia. Má 5 bielych a 3 červené režimy. Najsilnejšie svietenie je 1 600 lumenov, na ktoré by mala čelovka vydržať svietiť až dve hodiny. Najčastejšie používam 50–150 lumenov, vďaka ktorým vidím dokonale na cestu. Pokiaľ si chcem na niečo naozaj posvietiť, použijem 400 lumenov.

Predpokladám, že rovnako ako na predchádzajúcu verziu, najvyššia svietivosť ocením hlavne v zime pri zjazdoch na skialpoch.

Červené svetlo používam o dosť menej ako svetlo bielej. Jeho výhodou je, že nepriťahuje hmyz. Ďalšou výhodou červeného svetla je, že po jeho vypnutí sa v noci naša oči nemusia toľko adaptovať na tmu, ako po použití svetla bieleho. Ďalej ho môžeme napríklad použiť pri čítanie v mape, je pre naše oči menej ostré.

 

Biele svetlo sa zapína podržaním tlačidla. Čelovka sa zapne v poslednom používanom režime s výnimkou najvyššieho stupňa svietenia. V tomto prípade sa zapne v režime o stupeň nižšom. Červené svetlo zapneme dvojklikom a opäť sa nám zapne v predchádzajúcom svetelnom režime.

 

Biele režimy

  • 5 lumenov – výdrž 300 hodín

  • 50 lumenov – výdrž 35 hodín

  • 150 lumenov – výdrž 12 hodín

  • 400 lumenov – výdrž 4 hodiny

  • 1600 lumenov – výdrž 2 hodiny

 

Červené režimy

  • 1 lumen– výdrž 400 hodín

  • 10 lumenov – výdrž 40 hodín

  • Blikanie 10 lumenov – výdrž 80 hodín

 

Napájanie čelovky

Testovaná čelovka je napájaná jedným Li–ion akumulátorom typu 18650 s kapacitou 3 400 mAh. Akumulátor je oproti predchádzajúcej verzii vybavený novším USB-C konektorom, ktorý poznáme nielen z mobilných telefónov. Čo sa mi veľmi páčilo aj na predchádzajúcom modeli, je nabíjací magnetický konektor, ktorý je umiestnený priamo na čelovke. Na nabíjanie tak nemusíme akumulátor vyberať, ani riešiť utesnenie konektora gumovou krytkou. Núdzovo môžeme tiež použiť dve jednorazové CR123A batérie. Osobne som však na Fenix čelovkách ešte nikdy jednorazové batérie nepoužila.

Pred každým výletom si čelovku skontrolujem, poprípade dobijem. Na dlhšie výlety so sebou balím aj dve čelovky Fenix.

 

Ďalšie vychytávky a postrehy z testovania

Samozrejmosťou pri oboch čelovkách je vodeodolnosť a prachotesnosť podľa štandardu IP68. Obe by mali vydržať ponor do hĺbky najmenej 2 metrov. Čelovky sú vyrobené zo zliatiny hliníka, takže sú veľmi odolné. Obe majú magnetickú koncovku, vďaka ktorej ich jednoducho uchytíte na čokoľvek železného. Praktický je určite aj zámok zapnutia čelovky. Ten využívam často, hlavne keď idem na viacdenné prechody hôr. Nemusím sa báť, že sa mi čelovka sama v plnom batohu omylom zapne a vybije. Zámok zapneme aj vypneme podržaním hlavného tlačidla na tri sekundy. Po zablikaní je čelovka uzamknutá alebo naopak odomknutá. Čelovku je možné jednoducho vybrať z klipu na popruhu a môžeme ju tak používať ako ručné svietidlo alebo pripnúť napríklad na batoh. Oproti predchádzajúcej generácii je zloženie oveľa jednoduchšie a praktickejšie, pretože uchytenie je novo riešené kovovou sponou, ktorá sa iba zasúva do plastového klipu na popruhu. Čelovka HM61R Amber nemá kovovú sponu, a aby sa neuvoľnila z klipu, zaisťuje sa „gumovým pásikom“. Nové riešenie je oveľa pohodlnejšie a praktickejšie.

 

Na aké aktivity by som čelovku odporučila?

Čelovku určite uvítajú ako nadšení turisti, tak aj bežci hľadajúci veľmi výkonnú čelovku. Treba však podotknúť, že na beh si väčšina ľudí zrejme vystačí aj s menšími a ľahšími čelovkami, napr. Fenix HM51R Ruby V2.0, ktorú som testovala už skôr tu. Čelovka Fenix HM61R Amber V2.0 skvele drží na hlave, neprekáža a takmer o nej ani neviete. V zime ju určite vezmem aj na skialpy. S predchádzajúcou generáciou som bola spokojná, svietila naozaj skvele a v zjazde som musela jazdiť vždy prvá, pretože ostatní nevideli cez svoj vrhnutý tieň na cestu... Nová verzia však prináša v rovnakom balení ešte vyšší výkon a praktické vychytávky, Takže sa rozhodne jedná o výrazný krok vpred. Za mňa je voľba tejto čelovky „zlatou strednou cestou“ ako na turistiku, na beh v náročnejšom teréne, tak aj na skialpy.

 

Kde prebiehalo testovanie? 

Testovanie prebiehalo prevažne v Jeseníkoch a v Rýchlebských horách na „jednonočných“ peších výletoch. Testovanie prebehlo za dažďa, temnej hmly aj splnu.

 

Hodnotenie: 100 %

+

  • magnetická koncovka
  • magnetický konektor
  • USB-C konektor (starší model nemá)
  • dosvit (prvá generácia svieti o poznanie menej)

-

  • žiadne som nenašla

 

Porovnanie dvoch generácií čeloviek

 

 

 

HM61R V2.0

 

HM61R Amber

Výkon 

1 600 lm

1 200 lm

Dosvit

162 m

145 m

Max výdrž

400 h

400 h

Hmotnosť

157 g

149 g

Farba svetla

Neutrálna biela (4000 - 5000 K)

Neutrálna biela (4000 - 5000 K)

Červené svetlo

2 režimy + 1 blikanie

2 režimy + 1 blikanie

Napájanie

1 ks Li-ion akumulátor 18 650 

1 ks Li-ion akumulátor 18 650  

Kapacita

3 400 mAh

3 500 mAh

Konektor na akumulátore

USB-C

micro-USB

 

Záverečné zhrnutie

Čelovka Fenix HM61R Amber V2.0 stojí rozhodne za odporúčanie!

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Gabriela Weissová

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

72,00  (37.64 %) 44,90 

Porovnať

52,00  (38.65 %) 31,90 

Porovnať

13,00  (23.85 %) 9,90 

Porovnať

65,00  (30.92 %) 44,90 

Porovnať

86,00  (25.7 %) 63,90 

Porovnať