Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: Fenix HM51R Ruby V2.0

Čelovky sú dôležitou súčasťou výbavy pri takmer všetkých outdoorových aktivitách. V tejto recenzii sa pozrieme na kľúčové vlastnosti jednej z veľmi obľúbených značiek čeloviek a naša testerka zhodnotí, či stojí za investíciu.

 

Obsah

 

Úvod

Každý určite zažil situáciu, kedy zatmel, a vracal sa neplánovane z výletu, z bicykla, behania alebo inej nielen športovej aktivity po tme. Práve pre tieto nečakané situácie je dôležité mať pri sebe čelovku.

Zháňate spoľahlivú čelovku, ktorá vás bude sprevádzať nielen pri vašich športových aktivitách? Čelovku, ktorá sa vám zmestí do vrecka v bunde, keď idete behať a neviete, či nezatmiete? Čelovku, o ktorej vo vrecku ani na hlave takmer neviete? Potom je dnešná recenzia práve pre vás!

Na trhu existuje mnoho značiek čeloviek. V dnešnej recenzii sa pozrieme na veľmi kvalitnú čelovku od značky Fenix. Za mňa je značka Fenix jedna z najznámejších a najlepších čeloviek na trhu. Čelovky Fenix využívajú nielen nadšenie športovci, rybári, poľovníci, speológovia, ale napríklad aj armáda a zložky záchranného systému. Vďaka testovaniu sa vám budem snažiť čo najviac predstaviť čelovku Fenix HM51R Ruby V2.0, ktorá je navrhnutá na základe dlhoročných skúseností náročných zákazníkov. Tento model je dostupný iba pre český a slovenský trh. Vo svete je dostupný model Fenix HM50R, z ktorého sa vychádzalo.

 

Charakteristika


Názov:

HM51R Ruby V2.0
Výrobca: Fenix
Užívateľ: Pokročilý
Počet batérií: 1
Doba svietenia: 120 hod
Svetelný výkon: 700 lm
Dosvit: 120 m
Maximálna doba svietenia: 100-200 hod
Červené svetlo: Áno

 

  • výkonná LED Cree XP-G3 s neutrálnym odtieňom svetla (4500 K)
  • deväť režimov bieleho svetla
  • plynulý svetelný kužeľ s dosvitom až 120 metrov
  • ochrana proti opačnému vloženiu batérií
  • na napájanie používa jeden Li-ion akumulátor Fenix RCR123A 700 mAh
  • popruh s reflexnými prvkami

 

Na aké aktivity sa hodí?

Čelovka je zo mňa ideálna na beh alebo napríklad na turistiku. Nie je do náročných podmienok, kde sa pohybujete rýchlo, ako je pre mňa napríklad zjazd na skialpoch alebo jazda na bicykli. Na tieto aktivity osobne volím čelovku HM61R Amber ktorá svieti viac. „Fenixku“ mám pri všetkých športových aktivitách vždy v batohu. 

 

Stručná charakteristika čelovky

Čelovka je malá a ľahká. Je celá vyrobená zo zliatiny leteckého hliníka. Váži 80 gramov. Maximálny svetelný tok je 700 lúmenov a dosvit 120 metrov. Čelovka svieti okrem klasického bieleho aj svetlom červeným. Má 9 svetelných režimov. Samozrejme, že je čelovka prachuvzdorná a vodeodolná a navyše s magnetickou koncovkou. Čelovka má ďalšie výhody ako napríklad nabíjací akumulátor s možnosťou výmeny. O jednotlivých „vychytávkach“ sa rozpíšem podrobnejšie nižšie.

 

Nabíjanie čelovky a stav batérie

V čelovke je jeden nabíjací akumulátor typu RCR123A s USB-C konektorom, poprípade je možnosť použiť jednorazovú batériu CR123A.

Čelovka má nabíjací „konektor“ priamo v tele svietidla pod gumovou krytkou. V dnešnej dobe je snaha všetko nabíjať káblom USB C, aj značka Fenix ide s dobou a súčasťou balenia je práve spomínaný nabíjací kábel. Z môjho pohľadu veľmi oceňujem indikačnú diódu, Ktorá nás informuje o stave batérie. Na čelovke je iba jeden gumový spínač, ktorým čelovku zapíname/vypíname, meníme svetelné režimy a zisťujeme stav batérie. Keď spínač krátko stlačíme, rozsvieti sa nám buď zelené, alebo červené svetielko. Zelené značí, Že má batéria minimálne 85% kapacity. Zelené blikanie znamená 50 – 85 % kapacity batérie. Červené svetielko značí 25-50% kapacity a červené blikanie menej ako 25% batérie. Za mňa je táto funkcia super, nemusím sa stresovať pred výletom, či mám čelovku nabitú, alebo nie. V prípade dlhších výletov mám so sebou powerbanku a nabíjam čelovku podľa potreby. Prípadne je možné akumulátor jednoducho vymeniť za nabitý alebo za jednorazovú batériu. Tie však treba prikúpiť samostatne.

 

Režimy svietenia

Čelovka má celkom 9 svetelných režimov. Čelovka HM51R V2.0 svieti neutrálnu bielu (4500 – 5500K), ktorá je pre naše oči najprirodzenejšia. Okrem bieleho svetla čelovka disponuje svetlom červeným. Bielych režimov je celkom 5 a červené režimy sú 4. Po vypnutí sa čelovka automaticky sa zapne v poslednom používanom režime (platí pre biele aj červené svetlo).

Biele režimy

  • 700 lumenov - výdrž 0,5 hodiny
  • 400 lumenov - výdrž 1,5 hodiny
  • 150 lumenov - výdrž 2,5 hodiny
  • 50 lumenov - výdrž 8 hodiny
  • 3 lumenov - výdrž 120 hodiny

 

Červené režimy

  • 5 lumenov - výdrž 36 hodiny
  • 1 lumen - výdrž 100 hodín
  • SOS 5 lumenov - výdrž 72 hodín
  • červené blikanie 5 lumenov - výdrž 72 hodín

 

Na bežný pohyb v prírode nám stačí 50 – 150 lumenov. Minimálne 700 lumenov majú najlepšie čelovky na trhu. Pre orientáciu v lese, hľadanie značiek a vhodného miesta na prenocovanie je dobrých 700 alebo 400 lumenov. 3 lumene sú ideálne na čítanie mapy, poprípade plánovanie výletu v stane. Červené svetlo je ideálne, keď idete behať vo väčšom počte osôb a nechcete nikoho „oslepiť“ svetlom bielym. Ďalej červené svetlo oceníte napríklad v hmle. Osobne používam červené svetlo pri nocovaní v prírode, kde nechcem byť toľko vidieť. Červené svetlo nie je tak nápadné ako svetlo biele.

Sama nosím kontaktné šošovky, preto pri behu používam prevažne 400 lumenov (v neznámom teréne) alebo 150 lumenov (spevnené cesty, cyklotrasy). Na neznámych bežeckých zbehoch prepínam na maximálny výkon 700 lumenov. Na maximálny výkon si musíme dať pozor, akumulátor je relatívne maličký a výdrž svietiť iba cca pol hodiny. Maximálny výkon využívam naozaj len v krajných situáciách. Na bežnú turistiku si vystačím s režimom 3 - 50 - 150 lumenov.

 

Regulácia výkonu 

Čelovka disponuje konštantnú reguláciu výkonu, čo znamená, že s postupným vybíjaním akumulátora svieti čelovka stále rovnakou intenzitou, avšak za cenu rýchlejšieho vybíjania. Keď už akumulátor danú intenzitu neutiahne, intenzita sa skokovo zníži. Dva najvyššie režimy nedisponujú konštantnou reguláciou výkonu z dôvodu vyššieho zahrievania. Intenzita svietenia sa s zvyšujúcou teplotou plynule znižuje. Nehrozí teda, že sa čelovka prehreje.

 

Ďalšie vychytávky

Na čelovke nechýba „spona“, vďaka ktorej ju môžeme pripnúť napríklad za opasok na batohu alebo použiť ako ručné svietidlo. Čo sa mi na tomto modeli obzvlášť páči je to, že má magnetickú koncovku. Magnet môžete použiť v domácnosti alebo napríklad pri poruche auta ju jednoducho pricvaknete na otvorenú kapotu. Ďalej má čelovka popruh s reflexnými prvkami, Ktorý krásne sedí na hlave a neschádza. Poslednou vychytávkou je uzamknutie čelovky proti nechcenému zapnutiu v batohu.

 

Ako a kde prebiehalo testovanie?

Testovanie čelovky HM51R Ruby V2.0 prebiehalo prevažne v Jeseníkoch a na Slovensku. Čelovku som vzala na prechod, kde sme spali na horskej chate. Vďaka magnetu som čelovku pripla na schody od postele a mala som tak obe ruky voľné napríklad na zarábanie ohňa. Čelovka je maličká, čo je ideálne na večerné behy po spevnených cestách alebo na turistiku. Čelovku som testovala za každého počasia.

 

Hodnotenie: 100 %

+

  • nízka váha
  • magnetická koncovka
  • USB - C konektor
  • spona
  • červené svetlo

-

  • žiadne som nenašla

 

Záverečné zhrnutie

S čelovkou som bola úplne spokojná. Nemám nič, čo by som jej vytkla. Je naozaj skvelá ako na beh, tak aj na turistiku. Aj keď je maličká, tak na hlave sedí ako pribitá a vôbec o ňu neviete. Má veľmi jednoduché ovládanie, všetko obslúžime jedným gombíkom. Je ľahučká, ale napriek tomu pevná. S čelovkou HM51R Ruby V2.0 som bola úplne spokojná a určite ju odporúčam!

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Gabriela Weissová

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

72,00  (37.64 %) 44,90 

Porovnať

65,00  (30.92 %) 44,90 

Porovnať

21,00  (14.76 %) 17,90 

Porovnať

52,00  (38.65 %) 31,90 

Porovnať

13,00  (23.85 %) 9,90 

Porovnať

86,00  (25.7 %) 63,90 

Porovnať