Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: Stan Pinguin Campus 4 Duralu

Rozmerný Campus 4 Duralu od českého výrobcu Pinguin je stan kopulovitého tvaru vhodný pre tri až štyri osoby, ktorý sa dá ľahko a rýchlo postaviť - hovorí výrobca. Či je to tak aj v skutočnosti, to sa dozviete v nasledujúcej recenzii od Radka Martínka.


Obsah

Veľmi rád sa so svojou recenziou vraciam do pôvodného kempu Račkova Dolina z môjho minulého testu, ktorý sa týkal stanu Interval 4 od známeho výrobcu Pinguin. Tentokrát sme v Tatrách testovali iný stan, tiež až pre 4 osoby, ale cielený na skupinu užívateľov s inými nárokmi.

Charakteristika

 

Názov:

 

Campus 4 Duralu

Výrobca: Pinguin
Hmotnosť: 6,4 kg
Hmotnosť minimálna: 4,6 kg
Počet osôb: 3 - 4
Typ stanu: turistický / rodinný
Typ konštrukcie: kopula
Materiál konštrukcie stanu: dural
Materiál tropika: Polyester, PU zátěr 4 000 mm H2O
Materiál podlážky: Nylon, PU zátěr 10 000 mm H2O
Rozmery stanu: 400 x 270 cm
Rozmer spálne: 250 x 220 cm
Výška stanu: 150 cm
Výška spálne: 140 cm
Zbalený rozmer: 60 x 21 cm
Konštrukcia stanu: dvojplášťový stan s vonkajšou konštrukciou
Odolnosť podlahy: 10 000 mm
Odolnosť tropika: 4 000 mm
Počet spální: 1
Počet vchodov: 2
Podlaha v predsieni: Áno
Silikonizácia: Nie

 

  • stan je určený pre 3-4 osoby
  • 2 vchody s veľkou variabilitou
  • priestranná predsieň
  • pohodlná výška spálne 140 cm
  • jednoduchá stavba
  • tropiko sa dá postaviť samostatne
  • odnímateľná podlaha v predsieni
  • päť vetracích otvorov
  • podlepené švy
  • 4 prúty, jeden bod kríženia
  • prúty: Dural 7001 T6 9,5 mm
  • 24 x kotviaci kolík

S ľahkou váhou v základe

Ako som už spomínal, tento stan je oproti minule testovanému Intervalu 4 (jeho recenziu nájdete TU) určený pre iný typ zákazníka, hoci to pokojne môže byť tiež 4-členná rodina. Stan Campus 4 Duralu cieli na aktívnych dovolenkárov, ktorí stan primárne chcú použiť na prespanie a ako prípadnú ochranu pred dažďom, zvyšok času trávia na horách a výletoch po okolí. Stan pre 4 osoby totiž principiálne nemusí vážiť 15 - 20 kilogramov a zaberať polovicu kufra vášho auta. Orientáciu na inú skupinu zákazníkov sa dozvieme už z názvu, kedy "dural" ako segment s nízkou váhou hrá dôležitú rolu. Campus 4 Duralu je teda nízky (150 cm v najvyššom bode, 140 cm spálňa), priestranný tak akurát (spálňa má 250 x 220 cm, čo je presne pre 3-4 osoby) a vážiaci príjemných 6,4 kg. A keď ho rozložíte a postavíte, dôjdete k názoru, že tam nie je ani gram navyše. Stan sa dá zložiť do použiteľných rozmerov 60 x 21 centimetrov, čo už je niečo, čo sa dá vziať so sebou aj na trek a môžete normálne fungovať. 

Stavba stanu

Samotná stavba bola bez väčších problémov. Najskôr sa stavia tropiko nad spálňou - čo sú dva prekrížené segmenty. Vznikne prakticky samonosná časť stanu. Ďalším krokom je predná tyčka, ktorá drží predsieň, tu už je potrebné prekolíkovať, inak stan nebude stáť. Nakoniec sa vypne kratší segment medzi spálňou a predsieňou a máte prakticky hotovo. Na kompletné vypnutie stanu je potrebných 24 kolíkov, v balení sa nachádzajú ešte 4 kusy rezervných navyše. 

Pri prvej stavbe je potrebné dávať si pozor, pretože spony na vypnutie tropika sú len na ľavej strane stanu, a vďaka novému materiálu sú pri prvej stavbe maximálne stiahnuté/ohnuté. Tropiko je tým o niečo menšie, než by segmenty potrebovali. To človek, ktorý stojí na druhej strane, nemusí zistiť a môže vyvinúť väčší tlak a segmenty zlomiť (alebo natrhnúť tropiko). Našťastie sa dá na správnych miestach spony povoliť a je to vyriešené. Pripomínam teda, že pri prvej stavbe akéhokoľvek stanu je dobré nikam sa neponáhľať (pokiaľ na vás ale prší a vy sa potrebujete už schovať, potom toho veľa nenarobíte) a všetko si dobre prejsť, pozrieť, kam aký koniec pôjde a ani segmenty a ani látku tropika nepreťažovať. U všetkých dnešných stanov je vždy možné povoliť väčšinu kotviacich popruhov, prípadne povoliť vo finále ťah pri zakolíkovaní (týka sa predovšetkým posledných úprav stanu, aby išlo všetko dobre otvoriť a zatvoriť). 

Obytný priestor

Stan má ideálne rozdelenie priestoru, kedy spálňa je tak akurát veľká a stan pritom disponuje slušne veľkou predsieňou, kam sa dá navyše pridať, podľa uváženia a situácie, podlahu. Pokiaľ si myslíte, že nevýhodou je, že podlaha nie je napevno nalaminovaná na tropiko, tu to ako nevýhodu neberiem. Skôr je to dôkaz určitej variability stanu, ktorý sa zase dá o niečo lepšie prispôsobiť. Pokiaľ stanujete v kempe na príjemnej tráve, vôbec ju používať nemusíte a bagáž, veci, topánky necháte vetrať na prírodnom podloží. Keď zaprší a zhorší sa počasie, podlahu jednoducho roztiahnete a stan sa stane odolnejší. Mínusom môže byť to, že pokiaľ budete trochu na strání, môže voda pretiecť stanom, v prípade kempovej roviny to ale nemusíte veľmi riešiť. Ďalej tiež reálne hrozí, že vám priestorom medzi tropikom a podlahou nalezie do stanu hmyz, čo si ale myslím, že bežného milovníka stanovania nerozhodí a nebude to považovať za výrazný problém. 

Spálňa

Spálňa má dostatočnú plochu sieťky na odkladanie čeloviek a ďalších menších vecí. Rozmery spálne sú 250 x 220 cm, čo mi dáva pri štyroch nocľažníkoch použiteľnú šírku niečo vyše 60 cm na osobu. Dnešné karimatky s týmito rozmermi počítajú, takže je to svojim spôsobom tak akurát. Pri troch osobách to potom vychádza na použiteľný priestor niečo vyše 80 cm na 220 cm a to už je veľmi príjemný komfort aj pre tých, čo sa v noci krútia. Pri prvom stanovaní sa nový stan správa ešte trochu inak, musí sa prvýkrát vypnúť (ako som už spomínal), takže spálňa bude o niečo napnutejšia a zipsy pôjdu trochu ťažšie. 

Odvetrávanie

Čo sa týka teplotného komfortu a odvetrávania stanu, je to veľmi príjemne vyriešené a variabilné. Na bokoch tropika pri spálni a vpredu v predsieni sú vetracie otvory so strieškou proti dažďu. Vzadu je uzatvárateľné okienko s moskytiérou, v predsieni sú ďalšie dve okienka v podobnom viacvrstvovom prevedení (t.j. možnosť moskytiéry). Človek v stane dokáže fungovať aj v daždi tak, aby stan zbytočne nekondenzoval, zaparenie sa nekoná. Vďaka nášmu testovaniu v Tatrách, kedy teplota v noci bežne klesne na 10 °C, sme mohli vyskúšať aj to, že zima nebola ani v starom letnom spacáku. 

Hodnotenie: 90%

+

  • aj napriek nízkej váhe dostatočne veľký stan
  • dobre odvetraný, zvládne aj chladnejšie noci
  • príjemné parametre tropika aj podlahy v pomere 4000 mm / 10 000 mm
  • veľká predsieň s variabilnou možnosťou podlahy
  • dva vchody

-

  • rovnako ako som písal aj minule pri Intervale 4, vypínacie lanká takmer nie sú vidieť (dá sa ale zvyknúť si na to, prípadne časom dokúpiť kontrastnejšie)

Záver

So stanom Pinguin Campus 4 Duralu sa dá veľmi rýchlo zžiť, poskytuje dostatok dobre deleného priestoru pre 3 - 4 nocľažníkov, a vďaka svojej váhe sa s ním dá fungovať aj v inom štýle kempovania - deň či dva na jednom mieste, demontáž a stavba po celodennom treku niekde inde. Je určený pre širokú škálu nadšených milovníkov stanovania, čo môže byť aj dvojica s väčším počtom batohov, ktorá túži po väčšom priestore a komforte väčšieho stanu s dobrou váhou. Rozhodne nesklame ani 4-člennú rodinu s väčšími deťmi (okolo 8-10 rokov), ktoré už fungujú aktívne a nepotrebujú byť týždeň na jednom mieste v kempe.

Zdroje: archív autora

Testy ďalších produktov:

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

394,08  (15.02 %) 334,90 

Porovnať

354,64  (14.87 %) 301,90 

Porovnať

521,00  (13.84 %) 448,90 

Porovnať

114,00  (29.91 %) 79,90 

Porovnať

(0.07 %) 143,90 

Porovnať

Turistický stan Warg Midi 3

388,00  (38.43 %) 238,90 

Porovnať

166,99  (25.21 %) 124,90 

Porovnať

347,00  (42.68 %) 198,90 

Porovnať