Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: Spacák Trimm Tramp 195 cm

Na vysoko komfortné XXL dekové spacie vrece Trimm Tramp sme sa zamerali v ďalšej recenzii z populárnej Testovne.


Obsah

V minulosti som mal neskutočne veľa spacích vriec. Využitie našli pri prespávaní v chatách, na viacdňových prechodoch hôr aj jesenných čundroch s prespaním pod širákom. Všetky doterajšie mnou kupované spacáky v minulosti mali tvar múmie a zásadnú úlohu vždy hrala zbaliteľnosť a čo najlepší teplotný komfort. S pribúdajúcimi rokmi ale začali víkendové výlety s deťmi, kde sa nocuje v chatkách alebo pod stanom a kam sa dopravujeme prevažne autom. S týmto prišla aj možnosť začať uvažovať o pohodlnejšom a univerzálnejšom variante spacáku. Voľba padla na Trimm Tramp 195 v dekovom variante. 

Charakteristika

 

Názov:

 

Tramp 195

Výrobca: Trimm
Zips: Ľavý
Určenie: Pánske/Dámske
Hmotnosť: 2,15 kg
Zbalený rozmer: 24 x 48 cm
Komfortná teplota: 4 °C
Limitná teplota: -2 °C
Extrémna teplota: -18 °C
Strih: Dekový
Izolačná náplň: 300 g/m2 Hollowfibre 1
Typ izolačnej náplne: Duté vlákno
Vonkajší materiál: 100% PES Diamond DWR
Vnútorný materiál: Bavlna a flanel
Výška postavy (do): 195 cm

 

  • použitie ako na táborenie, tak len ako deka na chalupu
  • EN 13537 CERTIFICATE
  • duté vlákna výborne izolujú
  • po vybalení rýchlo zaujme pôvodný objem
  • vysoko komfortné spacie vrece

Najdôležitejšia prednosť spacáku

Hlavnú výhodu spacáku Trimm Tramp 195 cm vidím v jeho obdĺžnikovom tvare s možnosťou rozopnutia do tvaru L, ktorým tak následne z uzavretého dekového spacáku získame veľmi veľkú prikrývku s rozmerom asi dvoch menších postelí. Je tu teda univerzálna voľba, či spacák použiť ako klasické "vrece", alebo pohodlnú prikrývku - ak chcete inak "turistickú perinu". Samozrejme, dá sa namietať, že toto je možné dosiahnuť aj so spacákom v tvare múmie, ale určite nie tak pohodlne v priestore nôh, ako v prípade spacáku klasického dekového tvaru. 

Priebeh testovania

V spacáku bola možnosť ako spania vonku, v chatke, tak aj na dovolenke pod stanom. Teplota sa pohybovala asi v rozmedzí od 8-13 stupňov a nikdy som nepociťoval chlad alebo zimu, aj keď bolo vlhko. O to sa postaralo vonkajšie riešenie spacáku PES Diamond DRW, čo je materiál s trvanlivo vodeodpudivou technológiou. Ďalej na tom mala podiel náplň Hollowfibre 300g/m² v kombinácii s flanelom a bavlnou ako finálne riešenie vnútornej vložky, ktorá je už sama o sebe dosť hrejivá. Priestor zipsu je chránený asi 4 cm légou naplnenou umelým vláknom, takže aj priestor okolo zipsu je zabezpečený proti chladu. Istou nevýhodou je, že sa občas do légy okolo zipsu tento zips zachytáva a zatváranie tak nie je úplne komfortné a plynulé. Hore je tiež regulovateľná zaťahovacia slučka, ktorou uzavriete hornú časť spacáku proti úniku tepla. 

Výborný komfort

Pohodlie je asi to, čo tento spacák najviac vystihuje. Svojim konštrukčným riešením poskytuje dostatok priestoru ako v oblasti ramien, tak aj nôh. Ocenia ho predovšetkým ľudia väčších, či robustnejších postáv, pre ktorých tvar múmie povedzme nie je vhodnou voľbou tvaru či strihu. Výrobca Trimm ponúka spacák v dvoch variantoch, klasický rozmer 185 cm a rozmer XXL 195 cm v modrej farbe, a pre trampov v lesnej zelenej. Môžem potvrdiť, že väčší variant XXL pohodlnosťou skutočne uspokojí aj nocľažníka s výškou 200 cm a váhou nad 110 kg. 

Teplotné limity 

Teploty sú výrobcom udávané podľa určitého štandardu od +4 °C do -18 °C. Osobne si nedokážem predstaviť, kedy by sa človek s týmto typom spacáku dostal do situácie, že by musel dobrovoľne spať v extréme -18 stupňov. Domnievam sa ale, že limitná hranica pre pohodlné vyspatie sa by sa mohla pohybovať u mužov okolo 0 °C, u žien cca okolo +4 °C. 

Video - predstavenie spacáku Trimm Tramp

Hodnotenie: 70%

+

  • príjemný vnútorný materiál, odporúča aj náš pes :) (a ten vie, čo je dobré)
  • veľmi pohodlný v priestore ramien a nôh
  • možnosť zvoliť si použitie ako klasický spacák, alebo možnosť rozložiť a použiť ako prikrývku či ako hrejivú deku pod seba (napr. na chate)
  • dobrý pomer cena/výkon
  • využiteľný aj ako núdzová perina pre nečakanú návštevu
  • neriešite, či je strih pre muža/ženu, je univerzálny

-

  • vyššia hmotnosť a veľkosť
  • lacné a nie veľmi kvalitné prevedenie kompresného obalu
  • riešenie tesniacej légy v priestore okolo zipsu
  • ľahko sa zašpiní vnútorná vložka z flanelu a bavlny :) (napr. chlpy od psa), riešiteľné klasickým valčekom na chlpy

Záver

Trimm Tramp 195 cm je predstaviteľom roky známej klasiky pohodlných dekových spacákov. Pokiaľ teda hľadáte spacák, ktorý je pohodlný, teplý, univerzálny a nevadí vám, že je pred zbalením kompresným obalom ľahko obézny, nájdete za prijateľnú cenu skutočného priateľa na pohodové výlety, kempovanie či bežný oddych na chalupe. Jeho zadováženie sa dá tiež poňať ako možnosť druhej voľby k vašej high-tech páperovej či syntetickej múmii, teda alternatívy na klasické cestovanie po kempoch a na "akcie", kde nie je potrebné riešiť každý centimeter v batohu či extrémne teploty. 

Zdroje: archív autora

Odporúčame prečítať si aj ďalšie recenzie produktov:

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

101,00  (10 %) 90,90 

Porovnať

Dekový spacák Zulu Kabalu

61,00  (44.43 %) 33,90 

Porovnať

70,00  (40.14 %) 41,90 

Porovnať

75,00  (50.8 %) od 36,90 

Porovnať

45,00  (40.22 %) od 26,90 

Porovnať

131,13  (12.38 %) 114,90 

Porovnať

73,00  (39.86 %) 43,90 

Porovnať

70,00  (28.71 %) od 49,90 

Porovnať