Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: Osprey Atmos AG LT 65

Hľadáte batoh na viacdňový trek, ktorý váži pod 2 kg? Jeden taký pre vás otestoval náš kolega Hugo Pelikán.

 

Obsah

 

Úvod

Batoh LT 65 je novým prírastkom do obľúbeného radu Atmos. Aj napriek úspore hmotnosti (približne pol kila) oproti štandardnému modelu si zachováva väčšinu vlastností, vrátane obľúbeného chrbtového systému AntiGravity. Vyrába sa v 3 farebných kombináciách a dvoch veľkostiach. V ponuke je aj dámska verzia (Aura Ag Lt 65), ktorá je z 99 % totožná, líši sa len prispôsobenou ergonómiou pre dámy a tým, že existuje aj v menšom variante s objemom 50 litrov (opäť v dámskej i pánskej verzii).

Kolega Hugo sa rozhodol preveriť na 5-dňovom prechode Veľkej Fatry čiernu verziu vo veľkosti L/XL a nižšie sa podelí o svoje skúsenosti z cesty.

 

Charakteristika


Značka:

Osprey
Model: Atmos Ag Lt 65
Určenie: Pánske
Hmotnosť: 1,84 kg
Rozmery: 87 x 39 x 32 cm
Spodný vstup: Nie
Bočný vstup: Áno
Certifikácia: Bluesign/GRS (Global Recycle Standard)

 

  • pohodlný chrbtový systém AntiGravityTM
  • bedrový pás Fit-on-theFlyTM
  • bočný prístup na zips
  • odnímateľné popruhy na karimatku
  • vnútorné vrecko na hydrovak 
  • silikónová potlač v bedrovej oblasti zvyšuje priľnavosť pre pohodlnejšie rozloženie záťaže

 

Balíme

Batoh má objem 65 litrov a z toho je väčšina v hlavnom komore, ktorá okrem vrecka na hydrovak nie je ďalej členená. Komora je zakončená golierom s praktickým rýchlosťahovaním. Batoh sa plní “komínovo” zhora. Po pravej strane je bočný zips, ktorý umožňuje v prípade potreby niečo vytiahnuť aj z hĺbky batohu.

Na bokoch batohu nájdete hlboké vrecká vhodné na fľaše s vodou (do každej sa zmestí bez problémov 1,5 l petka), výrobca sa zrejme poučil častým zatrhávaním sieťoviny a zvolil radšej pružnú látku a najnamáhanejšiu spodnú časť navyše vystužil. Vrecká sú prakticky prístupné aj spredu, takže je možné fľašu vybrať aj počas chôdze bez zastavenia. Na čele batohu je praktické príručné vrecko vhodné na rýchle odloženie bundy, alebo sušenie uteráka počas chôdze.

Výškovo nastaviteľné veko na popruhoch umožňuje zvýšenie objemu batohu. Možno ho tiež z batohu odňať úplne. Na veku je obľúbené príručné vrecko na zips. Vo vrecku je praktická karabína na kľúče. Bohužiaľ chýba druhé vrecko na drobnejšie predmety z vnútornej strany veka.

V spodnej časti batohu nájdete odnímateľné popruhy na karimatku a slučky na cepíny. Po bokoch sú 2+2 kompresné popruhy, ktoré sa tiež dajú využiť na uchytenie výbavy.

Ja ale nerád chodím ovešaný ako vianočný stromček, a tak ma potešilo, že sa dovnútra bez problémov vošiel stan, spacák, karimatka, palice, oblečenie, 3l vody, jedlo a veci na varenie na 5 dní.

 

Vyrážame

Batoh vážil na začiatku výpravy v plnej poľnej asi 16 kg. S ubúdajúcim jedlom je možné veko batohu posúvať a objem batohu postupne zmenšovať. Posledný deň mi naplnené vrecko na veku (už v najnižšej polohe) začalo nepríjemne plávať. To sa podarilo vyriešiť schovaním vrecka dovnútra do komína batohu, stiahnutím kompresných popruhov a prekrytím batohu druhým vekom bez vrecka, ktoré tam vývojári šikovne pridali.

Batoh sa vyrába v dvoch veľkostiach chrbta. Ja som si podľa výšky postavy zvolil veľkosť L/XL. Na presnejšie doladenie potom slúži tzv. rebríčkový systém, ktorým chrbát podľa potreby ľubovoľne skrátite alebo predĺžite. Sieť chrbtového systému AntiGravity vám prakticky objíma chrbát, prechod medzi chrbtom a bedrami je úplne plynulý, čo pomáha s rozložením váhy. Medzi chrbtom a chrbtovou sieťou je veľký priestor na odvetrávanie. (Keď ale prišiel väčší kopčisko, spotil som sa sieťovina, nesítovina.)

 

Ramenné popruhy sú pohodlné. Bohužiaľ dizajnéri na nich pri čiernej verzie batohu zvolil nepraktickú svetlo šedú farbu, ktorá sa veľmi rýchlo špiní. Oba popruhy spája výškovo nastaviteľný hrudný pás s píšťalkou na pracke.

Bedrový pás je stvorený na veľkú záťaž a tak je oproti iným batohom naozaj masívny. V prvom momente prekvapí jeho tuhosť, ale po nastavení mi sadol ako uliaty. Bedrák sa dá vďaka uchyteniu bokov na suchom zipse presne prispôsobiť obvodu pása. Pracka je potom zavesená na popruhoch, ktoré slúžia na finálne doladenie. Tieto popruhy sú celkom dlhé a výrobca bohužiaľ vhodne nevyriešil, kam nevyužitú časť popruhu zastrčiť alebo nejako uchytiť, takže nepríjemne plandajú. (Do budúcna zvažujem skrátenie.) Na oboch bedrách sú priestranné vrecká (väčšie som ešte na žiadnom batohu nevidel), kam bez problémov dáte aj ten najväčší smartfón, peňaženku a ďalšie nevyhnutnosti, ktoré chcete mať stále poruke.

 

Prší

Batoh je navrhnutý tak, aby odolal ľahkej vlhkosti - má na sebe trvanlivú vodoodpudivo úpravu (DWR). Pre prípad silnejšieho dažďa má batoh integrovanú pláštenku vo zvláštnom vrecku. Celý batoh je vyrobený z recyklovaného nylonu, ktorý je schválený bluesign certifikáciou, čo znamená, že použité chemikálie a materiály sú bezpečné pre životné prostredie, robotníkov vo výrobe i spotrebiteľov. Spomínaná vodoodpudivá úprava je tiež bez škodlivín. (PFC/PFAS free)

 

Hodnotenie: 100 %

+

  • perfektne sedí na chrbte aj na pleciach
  • vystužené namáhanýné miesta vreciek
  • priestranné príručné vrecká na bedrovom páse
  • nízka váha batohu, pri zachovaní odolnosti

-

  • svetlá farba ramenných popruhov (rýchlo sa zašpiní)

 

Záverečné zhrnutie

Mať Osprey Atmos AG LT 65 vo výbave je radosť! 5 dní na Fatre s ním utieklo bleskurýchlo. Batoh nikde nedrel, nikde netlačil. Váha zabalených vecí sa rozložila medzi bedrá a ramená, takže aj s plnou záťažou bolo nosenie pohodlné.

Úložný priestor bez problémov poňal všetko, čo som potreboval priamo dovnútra batohu a nič tak nemuselo plandať z vonku. Najviac som si pochvaľoval ohromné vrecká na bedrách. Naopak chýbalo mi klasické vrecko na drobnosti na vnútornej časti veka batohu.

Zhrnuté a podčiarknuté. Výrobcovi sa podarilo to, čo bol zrejme zámer - vyrobiť pohodlný batoh na dlhšie výpravy, ktorý nebude vážiť viac, než je skutočne nutné. Vďaka za neho!

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Hugo Pelikán

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

29,00  (10.69 %) 25,90 

Porovnať

18,00  (0.56 %) 17,90 

Porovnať

Samonafukovacia karimatka Husky Frosty 2,5 2023

59,00  (15.42 %) 49,90 

Porovnať

181,03  (38.74 %) 110,90 

Porovnať

75,00  (53.47 %) od 34,90 

Porovnať

Samonafukovacia karimatka Zulu Airo 3,8

73,00  (45.34 %) 39,90 

Porovnať

102,00  (41.27 %) 59,90 

Porovnať

Samonafukovacia karimatka Zulu Nap 3

37,00  (46.22 %) 19,90 

Porovnať