Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: Stan Warg Protrek 2

Naša testerka dostala na otestovanie úplnú novinku, a to ultraľahký stan značky Warg. Obstojí proti svojim konkurentom vo svojej kategórii?

 

Obsah

 

Úvod 

Milióny hviezd nad hlavou, čerstvý vzduch a úplné spojenie s prírodou – spanie pod širákom je skvelá vec! Kým nezačne pršať… V takom prípade sa utekám schovať do stanu. 

Aký stan zvoliť, aby batoh nemal tonu, aby ste sa dovnútra vošli vy aj váš parťák, a zároveň ste si nepripadali ako sardinky v plechovke? Ako vhodný adept sa tváril stan Warg Protrek 2, ktorý som začala testovať v lete. Poďme sa pozrieť na kľúčové vlastnosti tohto stanu a na to, ako obstál v divokých podmienkach Laponska.

 

Charakteristika


Produkt:

Protrek 2
Hmotnosť: 1,1 kg
Počet osôb: 2 osoby
Typ konštrukcie stanu: kopula
Odolnosť tropika: 3000 mm
Rozmer stanu: 230 x 120 x 115 cm

 

  • ultraľahký jednoplášťový stan 
  • nutné stavať na trekové palice alebo stanové tyčky (nie sú súčasťou balenia)
  • kompresný obal s DWR úpravou a rolovacím zatváraním
  • praktické vrecká vo vnútri stanu
  • 8 kotviacich šnúr

 

Popis produktu

Stan Protrek 2 pochádza od značky Warg. Tú tvorí tím outdoorových nadšencov z 4camping, ktorí využívajú svoje skúsenosti z horských prechodov na vývoj parádneho vybavenia. Ponuku stanov má značka Warg pomerne širokú. Model Protrek 2 sa vyznačuje svojou nízkou váhou, praktickosťou a predovšetkým dizajnom.

Stan nevyužíva klasické tyčové výstuhy, ale stavia sa na trekové palice. Aj vďaka tomu skvele šetríte váhu, a pritom nestratíte stabilitu alebo pohodlie. Ja osobne už niekoľko rokov vyrážam na treky výhradne s týmto typom stanov, záleží mi totiž na každom grame. Keď už sme pri tej váhe, kompletné balenie stanu vrátane kolíkov a obalu váži okolo 1 230 g.

Dôležitým špecifikom tohto stanu je, že je takzvane jednoplášťový. To znamená, že nie je zložený z dvoch oddelených častí ako býva zvykom pri klasických stanoch, teda vnútorného stanu a vonkajšieho tropika. Naopak je tvorený jedným súvislým plášťom. To ale neznamená, že by postrádal výhody klasického stanu. Plášť zospodu tvorí silnejšia podlaha, na ktorú nadväzuje moskytiéra, a vrch stanu chráni tropiko.

 

Stan má oproti iným modelom (ako je treba áčko, kopula alebo tunel) pomerne atypický tvar, ktorý sľubuje väčšiu priestrannosť, a to pre dve osoby. Ponúka dva bočné vchody a pred každým z nich je objemná predsieň, avšak bez podlahy. Tá slúži na uloženie vašich vecí, či už je to veľký batoh alebo zablatené pohorky.

Dôležitým aspektom pri stane je aj jeho odolnosť voči vode. Vodný stĺpec nylonového tropika zatretého silikónom uvádza 3 000 mm. Podaha, pre ktorú bol zvolený polyester s polyuretánovým záterom, má vodný stĺpec 10 000 mm. Jednoducho povedané s takým stanom zvládnete aj silný dážď posilnený vetrom.

 

Priebeh testovania 

Prvou výzvou bolo naučiť sa stan postaviť tak, aby mi nespadol na hlavu skôr, než stačím vliezť do spacáku. Na stany stavané na trekové palice som zvyknutá, ale tvar modelu Protrek 2 je tak špecifický, že vám môže dať zabrať, než prídete na to, ako správne vypnúť kolíky, do akej výšky nastaviť palice a ako veľmi natiahnuť lanká. Nerobte si z toho ťažkú hlavu, ak vaše prvé pokusy dopadnú tragicky. Chce to len trochu cviku a potom to už bude hračka.

Nie je problém stan postaviť sám, zvládnete to v pohode. Čo mi ale nesadlo sú stanové kolíky. Sú síce vďaka svojej výraznej farbe dobre vidieť aj vo vyššom poraste, ale pri zatláčaní do zeme veľmi tlačia do ruky, a tak ich považujem – najmä do tvrdšej kamenistej pôdy – za nevhodné. Musím ale povedať, že takto to mám s takmer akýmikoľvek kolíkmi, ktoré výrobca dáva k stanu ako základ. Jednoduché riešenie je zohnať si extra kolíky, ktoré vám vyhovujú, a zameniť ich za originál.

 

Priestrannosť stanu je skvelá. Ak cestujete vo dvojici, nemusíte sa báť, že by ste sa nezmestili. Ak vyrazíte pod stan sami, budete si pripadať ako na zámku, a to aj ak ste vyššie postavy. Priestranné sú aj predsiene, kam si môžete na výšku postaviť pokojne aj vyššie batohy ako napríklad Osprey Exos 55, a vďaka tomu si ponechať ešte viac miesta vo vnútri stanu.

Oceňujem aj detaily ako je vrecko na telefón, čelovku alebo – pre tých hladnejších – rýchlu rannú desiatu. S pojazdmi od zipsu sa dobre manipuluje. Úplne skvelé je potom riešenie dverí. Vďaka premyslenému dizajnu sa jednoducho lezie dovnútra stanu aj von, nosná palica vám nikde neprekáža. Práve konštrukciu stanu si cením asi zo všetkého najviac.


Príjemným detailom sú fluorescenčné ťaháčky zipsov vnútorných vchodov. 

 

Začiatkom septembra býva za polárnym kruhom už trochu chladno a prichádzajú prvé väčšie jesenné zrážky, tento rok bolo ale počasie miernejšie, a tak stan čelil len slabému vetru a ľahkým prehánkam. Všetky zvládol bez problémov, do stanu nezatekalo. Väčší problém bol s kondenzáciou, čo je pri jednoplášťových stanoch typické. Akonáhle boli zatvorené oba vonkajšie vchody a stan vetral len cez vrchné vetracie otvory, ranná kondenzácia bola nevyhnutná. Nebolo to ale také hrozné, aby človeka prebudili kvapky dopadajúce na čelo. Keď bola možnosť vyrolovať si tropiko a nechať stan poriadne vetrať cez celú plochu moskytiéry, kondenzácia nebola vôbec viditeľná. Vždy ale, samozrejme, záleží na počasí.

 

Hoci je stan príjemne ľahký, pôsobí robustne a pevne. Nemám strach, že by sa materiál pri zaťažení pretrhol. Farba tohto modelu navyše poteší všetkých bushcrafťákov. Priznám sa, že khaki nebýva moja šálka čaju, ale pozrite, ako krásne stan splynul s laponskou prírodou.

 

Hodnotenie: 

+

  • ľahký, skladný
  • extrémne priestranný
  • jednoducho zbaliteľný bez nutnosti precízneho skladania
  • farba skvele splýva s okolím lesa
  • dva východy s predsienkami
  • vnútorné vrecko na drobnosti na každej strane

-

  • jednoplášťové stany typicky trpia kondenzáciou
  • kvôli atypickému tvaru nie je stavanie stanu intuitívne a chce to cvik
  • kolíky sú ostré do rúk a lanká nedržia dobre v ich drážkach

 

Záverečné zhrnutie

Ak hľadáte ultraľahký a praktický stan na treky, kde počítate každý gram, môže byť Protrek 2 tým správnym riešením pre vás. Ponúka skutočne priestranný a pohodlný úkryt pre jedného aj dvoch cestovateľov a ich bagáž. Na trhu síce nájdete aj ľahšie stany s podobnou veľkosťou, ale tie využívajú materiály oveľa náročnejšie na výrobu, a to sa potom výrazne podpisuje na cene.

Aj keď si jeho špecifická konštrukcia vyžaduje trochu cviku, po niekoľkých pokusoch to nie je žiadny problém, a naopak oceňujem premyslený dizajn. Mimochodom, pokiaľ nevlastníte turistické palice, nevadí, na postavenie môžete použiť aj stanové tyčky.

Drobný nedostatok som našla u kolíkov, ktoré nie sú ideálne pre tvrdší terén, čo však možno ľahko vyriešiť nákupom náhradných. Počítať musíte aj s kondenzáciou, ale to je skrátka daň za nízku váhu. Celkovo stan vyniká v priestornosti a praktických detailoch, čo z neho podľa mňa robí výbornú voľbu na kratšie treky aj náročnejšie horské prechody.

 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Veronika Hniličková

Zdroje: archív autora

Mini TEST: Spacák Husky Mopy

Testovňa

Hľadáte kvalitný syntetický spacák na prespávanie vonku? Potom ste tu správne. Otestovala ho za vás naša testerka Zdenka.

TEST: Batoh Hannah Commuter 30

Testovňa

Hľadáte batoh nielen do prírody, ale aj do mesta? Potom je možno batoh Commuter 30 práve pro vás!

TEST: Trailové topánky Merrell Agility Peak 5

Testovňa

Hledáte pohodlné trailové boty nejen na běžecké závody? Potom si určitě přečtěte recenzi na trailové boty Agility Peak 5 od značky Merrell.

Vyberáme pre vás

371,09  (46.67 %) 197,90 

Porovnať

30,77 

Porovnať

Náhradná guma Trimm TENTS POLES GUM

7,00  (1.43 %) 6,90 

Porovnať

9,00  (1.11 %) 8,90 

Porovnať

26,00 

Porovnať

Stanové kolíky Robens Wood Stake

12,00  (34.17 %) 7,90 

Porovnať

9,03  (45.74 %) 4,90 

Porovnať

20,00  (5.5 %) 18,90 

Porovnať