Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: Spacák Warg Microlite 1000

 

Obsah

 

Charakteristika


Názov:

Microlite 1000

Výrobca:

Warg

Hmotnosť: 1,1 kg
Vnútorný materiál Nylon
Vonkajší materiál Nylon Ripstop
Komfortná teplota 7 °C
Limitná teplota 2 °C
Extrémna teplota  -13 °C
Strih múmia

 

  • izotermická fólia RefleXtherm 
  • vysoká mechanická odolnosť
  • anatomicky tvarovaná konštrukcia pri chodidlách (footbox)
  • sieťované vrecko na drobnosti
  • kompresný obal
  • jazdec zipsu s Antibite krytkou proti zadrhávaniu 

 

Materiál

Spacák WARG Microlite už od pohľadu zaujme svojim vnútorným materiálom, na ktorý som bola zvedavá. Izotermická fólia RefleXtherm totiž pôsobí tak nejako kozmicky.

Mala som trochu obavy, či spať vo fólii nebude nepríjemné, či nebude tvrdá, šuštivá, podivne sa zhŕňajúca, a teda tlačiaca a podobne. Faktom je, že materiál je na dotyk príjemný, mäkký, vlastne vôbec nepôsobí ako fólia. A nešuští. Navyše vďaka perforácii je aj priedušný a paropriepustný. Takže nemusíte mať strach, že by ste sa ráno cítili ako po noci v igelite. Použitie fólie ako vnútornej vrstvy považujem za fajn nápad, ako ušetriť na hmotnosti a zároveň zachovať alebo dokonca zvýšiť tepelný komfort.

Aj vonkajšia látka spacáka je príjemná na dotyk. Hoci vo mne na prvý pohľad nevyvolávala prehnanú dôveru, počas celého testovania nedošlo k žiadnemu mechanickému poškodeniu a materiál pôsobí nedotknuto. Ide o Nylon 70 D 230T s ripstop úpravou a teda zvýšenou tržnou pevnosťou.


Detail loga a vnútorné izotermické fólie

Čo sa týka izolácie, celý spacák je vyplnený mikrovláknom Warmthal, ktoré si v porovnaní s perím lepšie poradia s vlhkosťou, a pritom zaručia dobrú výhrevnosť aj pri sympaticky malom objeme. Pre letné potulky mi príde mikrovlákno ako dobrá voľba, kedy sa nemusíte báť ani občasného zmoknutia a materiál spacáka je menej náročný na údržbu ako perie. Hoci osobne sa radím k páperovým nadšencom a ich nízku hmotnosť a dobrú zbaliteľnosť syntetika ťažko prekoná, tu je vďaka fólii docielené podľa môjho názoru dobrý pomer výhrevnosť-objem/hmotnosť.

 


V celom vnútrajšku podšitý izotermickou fóliou

 

Strih a veľkosť

Keď ide o ušetrenie hmotnosti aj veľkosti balenia, strih múmie je logickou voľbou. Navyše pri spaní nevyhrievate zbytočne objemný priestor. Pri svojej výške 162 cm som testovala verziu SHORT, ktorá je pre postavy do 175 cm výšky a vyhovovala mi maximálne - dĺžkou aj šírkou. V predaji sú ešte ďalšie 2 dĺžkové varianty tohto spacáka, pre postavy do 195 cm a potom verzia LONG pre dlháňov do 205 cm.


Celkový pohľad

  


Ako sa starať o spacák

Výberu spacáka sme už niekoľko článkov v našej poradni venovali. Dnes vám poradíme, ako sa o spacák správne starať, aby slúžil veľa rokov. 

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Vychytávky

Okrem už spomínanej izotermickej fólie ma zaujal ešte sťahovací zateplený golier vo vnútri spacáka. Na jeho stiahnutie slúži pevná okrúhla šnúra so samosvorkou, rovnako je to aj pri kapucni. Obe poležiačky nahmatáte bez väčších ťažkostí, len mi pripadá, že sťahovanie ide pomerne stuha. Snáď zakaždým mi trvalo, kým som posťahovala, čo som chcela a ako veľmi som chcela.

Hlavný YKK zips je dvojcestný, čo umožňuje spacák rozopnúť aj zo strany od nôh (zips nevedie až úplne na koniec spacáka, končí kúsok nad členky). Tiahlo horného jazdca je vybavené šnúrkou s plastovou koncovkou pre lepšie uchopenie a plastovou „antibite“ krytkou. Za mňa skvelý detail, ktorý zabráni vniknutiu tkaniny do jazdca a tiež samovoľnému rozopnutiu zipsu. Z vnútornej strany spacáka je celý zips ešte podšitý zateplenou légou.


Dvojcestný YKK zips s anitbite krytkou

 

Balenie 

Kompresný obal patrí k tej časti výbavy, ktorá vo mne vyvoláva skôr otázky. Jednak samotný materiál, ktorý je ľahký a tenký, čím vo mne ale od pohľadu nevzbudzoval dôveru. Čo sa ukázalo ako nepárny odhad. Ku kompresii dôjde stiahnutím vrchlíka k druhej časti obalu pomocou 4 popruhov zakončených trojzubou plastovou sponou. Nasadiť celý vrchlík na spacák ma skôr zdržovalo, popruhy sa mi motali a vrchlík muchlal. Môže to byť dané len nezvykom alebo mojou nešikovnosťou.


Informácie na obale

 

Teplotné určenie a používanie 

Spacák som testovala počas nastupujúcej jesene, takže som v ňom vyskúšala ako teploty nad jeho komfortom 7 °C, tak neskôr aj teploty okolo nuly. Spala som pod stanom na kvalitnej nafukovačke a tiež na matrac v chlade nevykúrenej jesennej chalupy. V lete (alebo miernom priebehu jari a jesene) si dokážem vcelku pokojne predstaviť spanie v tomto spacáku pod širákom/celtou/tarpom a pod. Vlhkosť, ktorá sa na ňom vyzrážala pri spaní v stane, pomerne rýchlo uschla, takže verím, že s rannou rosou by to bolo podobné.

Okolo 7-10 ° C som na sebe mala oblečené teplé ponožky, merino spodky a tričko s dlhým rukávom, pri nižších teplotách som pridávala mikinu. Niektoré noci som mala okrem toho na hlave čiapku, pretože kapucňa už zvnútra nie je podšitá izotermickou fóliou, a aj keď si nie som istá, či nešlo o akési placebo, zdalo sa mi v nej chladnejšie. Navyše radšej spím s hlavou mimo spacák, k čomu napokon dochádzalo aj preto, že kapucňa sa mi zhŕňala.


Testovanie pod stanom 

 

Hodnotenie: 

+

  • izotermická fólia
  • vnútorný sťahovací golier
  • kvalitný YKK zips s anitbite krytkou 
  • anatomicky tvarovaný footbox

-

  • žiadne

 

Záverečné zhrnutie

Nápad použiť ako vnútornú vrstvu izotermickú fóliu podľa mňa stojí za povšimnutie. Ešte nikdy sa mi nestalo, že by som po zapnutí sa v spacáku tak rýchlo cítila, ako sa vyhrieva a že by mi v tenučkom syntetickom spacáku bolo tak teplo. Fólia odvádza dobre svoju prácu a teplo, ktoré vyžarujete, jednoducho zostáva s vami. Vonkajší aj vnútorný materiál spacáka je príjemný na dotyk a poteší aj kvalitné YKK zips a vnútorné vrecko na drobnosti. Uvedené teplotné rozsahy podľa mňa zodpovedajú a vďaka použitým materiálom je spacák nenáročný na údržbu. Máme tu teda kúsok, ktorý ponúka príjemný pomer cena/výkon a ktorý by som s dôverou zbalila napríklad na letnú potulku aj do vyšších ako českých kopcov.


Rozložený spacák WARG Microlite 1000

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Blanka Zajacová, Svet outdooru

Zdroje: archív autora

TEST: Karimatka Therm-a-Rest NeoAir Xtherm

Testovňa

Hľadáte karimatku, ktorá bude ľahká, skladná a nebude vám na nej zima ani v zime? Potom ste tu správne. Testerka Kamča dôkladne otestovala karimatku Therm-a-rest v náročných podmienkach v Nepále. Ako testovanie dopadlo?

TEST: Lezečky La Sportiva Tarantula

Testovňa

Testerka Tereza vyskúšala lezečky značky La Sportiva. Komu sa hodia? Ako sa v nich lezie? A aké vychytávky topánka má?

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovňa

Marcel Fronko cestoval do ďalekej Patagónie a na testovanie dostal čelovku značky Ledlenser. Ako obstála pri testovaní v divokej prírode?

Vyberáme pre vás

90,00  (45.67 %) 48,90 

Porovnať

Samonafukovacia karimatka Husky Frosty 2,5 2023

59,00  (13.73 %) 50,90 

Porovnať

96,00  (12.6 %) od 83,90 

Porovnať

72,00  (15.42 %) od 60,90 

Porovnať

87,00  (18.51 %) od 70,90 

Porovnať

80,37  (10.54 %) 71,90 

Porovnať

91,00  (40.77 %) 53,90 

Porovnať

Samonafukovacia karimatka Outwell Sleepin Single 3.0 cm

42,47  (41.37 %) 24,90 

Porovnať