Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: Dámske topánky Salewa MTN Trainer MID GTX

Kam až môžete zájsť v topánkach znašky Salewa? A bude cesta v nich aj pohodlná? To vám v dnešnom článku prezradí testerka Kamča Zelinková.

 

Obsah

 

Úvod 

Plánujete voľný čas stráviť v horách a chýbajú vám kvalitné pohorky, s ktorými môžete vyraziť na trek, vyliezť ferratu či obuť mačky a vyraziť na ľadovec? Také, ktoré budú nepremokavé a zároveň dostatočne priedušné? Presne takto všestranné sú pohorky MTN Trainer MID GTX značky Salewy, ktoré by určite nemali chýbať vo vašom výbere. Veď si prečítajte recenziu a posúďte sami.

 

Charakteristika


Produktový rad:

Mtn Trainer Mid
Hmotnosť: 1,1 kg
Medzipodrážka: TPU pena
Podošva Vibram
Povrch: Koža
Membrána topánok: Gore-Tex

 

  • vodeodolné a priedušné pohorky
  • tlmenie nárazov - dlhé túry bez pľuzgierov
  • oderu odolný vrchný materiál z 1,6 mm velúrovej kože
  • celoobvodový gumový lem proti okopu 
  • antibaktrálna vložka Ortholite®
  • Flex Collar - komfort aj počas náročných zostupov
  • technológia Cleansport NXT® - svieže nohy po celý deň 

 

O značke

Salewa je značka, ktorá sa zrodila v talianskych Dolomitoch. Pod krídlami orla ako symbolom kvality a výkonnosti vznikajú už celé roky kvalitné produkty do náročného horského prostredia – od obuvi, stanov, batohov až po lezeckú výbavu a funkčné oblečenie. Určené ako profesionálnym, tak rekreačným športovcom či outdoorovým nadšencom.

 

Ako si vybrať tie správne pohorky?

Budete cieliť na klasickú turistiku, alpské vrcholy, či VHT alebo máte v pláne vyrážať v zime do hôr či vyrážať na expedičné výpravy? Od odpovedí na tieto otázky sa odvíja kategória topánky, ktoré by ste mali zvoliť.

Ja sa často pohybujem v horách na trekoch naťažko, rada leziem ferraty aj vyrážam zdolávať alpské vrcholy v kombinácii s cestou po ľadovci. Preto som vyberala topánky kategória B/C, ktoré budú tuhšie, pre kvalitnú oporu v členku a celkovú stabilitu nohy. Zároveň ale nie tak tuhé, aby som nestratila kontakt s povrchom a cítila nerovnosti, vrátane výrazného vzoru, aby dobre držali v snehu i blate. Teda také univerzálky, na ktoré sa budem môcť spoľahnúť pri väčšine mojich aktivít.

 

Prečo práve Mtn Trainer GTX Mid

Ako som spomenula už v úvode, hľadala som pohorky kategórie B/C. S ktorými budem môcť vykonávať väčšinu aktivít počas roka a ktoré budem môcť využiť nielen v lete, ale znesú aj zimné podmienky. Pohorky ma zaujali svojou všestrannosťou a spracovaním, nielen z pohľadu dizajnovej stránky, ale aj kvalitou.

Keďže mám užšie chodidlo, nie každá topánka mi sadne. Keď sa topánka nedá uviazať tak, aby obopínala nohu a chodidlo v nej „lieta“, tak s takou topánkou môžete chodiť maximálne na nenáročné prechádzky, ale rozhodne nebude vhodná na dlhé prechody hôr či lezenie. Od značky Salewa mám doma už viacero párov topánok, ktoré so mnou zvládajú už niekoľko sezón bez akejkoľvek chyby. Mala som aj predchádzajúcu generáciu tohto vybraného modelu a s pohorkami so mnou prechodili naozaj veľa kilometrov v náročnom teréne, od sutiny po sneh a blatisté cesty. Teda aj v tomto prípade som nepochybovala, že by to mohlo byť inak.

 

Konštrukcia topánok a hlavné prednosti

Aj napriek tomu, že topánky so svojou váhou 1,1 kg pôsobia na svoju kategóriu veľmi ľahko, sú doplnené o robustnú vibramovú podošvu s odolným gumovým lemom, ktorý vás podrží v náročnom strmom teréne, na sutinách, v snehu či blate. Základným kladom Vibramu je okrem priľnavosti aj odolnosť proti oderu, čo zaručuje dlhú životnosť pohorkov. Teda sa nemusíte obávať, že vám pohorky z ničoho nič prasknú alebo po prvej výprave bude podrážka na odpis.

Pohorky sú členkové so šnurovacím systémom Climbing Lacing. Topánka sa dá šnurovať od samotnej špičky až po vrch komína, vďaka čomu sa dá dobre dotiahnuť. Komín je z vnútornej strany polstrovaný a nikde nederie. Technológia Flex Collar zvyšuje flexibilitu rozsahu členku pre lepšie zdolávanie strmých svahov. S 3F fixáciou udrží nohu v správnej polohe práve aj pri prudkom stúpaní či klesaní. Vy tak predídete zvýšenému namáhaniu členkov či dokonca jeho podvrtnutiu.

Kľúčovou vlastnosťou pre mňa je nepremokavosť bez zníženia priedušnosti. Pretože to, čo naozaj nechcete je, aby ste na dlhom treku mali nohy premočené alebo vám vznikali mozole v prepotených ponožkách. Topánky sú pre tieto prípady opatrené nepremokavou Gore-Tex® membránou, ktorá vaše nohy udrží v suchu. V kombinácii s anatomickou vložkou Otholite, ktorá odvádza vlhkosť, a technológiou Cleansport NXT, ktorá zabraňuje vzniku zápachu z nôh. Teda sa dá povedať, že pri výrobe tejto obuvi Salewa myslela naozaj na všetko. :)

 

Súčasť balenia 

Okrem klasickej výbavy v škatuli, t.j. pohorky so šnúrkami, Salewa dodáva k svojej obuvi Multi Fit Footbed (MFF+) stielky do topánok. Ide o dve samostatné vymeniteľné vložky, ktoré môžete variabilne zložiť a prispôsobiť si tak vnútro topánky na mieru vášmu chodidlu.

Ja mám užšie chodidlo, teda sa mi osvedčila vložka pod celé chodidlo na suchý zips, ktorý skvele vyplní topánku a noha mi následne v topánke drží na svojom mieste. V prípade širšieho priehlavku postačí iba zadná časť pre výplň päty, či použitie iba základnej tmavej časti bez vložiek.

 

Moje testovanie 

Ako som už spomenula, predchádzajúcu generáciu topánok som mala niekoľko rokov a prechodila/preliezla som s nimi toho naozaj veľa. Stále ich používam, ale za tie roky membrána a vlastnosti vrchu topánky dostali poriadne zabrať. Z tohto dôvodu som prešla na novší model tých istých topánok. Súčasnú generáciu mám pár mesiacov. Najnáročnejší test prebehol v Nepále na Dhaulagiri circuit treku, kde som s nimi prešla ako prašné cesty, tak snehové polia či kamenné morény aj ľadovec. Už mám vyskúšané, že tento typ topánok s kombináciou s MMF+ vložkami mi naozaj sadne. Aj po celodennej chôdzi na ťažkom a zložitom teréne sú chodidlá bez otlakov či odrenín.

Na to, ako dostali na tomto treku poriadne zabrať, nebolo to na podrážke ani zvršku viditeľné. Jediné čo, tak potrebovali - umyť a najlepšie aj naimpregnovať. Čo som urobila a vyrazila s nimi na Punta Peniu, najvyšší vrchol Dolomitov, na ktorý vedie cesta po ferrate a následný zostup je ľadovcom Marmolada.

Ferrata bola čiastočne zasnežená, teda bola nutnosť obuť mačky a stúpať strmým svahom. Mala som so sebou turistické mačky. Zo zadnej strany topánky je na gumovom leme „háčik“, ktorý pôsobí, že by mohol udržať aj poloautoutomatické, ale skôr to nepredpokladám. U výrobcu som túto informáciu nedohľadala. Radšej by som sa v tomto prípade spoliehala na tie turistické, ktoré na pohorkoch skvele držia. Počas výstupu aj zostupu sa ani nepohli. Zostupovali sme na pravé poludnie, kedy sa sneh už zmenil na topiacom. Tu vrch topánky dobre pracoval s vlhkosťou a nohy zostali v suchu.

 

Tip, na čo nezabudnúť

Obuv, ktorá si prejde náročnými podmienkami, od prachu, cez blato až po sneh, je vhodné po návrate ošetriť. Najmä vyživiť povrch, pre predĺženie jej životnosti a funkčnosti. Pre takéto prípady je ideálna impregnácia určená pre tento typ materiálov, t.j. koža v kombinácii s Gore-tex membránou, napr. impregnácia Nikwax.

Kľúčom k úspechu nie sú iba samotné pohorky, ale aj kvalitné ponožky do nich. Ideálnou voľbou sú tie z merina. Mne sa najviac osvedčil materiál v pomere 60% merino, 40% prímesi a umelé vlákna, s gramážou podľa sezóny leto/zima. Také ponožky dobre izolujú a rýchlo odvádzajú vlhkosť. Zároveň majú dlhú životnosť.

 

Hodnotenie: 

+

  • 3F fixácia priehlavku a členku 
  • anatomická vložka Ortholite s variabilitou použitia podľa tvaru nohy 
  • vodeodolnosť a zároveň priedušnosť 
  • kvalitné spracovanie 
  • tlmenie nárazov
  • šnurovanie od špičky po koniec komína 
  • odolnosť proti okopu vďaka gumovému lemu

-

  • na klzkom povrchu je poznať tvrdšia podrážka, čo ale zodpovedá vlastnostiam topánky kategórie B/C
  • mierne by som skrátila šnúrky :)

 

Záverečné zhrnutie

Za seba môžem povedať, že opakovaná voľba týchto pohorkov bola správna. Nová generácia opäť nesklamala. Vzhľadom na to, že mám užšiu nohu, tieto topánky mi v kombinácii s vložkami perfektne sadnú. Po túrach v náročnom teréne nemám otlaky či pľuzgiere.

Pohorky sú celkovo trochu tvrdšie, čo zodpovedá kategórii B/C. Tvrdosť topánky má svoje klady aj zápory. Klad vidím práve v kvalitnej opore topánky pri strmých výstupoch a pri obutí mačiek, kedy nedochádza k priehybu topánky a všetko drží na svojom mieste. V kombinácii s hlbokým vzorom podrážky sa dá na topánky naozaj spoľahnúť. Tvrdosť podrážky zároveň zaručuje jej dlhú životnosť. Vnútro topánky je dostatočne polstrované a chôdza v nich je pohodlná. Zápor som zistila iba na mokrej skale pri lezení ferrat, kedy človek musí pristupovať k terénu trochu s opatrnosťou, s čím som vzhľadom na kategóriu topánky počítala. Rozhodne by som sa ich ale nebála vziať na akýkoľvek iný trek či feratové lezenie.

vhodné skôr na letné vysokohorské túry, ale v kombinácii s kvalitnou merino ponožkou zvládnu aj zimnú výpravu.

Celkovo ide o kvalitne spracované pohorky, ktoré poslúžia ako na treky, vysokohorskú turistiku, tak na ferratové lezenie či do snehových podmienok. Pokiaľ zháňate univerzálne pohorky, pri ktorých cena zodpovedá kvalite a vydržia vám niekoľko rokov, myslím, že s nimi nešliapnete vedľa.

 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Kamila Zelinková

Zdroje: archív autora

TEST: Trailové topánky Merrell Agility Peak 5

Testovňa

Hledáte pohodlné trailové boty nejen na běžecké závody? Potom si určitě přečtěte recenzi na trailové boty Agility Peak 5 od značky Merrell.

TEST: Rodinný stan Husky Mitar 4

Testovňa

Stan do kempu pre celú rodinu alebo partiu priateľov na fesťák? Veľkosťou je Mitar 4 ideálny, ale ako je na tom s odolnosťou a praktickosťou?

TEST: Bunda Columbia Ampli-Dry™ II Shell

Testovňa

V horách otestovala testerka Gabča bundu vhodnú na hory aj do mesta. Ako obstála v testovaní?

Vyberáme pre vás

24,00  (62.92 %) od 8,90 

Porovnať

21,00  (10 %) 18,90 

Porovnať

21,00  (10 %) 18,90 

Porovnať

19,00  (11.05 %) 16,90 

Porovnať

24,70  (11.34 %) 21,90 

Porovnať

24,00  (67.08 %) 7,90 

Porovnať

28,00  (64.64 %) od 9,90 

Porovnať

41,00  (49.02 %) 20,90 

Porovnať