Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: Bunda Ocún Tsunami

Tester Marcel otestoval bundu, s ktorou zvládol aj Artic Circle Trail v Grónsku. Ako dopadlo testovanie?

 

Obsah

 

Úvod 

Od českej značky Ocún mám doma ferratový set a pred odletom do Grónska som si od nich zaobstaral nový ďalší kúsok - páperovú bundu Tsunami. Prečo som si vybral práve tento model? Hlavným dôvodom bola jeho hmotnosť iba 350 gramov, malé rozmery po zbalení do vnútorného vrecka a kvalitná výplň z kačacieho peria. Páčil sa mi aj minimalistický jednofarebný dizajn. Bunda sa predáva v modrej, čiernej a červenej farbe v štandardných veľkostiach. Na moju výšku 177 cm skvele padla veľkosť M.

 

Charakteristika


Produkt:
Tsunami
Hmotnosť: 350 g
Materiál oblečenia: 100% Polyamid / Perie
Materiál: 100% polyamid DWR
Počet vreciek: 3
Kapucňa: Áno

 

  • ultraľahký materiál navrhnutý špeciálne pre páperové bundy
  • vysoká hustota tkania ručí za odolnosť látky a zachováva si priedušnosť 
  • úprava DWR (Double Water Repellent) bráni preniknutiu vlhkosti medzi perie
  • ergonomický strih vyhovuje požiadavkám lezcov - predĺžené telo, dlhšie rukávy s otvormi na palce
  • zbaliteľná do vrecka vo vnútornom vrecku
  • perie má certifikovaný pôvod

 

Technické parametre a vychytávky

Na prvý pohľad je to vcelku obyčajná a jednoducho riešená bunda, ktorá nemá nič naviac, ale zároveň má všetko, čo od ľahkej páperovej bundy chcete. Začnem kapucňou, tá veľmi dobre sedí na hlave a dá sa rýchlo zrolovať pomocou suchého zipsu. Za pár sekúnd máte bundu bez kapucne. Toto riešenie je veľmi rýchle, najmä pokiaľ visíte na stene a nemáte čas alebo priestor na manipuláciu so zipsom.

Rukávy sú dlhšie a majú otvor na palec. Tiež telo bundy je predĺžené a preto lepšie chráni chrbát pred zimou a vetrom. Bunda tiež obsahuje dve vonkajšie a jedno vnútorné vrecko, ktoré zároveň slúži ako kompresný rukáv a vrecko na lezecké topánky. Bunda veľmi dobre sedí na tele, nie je príliš úzka ani široká. Pekne obopína telo a aj kvôli tomu lepšie udržuje teplo.

 

Priebeh testovania 

Už podľa hmotnosti a výplne 650 cuin je jasné, že nejde o bundu do mrazivého počasia. Ja som si ju aj napriek tomu vzal na chodník Artic Circle Trail do Grónska, kde teploty koncom leta padali pod hranicu nuly. Bundu som nosil každý deň, ale nikdy nie pri fyzickej aktivite. V kombinácii s teplým merino tričkom by mi bolo pri chôdzi teplo a navyše by perie navlhlo od potu. Pri každej pauze, dlhšom postávaní alebo po západe slniečka som si bundu obliekol. Ďalším dôvodom, prečo som bundu nenosil, bol ťažký batoh. Vonkajšia vrstva je vyrobená z recyklovaného polyamidu s DWR úpravou. Ten materiál je tenký a jemný. Mal som obavy, že ťažký batoh by mohol tento materiál poškodiť. Už sa mi to pri jednej páperovej bunde stalo. Alternatíva je dať na páperovú ešte jednu vrstvu, napríklad hardshellovú bundu, ktorú chráni pred oderom polyamid.

Kompresné vrecko by mohlo byť trochu väčšie. Bunda sa tam zmestí bez problémov, ale chvíľku vám potrvá, než ju tam dostanete a zapnete. Zips funguje bez problémov a je navyše obojsmerný. Počas 10 dní cestovania som nezaznamenal žiadne úniky peria. Niekedy má tendenciu vytekať medzi švami. Pri modeli Ocún Tsunami to nie je žiadny problém.

 

Pre koho je bunda vhodná?

Táto ľahká a štýlová páperová bunda je vhodná pre horolezcov, skialpinistov, cestovateľov, ale je super aj na nosenie do mesta, na chatu alebo na večernú prechádzku. Jej dizajn je štýlový, takže ju môžete bez ostychu nosiť aj do práce.

 

Hodnotenie: 

+

  • cena
  • rozmery a váha
  • dostatočný loft
  • kvalitná výplň
  • praktická kapucňa
  • štýlový strih

-

  • Ocenil by som väčší kompresný obal. 

 

Záverečné zhrnutie

Bunda v Grónsku splnila svoj účel a skvele poslúžila ráno, kedy bývalo chladnejšie a večer po západe slniečka. V batohu zaberie minimum miesta a je dostatočne teplá pri teplotách okolo nuly. V kombinácii s teplejším merinom a hardshellovou bundou je ideálna aj na zimnú turistiku.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Marcel Fronko

Zdroje: archív autora

TEST: Sada riadov Passage Dinnerware Set

Testovňa

Mini TEST: Spacák Husky Mopy

Testovňa

Hľadáte kvalitný syntetický spacák na prespávanie vonku? Potom ste tu správne. Otestovala ho za vás naša testerka Zdenka.

TEST: Stan Warg Protrek 2

Testovňa

Naša testerka dostala na otestovanie úplnú novinku, a to ultraľahký stan značky Warg. Obstojí proti svojim konkurentom vo svojej kategórii?

Vyberáme pre vás

115,88  (10.34 %) 103,90 

Porovnať

102,68  (4.56 %) 98,00 

Porovnať

99,00  (10.2 %) 88,90 

Porovnať

94,80  (13.61 %) 81,90 

Porovnať

99,00  (10.2 %) 88,90 

Porovnať

120,38  (10.37 %) od 107,90 

Porovnať

90,31  (13.74 %) 77,90 

Porovnať

158,00  (5.13 %) 149,90 

Porovnať