Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: Bunda Mammut Convey GTX

Marcel Fronko otestoval bunda Mammut Convey GTX. Ako dopadla? To sa dozviete v článku.

 

Obsah

 

Úvod 

Na testovanie som dostal bundu Convey GORE-TEX legendárnej švajčiarskej značky Mammut. Na tento kúsok som sa naozaj tešil, pretože práve taká funkčná a veľmi ľahká bunda mi v šatníku chýbala. Testovanie prebiehalo v slovenských a českých horách, pri skialpinistických túrach a prechádzkach prírodou. Najťažšia skúška ma čaká vo februári v divokej Patagónii, kde určite zažijem extrémne podmienky v podobe prudkého dažďa a veľmi silného vetra.

 

Charakteristika


Značka:
Mammut
Materiál: Gore-Tex® / Polyester
Vodeodolnosť: 28 000 mm H2O
Odvetrávanie podpazušia: Áno
Podľa typu: nepremokavé/membránové
Kapucňa: S kapucňou

 

  • membrána GORE-TEX®
  • ergonomicky tvarované rukávy
  • podpazuchové odvetrávanie na zips
  • 2 predné vrecká na zips 
  • kompatibilná s produktmi Mammut Easy Combine
  • paropriepustnosť: RET<9 m² Pa/W

 

Technické parametre

Ide o ľahkú bundu s hmotnosťou 370 gramov vo veľkosti M. Meriam 178 cm a veľkosť S mi na tričko perfektne sedela. Vzal som si však veľkosť M, pretože v kombinácii s páperovou bundou ju možno použiť aj v zimných podmienkach. Vybral som si štýlovú čiernu farbu, ktorá sa dá kombinovať prakticky s každou inou farbou oblečenia. Na výber sú aj dvojfarebné kombinácie modrej a zelenej.

 

Jednoduchý čierny vzhľad dopĺňa decentné biele logo na rukáve a názov spoločnosti na hrudi. Logo GORE-TEX nájdete na spodnej časti chrbta. Vrchný materiál je 2,5-vrstvový laminát s vodným stĺpcom 28 000 mm, čo je viac ako dostatočné. Zatiaľ som bez problémov zvládol silné dažde aj so spodným stĺpcom. Pre mňa je ešte dôležitejšia priedušnosť. Tá je RET<9 m2. Jednoducho povedané, čím nižšie číslo, tým lepšie. Najkvalitnejšie a najdrahšie bundy sa pohybujú okolo RET<6.

  


Priedušnosť a paropriepustnosť

Vyberáte si outdoorové oblečenie, ale nepoznáte presný význam niektorých odbornejších pojmov? V dnešnom krátkom článku vám objasníme rovno dva, a to paropriepustnosť a priedušnosť. Čo to teda znamená?

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Nechýba vetranie v podpazuší, dve predné vrecká, nastaviteľný spodný lem, vodeodolné zipsy, predtvarované rukávy a systém Easy Combine. Do bundy je možné vložiť akúkoľvek izolačnú vrstvu (fleece, zateplenú bundu) od firmy Mammut. Systém zapínania je pri krku a na rukávoch. Pre mňa je jej obrovskou výhodou ľahká zbaliteľnosť, vďaka ktorej zaberá v batohu minimum miesta. Kapucňa so zosilneným štítom a trojbodovým systémom nastavenie perfektne ochráni pred vetrom, ale nie je vhodná pre lyžiarsku helmu.

 

Testovanie 

Prvýkrát som si bundu do batohu pribalil pri svojom prvom skialpe v Malej Fatre. Pri teplotách okolo nuly som vyrazil len v hrubom merino tričku. Bundu som vytiahol v nepríjemnom vetre a spoľahlivo ma ochránila aj v snehovej fujavici na hrebeni. Skvele sedí na tele, nijako neobmedzuje v pohybe a tiež veľmi dobre vyzerá. Druhýkrát som ju testoval v Krkonošiach, kde ma prekvapil ešte silnejší vietor, a tam som si pod bundu v mrazoch obliekol ľahkú páperovku. Aj v tomto teste bunda obstála.

Niekoľkokrát som ju mal vonku v daždi v meste, čo vysoký vodný stĺpec samozrejme zvládol bez problémov. Takže tu to nebola žiadna výzva.

 

Hodnotenie: 95%

+

  • Vysoký vodný stĺpec
  • Vysoká kvalitná konštrukcia a nízka hmotnosť
  • Štýlový a jednoduchý dizajn 
  • Široká škála použitia

-

  • Žiadne

 

Záverečné zhrnutie

Od značky Mammut mám vždy tie najvyššie očakávania. Tomuto kúsku nie je čo vytknúť. Možno by som len odporučil trochu užší strih, ktorý by štíhlemu človeku sedel ešte lepšie. Veľmi sa teším na ďalšie testovanie v Čile a Argentíne. Bunda je vhodná nielen na turistiku, ale aj na skialp, beh v daždivom počasí a tiež do mesta za nepriaznivého počasia.

 

 

Autor: Marcel Fronko

Zdroje: archív autora

TEST: Trailové topánky Merrell Agility Peak 5

Testovňa

Hledáte pohodlné trailové boty nejen na běžecké závody? Potom si určitě přečtěte recenzi na trailové boty Agility Peak 5 od značky Merrell.

TEST: Rodinný stan Husky Mitar 4

Testovňa

Stan do kempu pre celú rodinu alebo partiu priateľov na fesťák? Veľkosťou je Mitar 4 ideálny, ale ako je na tom s odolnosťou a praktickosťou?

TEST: Bunda Columbia Ampli-Dry™ II Shell

Testovňa

V horách otestovala testerka Gabča bundu vhodnú na hory aj do mesta. Ako obstála v testovaní?