Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Životnosť horolezeckých lán

Vaša bezpečnosť pri lezení v najväčšej miere závisí od dodržiavania metodiky istenia a správneho používania certifikovaného lezeckého vybavenia. Zároveň je dôležité myslieť na to, že lezecké vybavenie väčšinou nemáva neobmedzenú životnosť a je potrebné ho vo vhodnej chvíli vymeniť za nové. Kedy je potrebné vymeniť lano?


Obsah

Životnosť lana závisí od mnohých faktorov (početnosť používania, lezecký terén, spôsob istenia, pády, skladovanie, pôsobenie chemických látok, mechanické opotrebenie,...), preto je potrebné brať údaje výrobcov ako veľmi orientačné. Poďme sa na uvedené faktory pozrieť podrobnejšie.

 

Ostré skalné hrany

Normy počítajú len s pádovým zaťažením lana pri ohybe v karabíne. Zatiaľ čo teda nové lano musí vydržať podľa noriem minimálne 5 štandardizovaných pádov, na ostrej skalnej hrane nemusí vydržať ani jeden pád. Čím je lano viac opotrebované, tým je náchylnejšie na pretrhnutie na ostrej skalnej hrane. Ak je s lanom už nalezených a zlanených viac ako 5 km, klesá jeho schopnosť zachytiť pád na ostrej skalnej hrane na 50%, pri 10 km klesá až na 30%. Za ostrú skalnú hranu je považovaná hrana s rádiusom menším než 5 mm. Pri lezení teda dbajte na správne vedenie lana terénom tak, aby ste eliminovali riziko zachytenia pádu cez ostrú hranu. Pokiaľ nemôžete vylúčiť vedenie cez ostrú skalnú hranu, pridajte na hranu stabilné postupové istenie. Aj keby to istenie nevydržalo, bude absorbovať aspoň časť pádovej energie. 

 

 

     O autorke

Kateřina Balcarová

Katka je maminka dvoch malých detí. Po nástupe na materskú dovolenku vymenila skalnú a vysokohorskú vášeň za vášeň bežeckú a úplne prepadla ultramaratónskym vzdialenostiam. Okrem toho je inštruktorkou lezenia a rada sa s každým podelí o svoje lezecké, turistické, bežecké i outdoorovo-rodičovské skúsenosti.

 

 

Znečistenie

Medzi najzávažnejšie formy znečistenia patria hlavne poškodenie lana chemickými činidlami, farbou a inými náterovými hmotami, kyselinami, lúhmi, organickými rozpúšťadlami (acetónom), odfarbovačmi... Benzín polyamidovým vláknam priamo neškodí, ale ničí impregnáciu lana, ktoré sa potom ľahko mechanicky odiera o povrch skaly, premoká vodou a pod. Každé také lano stráca adekvátne svoju pružnosť a odolnosť v ťahu, a tak by v prípade kontaktu s uvedenými látkami už nemalo byť ďalej používané. 

Pokiaľ si na lane chcete označiť polovicu lana fixkou alebo páskou, potom používajte výhradne fixky a pásky na tento účel určené. V opačnom prípade môžu byť chemické látky obsiahnuté vo fixke, prípadne v lepidle lepiacej pásky agresívne voči lanu. 

Na bežné znečistenie napr. od prachu, piesku, omietok či blata postačí lano dôkladne vyprať. Pranie lana robíme zásadne v ruke a to v teplej vode okolo 30 stupňov Celzia výhradne za použitia prostriedkov odporúčaných výrobcom. Nikdy nepoužívajte bežný prací prostriedok, ktorý by mohol zásadne zmeniť vlastnosti lán a radikálne znížiť počet zachytených pádov. Lano sušíme v izbovej teplote, nikdy nie na slnku či na radiátore. Časté pranie ale nesvedčí impregnácii, preto lano neperieme príliš často. 

 

Klimatické vplyvy

Mokré lano má o cca 30% nižšiu pádovú odolnosť, pretože voda narúša pevnosť väzieb stavebných častí lana na molekulárnej úrovni. Pri testoch bolo zistené, že tejto strate pevnosti sa neubráni ani lano s vodeodpudivou úpravou. Pádovú odolnosť zrejme stráca aj zmrznuté lano, doposiaľ ale v tomto smere neprebehli testy alebo pokusy. Lanu škodí aj slnečné a hlavne UV žiarenie, lano teda zbytočne nevystavujte slnečným lúčom. Nenechávajte ho ležať v miestnostiach, kde je solárium. 

   

 

Lezenie pre začiatočníkov

Čo si zadovážiť, keď sa chcete pustiť do lezenia?

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Mechanické opotrebovanie

Po každom lezení by ste mali urobiť kontrolu mechanického opotrebovania. Oplet lana môžeme skontrolovať hmatom i pohľadom, jadro len hmatom. V prípade pádu kontrolujeme lano ešte v teréne a to najmä tú časť lana, ktorá bola aktívna pri páde. Hmatom robíme kontrolu tak, že lano prehmatáme v prstoch a po objavení nevýrazných vnútorných poškodení posúvame lano do oblúka. Pokiaľ je oblúk pri posúvaní stále vypnutý, je všetko v poriadku, zalomenie lana však poukazuje na poškodenie jadra natrhnutím. 

Kontrola lana posúvaním v oblúku - vľavo v poriadku, vpravo poškodené

Pri ďalšej kontrole sa potom zameriava na to, do akej miery je predraný oplet, či niektoré časti lana nie sú stvrdnuté, či je zjavná hrča alebo naopak stenčenie, zameriava sa aj na zmenu farby (pokiaľ nezmizne po vypraní, ide najskôr o poškodenie vplyvom chemikálie). Akokoľvek poškodené lano sa musí vyradiť alebo aspoň časť odrezať a používať nepoškodenú časť. 

 

Pády

Všeobecne platí, že lano by malo byť vyradené po každom páde, kedy je pádový faktor rovný alebo väčší než jedna. Pádový faktor vypočítate ako podiel dĺžky pádu a úžitkovej dĺžky lana. Úžitková dĺžka lana je dĺžka lana od ističa k lezcovi. Pokiaľ ide o krátke pády pri športovom lezení, tie tiež lano poškodzujú, avšak len mierne, pričom riziko pretrhnutia lana je s veľmi dostatočným predstihom avizované stavom opletu, sploštením, stuhnutím. Rizikom ale je, že lano postupne opotrebované častými pádmi s nízkym pádovým faktorom pri športovom lezení stráca svoju odolnosť voči ostrým skalným hranám a tak by nemalo byť používané v teréne, kde hrozí zaťaženie na ostrej skalnej hrane, či už len pri zlaňovaní. 

 

Spôsoby istenia, zlaňovanie

K opotrebovaniu lana dochádza aj pri zlaňovaní. Zlaňovanie je od začiatku brzdený pád bez voľnej výšky pádu, teda s pádovým faktorom nula. Lano je pri ňom poškodzované najmä kontaktom so zahriatou zlaňovacou pomôckou. Mieru opotrebovania možno znížiť pomalším zlaňovaním a rýchlym vynímaním zo zlaňovacej osmy. Udáva sa, že po 200 zlaneniach sa pádová odolnosť lana môže zmenšiť až o 70%. 

Ako je to s opotrebovaním lana pri hornom istení? Lano je používané úplne iným spôsobom než pri istení zdola. Pri hornom istení vznikajú v lane len malé zaťažujúce sily. Takto zaťažené lano je schopné udržať každý pád aj v prípade značne opotrebovaného opletu. Na druhej strane tým, že každý prelezený meter je súčasne tiež spustený (zlanený) na jednom jedinom konci lana a tým, že každý meter znamená sústavné ohýbanie a znovunapriamovanie vo vratnej karabíne, dochádza až k desaťkrát rýchlejšiemu opotrebovaniu lana oproti bežnému používaniu pri lezení s dolným istením. Takéto lano je veľmi málo odolné voči zaťaženiu na ostrej skalnej hrane. Vyplýva z toho teda to, že laná často používané pri lezení s horným istením sa už nesmú používať pri normálnom lezení v horskom teréne, kde hrozí nebezpečenstvo ich rázového zaťaženia na ostrej skalnej hrane. Oproti tomu na lezenie s horným istením sa dá používať až do predrania opletu. Potom musí byť vyradené a nahradené novým. 

 

Početnosť používania

Výrobca Ian Tendon uvádza, že pri dodržaní všetkých bezpečnostných pokynov je možné sa riadiť týmito údajmi: 

  • intenzívne - denné použitie (športoví lezci, horskí vodcovia, umelé steny) menej než 1 rok
  • pravidelné - víkendové používanie (celoročné) 1 rok až 2 roky
  • pravidelné - víkendové používanie (sezónne) 2 až 3 roky
  • občasné používanie - (rekreačné, jedenkrát mesačne) 3 až 5 rokov
  • sporadické používanie - 5 až 7 rokov
  • nepoužívané lano - 5 - 10 rokov

Stále ale platí, že údaje sú veľmi orientačné, pretože životnosť lana závisí od mnohých ďalších faktorov.

Prajeme vám krásnu lezeckú sezónu a pády len mimo ostrej hrany. :)

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Kateřina Balcarová

Zdroje: Schubert, Pit. Bezpečnost a riziko na skále a ledu. I. Díl, Kletr : Plzeň, 1998; horolezeckametodika.cz, horydoly.cz, mytendon.cz, unsplash.com

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

159,00  (0.06 %) 158,90 

Porovnať

140,00  (2.21 %) 136,90 

Porovnať

140,00  (3.64 %) 134,90 

Porovnať

111,00  (0.09 %) 110,90 

Porovnať

123,00  (0.08 %) 122,90 

Porovnať

176,00  (0.06 %) 175,90 

Porovnať

130,00  (7.77 %) 119,90 

Porovnať

260,00  (0.04 %) 259,90 

Porovnať