Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Zakladáme oheň na treku. Od zapaľovača až po kremeň

Ako založiť oheň? To vás v dnešnom článku naučí Matyáš Vejskal.

 

Obsah

Trek bez ohňa je ako sex bez lásky. Jednoducho mu niečo chýba. Jasné, v dnešnej modernej dobe máme pomôcok na zapálenie táboráku kopu a na rozdiel od našich pra pra predkov to už nevnímame ako niečo svetoborné. Ako si ale poradiť v situáciách, keď sa proti nám sprisahali všetky živly, svetla ubúda a my by sme si tak radi pochutnali na nejakej tej špekačke, než sa zabalíme do spacáku?

Úvod

Založiť oheň na treku je jednou z najdôležitejších zručností . Existuje množstvo pomôcok, ktoré v ideálnych podmienkach fungujú úplne spoľahlivo a zapáliť oheň za pomoci dokonale suchých smrekových triesok, niekoľkých listov včerajších novín a naštiepaných dubových polienok zvládne každý. Rozdúchať iskru vo vlhkom jesennom lese bude úplne iná liga. 

Ohňová disciplína je veľmi široká a čo platí v laboratórnych podmienkach, nemusí platiť v prírode. My sa dnes zameriame na zakladanie klasického ohňa , pretože vedieť z ničoho vykúzliť plameň, to je tá pravá výzva.



3 kľúče k ohňu 

Prvým kľúčom k zaručenému založeniu ohňa sú vedomosti . Čím viac toho viete o mechanizme horenia, o vlastnostiach rôznych materiálov a prírodnín, tým budú vaše šance uspieť vyššie aj napriek zhoršujúcim sa podmienkam. A nie, známe trampské múdro, že brezová kôra horí aj za mokra, nestačí.

Druhým kľúčom je príprava . Trampi pri sebe vždy nosili krabičku s proprietami na založenie ohňa, ktoré si sami vyrábali a pripravovali. Takú krabičku ocení každý turista, ktorý s táborákom vo svojich plánoch počíta. Zbaľte si správne prostriedky na rozloženie ohňa podľa ideálneho scenára, núdzové zapaľovače a pre väčšie ohne aj nástroje na prípravu dreva. 

Prípravou sa ale rozumie aj správanie po celý čas samotného treku. Jeden z mojich kamarátov už po prvom kilometri chôdze začína zbierať kôru, suchú trstina a drobné suché konáre, ktoré si radostne pchá do vreciek a sieťok na batohu. Možno to niekomu bude pripadať extrémne, ale aj taká drobnosť môže človeku pomôcť vymeniť hodinové kľačanie v nacucanom jesennom machu za rýchlu päťminútovku a následné nahrievanie v sálavom teple ohniska.

Posledným kľúčom sú skúsenosti . Bude skvelé, že si tento článok prečítate a že sa na cestu dobre vybavíte. Ale ak si nič z toho vopred nevyskúšate a kresadlo prvýkrát vytiahnete až do ostrej akcie, bude vám najskôr k ničomu. Kto videl americkú reality show Survivor, kde je založenie ohňa vstupenkou do finále, ten chápe. Je jedno, či sa budete spoliehať len na zapaľovač alebo skúsite siahnuť po inej metóde, tréning nanečisto rozhodne nepodceňte.



Spôsoby zakladania ohňa 

Poďme sa pozrieť na jednotlivé ohňotvorné techniky od najjednoduchších po tie komplikovanejšie. Plusy a mínusy nájdete pri každej metóde v prehľadnej tabuľke.

Zapaľovač

Zapaľovač sa stal súčasťou výbavy všetkých trampov a v outdoorovej výbave si vydobyl zaslúžené miesto, pretože oheň so zapaľovačom založí (snáď) úplne každý. Čapnúť v trafike zapaľovač za pár drobných , pokojne aj dva záložné, a o oheň má človek na kratšom treku postarané.

Vždy je dobré so sebou mať aj záložný zapík, pretože na výrobu tých najlacnejších sa používajú lacné diely a materiály zamýšľané pre jednorazové použitie . Prasknutie a následný únik plynu po páde, vylomení kresacieho mechanizmu alebo nejaká iná závada vás potom ani v najdivokejšej divočine o oheň nepripraví. Alebo stavte na pevnejší outdoorový zapaľovač.

+

  • univerzálny nástroj na založenie ohňa
  • vzniká priamo plameň 
  • jednoduchá manipulácia
  • nízka cena
  • zmestí sa do vrecka

-

  • horšia manipulácia pri zlom počasí
  • náchylnosť k mechanickému poškodeniu (prasknutie, únik plynu, strata kamienka)
  • obmedzená zásoba plynu, ktorý v prírode nemožno doplniť
  • po čase omrzí :-)


Niečo extra

Nie všetky zapaľovače v zlom počasí a extrémnych podmienkach obstoja, takže na drsnejší trek siahnite po outdoorovom zapaľovači – tryskový plameň odolá vetru a kovové telo zapaľovača bude pevnejšie než plasťák z trafiky.

Tryskový zapaľovač PowerLighter III od švédskej značky Primus patrí k tomu najlepšiemu na trhu. Jeho plameň dosahuje až 1300 ° C a plynová náplň je možné jednoducho dopĺňať, takže šetríte aj prírodu.

 

Vetruvzdorné zápalky

Obyčajné zápalky tu sú s nami už od roku 1832, ale čo ich trochu vylepšiť? Vietor na horskej čistine sa točí dookola a sfúkava plameň zápalky, len čo človek škrtne. Riešením sú vetruvzdorné zápalky , ktoré majú dlhšiu „hlavičku”, horia aj vo vetre, vo vlhku a ich kresací prúžok sa neošúpe po prvých piatich pokusoch.

+

  • predĺžená hlavička a viac zápalnej plochy
  • horia dlhšie a silnejšie
  • fungujú aj vo vetre, vlhku
  • odolnejšie kresadlo
  • niekedy aj možnosť škrtnúť o iné materiály (látka, kameň, ...)

-

  • nutné osvojiť si techniku škrtania 
  • obmedzený počet pokusov
  • cenovo náročnejšie ako obyčajné zápalky


Niečo extra

Upgradom môžu byť zápalky určené do vlhka . Vodeodolné zápalky od kanadskej značky Coghlans zaručujú vodeodolnosť nielen zápaliek, ale prirodzene tiež škrtátka, takže nemusíte prepadať panike, keď sa aj s batohom náhodou vykúpete.

 

Obyčajné zápalky

Čapnúť balíček obyč zápaliek z kuchyne je hračka, ale na ich použitie v prírode budete potrebovať buď naozaj dobré počasie, alebo poriadnu dávku trpezlivosti. V každom prípade nikdy nevsádzajte len na jednu zápalku.

+

  • nízka cena
  • mám plameň 

-

  • slabé a pomalé horenie 
  • potreba vhodného trúdu a závetria
  • nebezpečenstvo prevlhnutia celej krabičky
  • ľahké znehodnotenie škrtátka na boku


Niečo extra

So zápalkami ešte nekončíme. Vetruodolné zápalky sú praktickejším variantom, ale uznávame, že klasika vo vreckách trampov asi ešte chvíľu zostane. Obyčajné zápalky stoja zlomok a vždy sa dá škrtnúť viacerými zápalkami naraz, urobiť z rúk závetrie, jednoducho zaimprovizovať. Skúsenejší si navyše hlavičky zápaliek namáčajú do vosku , aby ich ošetrili proti vlhkosti, a do KPZtky balia vystrihané škrtátka z krabičiek navyše, aby vždy mali po ruke záložné.



Kresadlo

Milujete oheň a oheň miluje vás? Potom už ste o kresadle určite počuli. A ak nie, je na čase to vyskúšať, pretože na rozdiel od zapaľovačov a zápaliek z kresadla dostanete len iskru a k plameňu sa budete musieť prebojovať svojpomocne. Kresadlá tu sú s nami od praveku, ale prešli významnou modernizáciou a do krosien sa vrátili s nevídanou obľubou. Či už ako zábavné spestrenie ostrieľaných pánov ohňa, alebo ako núdzová rezerva pre prípad, že by zapaľovač či zápalky zlyhali.

+

  • mechanicky odolné (môže zmoknúť aj spadnúť, funguje aj zlomené)
  • kresať je možné akoukoľvek ostrou hranou kovového predmetu
  • moderné materiály vytvárajú iskry dosahujúce až 2980 °C

-

  • náročnejšia príprava ohňa
  • vyžaduje cvik a správnu techniku 
  • nutnosť správneho trúdu pre zachytenie iskier
  • nie vždy vytvoríme plameň na prvýkrát



Niečo extra

Podelíme sa s vami o pár tipov na rozkladanie ohňa kresadlom. Všetko záleží na trúde , ktorému sa budeme ešte venovať v ďalšej kapitole. Ako prvý hľadáte suchý, vláknitý materiál, do ktorého iskry zapadnú a zostanú v ňom. Potom už je len potrebné vedieť správne škrtať .

Či už použijete priložený škrtací pliešok, alebo napríklad hranu na chrbte noža (nikdy nie ostrie, prosím!), snažte sa iskry koncentrovať na jedno miesto . Do trúdu si môžete trochu magnézia vopred naškriabať, pomôže vám v ďalšej fáze horenia. A ak je váš trúd náchylný na rozsypanie, priložte k nemu kresadlo tak blízko, ako je to len možné, a zatiahnite za tyčinku proti hrane . Veľa ľudí kresá rovnakým pohybom ako pri lúpaní mrkvy škrabkou, takže si rukou s kresacím plieškom trúd vždy rozsypú.

Tyčinky kresadiel sú vyrobené z rôznych materiálov, ale fungujú vlastne celkom podobne - napr. Kresadlo FireSteel je vyrobené z horčíkovej zliatiny, vydrží 3000 zážihov a hodí iskru o teplote až 2980 °C. To je napríklad dosť, aby ste s ním zapálili plynový varič na jedno kreslenie , bez nutnosti zarábania ohňa. Light My Fire ponúka aj súpravu na kresanie , súčasťou ktorej je kresadlo, drevený podpaľovač z karibskej borovice s 80% obsahom živice a malý držiak na opekanie k tomu.

Pozrite sa na video, ako jednoducho sa s kresadlom dá s trochou cviku zaobchádzať!



Trenie dreva a kresanie kremeňov

Toto je variant skôr pre fajnšmekrov a pre tých, ktorí si potrpia na tradíciu, ak sa tomu dá tak povedať. V televízii síce trenie driev vyzerá štýlovo, ale ak nie ste práve Bear Grylls, pripravte sa na hodiny a hodiny úmornej práce . Vyrezávanie driev všemožných tvarov a tvrdostí, desiatky zmarených pokusov. Ovládať tieto prastaré umenia ohňa zaberie roky tréningu, takže ak ste nováčik, odpálite si svaly skôr, než sa k ohňu vôbec priblížite.

+

  • núdzový variant
  • zaobíde sa skoro bez vybavenia 

-

  • zďaleka nie 100% spôsob
  • zdĺhavá a fyzicky náročná príprava
  • zručnosti, znalosti i príprava nutná 


Niečo extra

Trenie driev a kresanie kremeňmi patrí k veľmi primitívnym spôsobom zakladania ohňa. Primitívny v tomto prípade ale neznamená ľahký. V oboch prípadoch sa dosť zapotíte. A skláňame sa pred tými, ktorí nie.

Ovládať trenie a vytvoriť pohybom uhlík sa nezaobíde bez kvapky potu. A to ani v prípade, že si pomôžete lukom s tetivou. Sú nadšenci, ktorí sa tejto príprave aktívne venujú, ale je to o tom, že už majú vytvorené nevyhnutné propriety, ktoré so sebou nosia. Nájsť správne materiály priamo na mieste nemusí byť vždy reálne – napríklad vo vlhkom jesennom lese.

Ak si chcete niekedy s drevami zacvičiť, zoberte si aspoň poriadny nôž . Predtým si ľudia síce vystačili s kamennými nástrojmi, ale kto by na to mal dnes čas. Outdoorový nôž Victorinox v kydexovom púzdre skrýva aj kresadlo, takže ak by sa trenie nedarilo, máte k vysnívaným špekačkám po ruke praktickú skratku.

Kremene zase hádžu iskry tak slabé , že len veľmi ťažko nájdete dostatočne zápalný a drobný trúd, aby ste z drobnučkej čiastočky zapálili poriadny oheň. Navyše je nutné kresať silou a keď si necvaknete prstami, dosť možno pohybom rozhodíte pracne nazbieraný trúd po okolí.

Predtým sa tradične využívala aj metóda kresania železa o pazúrik , ale iskry boli oveľa slabšie ako od moderných kresadiel – jediný vhodný trúd teda bolo doma vyrobené práchno . Práchno je kus plátna, džínsoviny či inej bavlnenej látky, ktorá sa v podstate „údi“ v plechovej krabičke, kým nevznikne zuhoľnatený materiál, v ktorom sa ľahko zachytí iskra a lepšie horí. Aj tak je práchno veľmi krehké a navyše náchylné na vlhko.

 

Vyschnuté trúdy

Význam ľudovo známeho slovného spojenia je jasný. Čo presne ale takýto trúd vlastne je? V podstate čokoľvek, čo je ľahko zápalné a dokáže zachytiť iskru . Názov trúd pochádza od choroša menom trúdnatec, z ktorého sa tradične vyrábala hubka práve na zarobenie ohňa.

Trúdov existuje niekoľko druhov a s každým je potrebné sa naučiť pracovať. Záleží, samozrejme, na tom, kedy, kam a na ako dlho vyrážate. Kedykoľvek ale budete zakladať oheň, bez trúdu sa nezaobídete.

  • Špeciálne podpaľovače
    • napr. Pepo, lieh, smolné drievka, mini roličky
    • ide väčšinou o umelo vyrobené materiály, ktoré zoženiete v obyčajnom obchode či v obchode s outdoorovým tovarom
    • zvyčajne je lepšie zapaľovať plameňom 
    • horia spoľahlivo a dlho 
    • nebývajú náchylné na vlhkosť 
  • Doma pripravené trúdy
    • napr. usušené prírodniny, vatové tampóny (vo vosku), práchno
    • drobnosti, ktoré zabalíte už doma s úmyslom, že vám poslúžia ako perfektný trúd
    • musíte sa o ne starostlivo starať, chrániť ich pred vlhkom a myslieť na ich doplňovanie 
  • Improvizované trúdy
    • inak povedané "niečo, čo vymyslím až na mieste". Môže ísť o zabudnutú vreckovku z veka batohu, brezovú kôru, rozdrobenú smolu, na vlákna roztrhané stvoly, rákosové páperie, trúdnatec, nastrúhané suché drevo zo stredu vlhkých väčšie, ... 
    • majú nižšiu spoľahlivosť, takže narazíte na situácie, kedy to jednoducho nepôjde
    • zároveň sú ale najuniverzálnejšie, takže je len na vás, ako si poradíte

 

Trúdom zakladanie ohňa nekončí. Keď sa objaví prvý plameň, je potrebné ho začať živiť stále väčšémi kusmi driev , aby sme si ho udržali. V suchom letnom lese to bude hračka, ale správny tramp sa vždy pripravuje na najhoršie. A ideálne má so sebou aspoň skladaciu pílku a pevný nôž alebo sekerku, aby si drevo mohol náležite pripraviť.

Pozor, legálne je v lese možné zbierať iba drevo do 7 cm v priemere. Hrubšie už je technickou surovinou, ktorá patrí majiteľovi lesa. Tak na to myslite.

Základom je vyberať suchý materiál a deliť ho na správne kôpky - kôra, suché konáre, nalámané vetvy, naštiepané polienka. Obvykle sa suchá palica pozná tak, že pri zlomení hlasno praskne . Neoplatí sa brať vetvy ležiace na zemi, budú prevlhnuté a spráchnivelé. Pozornosť venujte vertikálne stojacim kusom alebo suchým vetvám priamo na stromoch. 

V zasneženom alebo daždivom lese môže byť jedinou cestou štiepanie dreva a využívanie suchších stredov. Pripravte sa, že oheň bude dymiť , budete ho čo hodinu rozfúkavať a zrejme vám počas noci párkrát zhasne. Majte preto pripravený suchý trúd a konáre, aby ste spánok nemuseli prerušovať na veľmi dlho. A rozhodne maximum dreva sušte dookola táboráku, nech sa vlhkosti zbavíte a môžete prikladať suchým.

 

Pravidlá zakladania ohňa v SR

Oheň je dobrý sluha, ale zlý pán, ako sa tak hovorí. Nezriedka sa stáva, že využije nepozornosť svojho pána a vymkne sa kontrole. Na to však existujú pravidlá, ktoré by nechcenej nehode mali zabrániť. Sedliacky rozum hovorí, že s ohňom som opatrný, mám pripravenú vodu na hasenie a nepúšťam ho nikdy z očí. A na to je tu aj zopár zákonov. 

V SR je zakázané zakladať a udržiavať oheň v lese a ďalších 50 m od neho. Pod tučnou pokutou. Výnimkou sú špeciálne vyhradené priestory, väčšinou trvalé ohnisko na relatívne bezpečných miestach alebo ohnisko pri prístreškoch. Pokiaľ sa ocitnete na súkromnom pozemku, je oheň možné rozkladať až so súhlasom majiteľa . Pamätajte ale, že aj cigarety sú formou ohňa , takže na rýchle cigaretky počas výšľapu dubovými húštinami podľa zákona radšej zabudnite.

V CHKO a národných parkoch sú pravidlá ešte prísnejšie - oheň je tu zakázané rozkladať celoplošne , les-neles. A takto plošne môže byť vyhlásený zákaz ohňov v prírode aj krátkodobo, typicky v období sucha a zvýšeného rizika požiarov v lete . To sa týka ako lesa, tak aj napríklad fajčenia v parkoch alebo pálenia lístia na záhradách. Sledujte preto SHMÚ a ohňu sa do zrušenia výstrahy pred požiarmi vyvarujte.

   

 

Ako legálne prespať v prírode - nocujem alebo už táborím?

Zbaliť si jedlo na dva dni, v piatok hodiť na chrbát batoh a celý víkend vandrovať po lese. Slovenská vášeň, ktorej sa v súčasnosti hovorí Bushcraft alebo survival, bola predtým označovaná jednoducho ako tramping. 

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<


Nezabudnite na hasenie

A rovnako ako je po každej párty potrebné upratať, keď končí táborák, treba ho uhasiť. Bez toho si koledujete o malér – zahorenie koreňov alebo rozfúkanie ohňa vetrom , čo môže spôsobiť nedozerné škody. A verte, že táborák nestačí len štýlovo počúrať, ako si mnohí páni naivne myslia.

Najlepšie je doniesť vodu z blízkeho potoka a hasiť tak dlho, kým sa z ohniska neprestane fajčiť. Druhou možnosťou je oheň nechať vyhorieť a umierajúce uhlíky starostlivo udusiť, ideálne vlhkou mačinou alebo machom.

 

Tak nech vás oheň na cestách hreje, ale nepáli. 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Matyáš Vejskal 

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

15,00  (10.53 %) od 13,42 

Porovnať

7,00  (1.43 %) 6,90 

Porovnať

10,00  (1 %) 9,90 

Porovnať

25,00  (12.32 %) 21,92 

Porovnať

14,00  (43.57 %) 7,90 

Porovnať

24,00  (0.42 %) 23,90 

Porovnať

29,00  (10.69 %) 25,90 

Porovnať