Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Top zoznam vecí na kempovanie v kempe aj nadivoko

So správnym vybavením sa vyspíte v akomkoľvek počasí a prakticky kdekoľvek. Na čo však určite nezabudnúť?


Obsah

 

Úvod

Slnko pomaly zapadá, žaby rozbiehajú večerný koncert a vy ste príjemne unavení po celodennom putovaní. Je čas pripraviť sa na noc vonku. Aby bola pohodová, pripravili sme pre vás zoznam vecí, ktoré sa vám pri kempovaní budú hodiť.

Spať pod stanom sa dá kedykoľvek. Je jedno, či je horúce leto, farebná jeseň alebo príroda spí pod bielou perinou. So správnou výbavou sa vyspíte v akomkoľvek počasí a prakticky kdekoľvek. Samozrejme treba rešpektovať miestne pravidlá pre kempovanie vo voľnej prírode.


Zaobstarali ste si nový stan? Gratulujeme. Než vyrazíte na cesty, skúste si ho doma postaviť. Nie je nič horšie, než sa snažiť prvýkrát postaviť stan a s obavami pozorovať búrkové mraky nad hlavou. 

 

Základný zoznam vecí do kempu pre každého

Je vlastne jedno, či budete stavať stan v kempe alebo vo voľnej prírode. Vždy sú tu nevyhnutnosti, ktoré vám spríjemnia váš spánok, večer naplnia žalúdok a možno aj pomôžu ošetriť pľuzgiere po dlhej ceste.

  1. Stan – Na trhu je obrovský výber stanov. Môžete mať malinký stan pre jedného aj obrovské rodinné iglu s niekoľkými spálňami. Niekomu bude stačiť ľahký tarp, iný využije prepracovaný expedičný stan. Odporúčame preto výberu stanu venovať dostatok času a prečítať si návod, ako vybrať ideálny stan.

  2. Spacák – Pri kempovaní je to úplne zásadná vec. A aj tu je obrovský výber. Klasikou je ľahký letný spacák, pre pohodovú dovču pod stanom. Pre malé deti odporúčame detské spacáky, na bicykel zase ultraľahké spacáky, ktoré sú perfektne skladné. Do chladnejšieho počasia sú top trojsezónne spacáky, a ak sa chystáte kempovať v zime, pozrite sa na zimné spacáky. Tápete v príliš veľkom výbere? Pozrite sa na návod, ako si vybrať spacák.
    TIP: Spacákom sa to vlastne iba začína. Noc v stane vám môže spríjemniť malý vankúšik a komfortná vložka do spacáka. A ak sa rozhodnete pre spanie pod širákom, žmurknite na vychytané bivaky.
  3. Karimatka – Skúste sa kvalitne vyspať, keď vás tlačí hrboľatá zem. Pokiaľ nie ste veľmi otrlí či vyčerpaní, garantujeme prebdenú noc. Kvalitná karimatka spríjemní ležanie a poskytne aj dodatočnú izoláciu od studenej zeme. Karimatky môžu byť penové, samonafukovacie, nafukovacie, turistické alebo plážové. Do náročného prostredia sa hodia expedičné karimatky, na bicykel zase ultraľahké kúsky.
    TIP: Príde vám aj nafukovacia karimatka málo komfortná? Mrknite na nafukovací matrac do stanu.
  4. Svetlo – Bez svetla by to pod stanom rozhodne nešlo. Super praktické sú čelovky. Máte voľné ruky, môžete si aj po zotmení pripraviť jedlo alebo dokončiť stavbu stanu. Rýchlym pomocníkom, ktorého môžete mať vo vrecku, je klasická baterka. A maximálny komfort poskytnú kempingové lampy.

  5. Pitie – Celodenný prísun tekutín zaistí praktická outdoorová fľaša. Na horúci čaj alebo kávu sa bude hodiť termoska.

  6. Príprava jedla – Jedlo v kempe nemusí byť luxusné. Avšak teplá večera v žalúdku a horúci čaj dokážu rozohnať chmúry aj najhoršiu únavu. Základné varenie pokryje malý kempingový varič, podpaľovač a ešus. Párky zjete aj rukami, ale k polievke sa rozhodne bude hodiť lyžica z cestovného príboru. Alternatívou k variču je zaobstarať si hotové jedlo vrátane vrecka, ktoré jedlo ohreje aj bez ohňa.
    TIP: Pribaľte si do batohu aj kvalitný outdorový nôž. Otvoríte ním konzervu aj víno, nakrájate chlieb, ale napríklad aj drobné drevo na podpaľovanie.
  7. Základná hygiena – Po dlhom dni oceníte sprchu. Ak máte stan v kempe, určite tam nejaká verejná sprcha bude. Vy budete potrebovať rýchloschnúci uterák a plnú toaletnú tašku.

  8. Elektronika - Rozhodne si nemyslíme, že by ste išli pod stan, aby ste tam hrali hry na mobile. Ten sa ale môže hodiť kvôli mapám, GPS navigácii aj rýchlej pomoci. A preto by mal byť vždy nabitý. Ostatne ani inteligentné hodinky, outdoorová kamera alebo foťák bez šťavy nepracujú. Plnú baterku zaistí kvalitná powerbanka s dostatočnou kapacitou alebo solárna nabíjačka.
    TIP: Powerbanky môžu byť viac než len zálohou energie pre mobil. Objavte funkcie, ktoré by ste u nich možno nečakali.
  9. Prvá pomoc – Malá cestovná lekárnička nezaberie príliš veľa miesta a môže vyriešiť najrôznejšie drobné nehody od odrenín, cez pľuzgiere až po rezné rany.

  10. Oblečenie – Pri kempovaní je dobré pripraviť sa na rozmary počasia a zbaliť si pohodlné oblečenie, ktoré vás udrží v suchu. K minimálnej výbave patria dobré turistické topánky, nepremokavá bunda, hrejivá mikina na večerné posedenie a kvalitná funkčná bielizeň do chladnejších dní.

Tiež nemôžete žiť bez dobrej kávy ráno? Máme pre vás úplne ultimátnu vychytávku. Cestovaný presovač, ktorý vám kdekoľvek a kedykoľvek pripraví voňavý životabudič. 

 

Vychytávky na spanie v kempe

Pokiaľ vás vaše potulky zavedú do kempu a na prepravu využívate auto, môžete si pomocou praktických drobností užiť skutočne veľmi komfortnú dovolenku. Základ už poznáte, poďme si ale povedať, čím si ho môžete značne vylepšiť.


Doplnky ku karavanom z neho urobia hotel na štyroch kolesách. 
  1. Autostany a predstany ku karavanu – Za základňu použite vaše vozidlo alebo karavan a tieto doplnky nafúknu jeho rozmery o praktickú spálňu alebo predsieň.

  2. Kempingový nábytok – Večerná pohodička na komfortných kempingových stoličkách, večera servírovaná kultúrne u kempingového stola a veci uložené v kempigových skriniach, dokážu pobyt v stane povýšiť o úroveň vyššie. A čo potom, keď vymeníte spanie na zemi za pohodlné kempingové ležadlo.

  3. Príprava jedla – Varenie v kempe má svoje obrovské čaro. Môžete si zaobstarať celú kempingovú kuchyňu alebo vykúzliť barbecue party na prenosnom grile. Zásoby udrží v chlade pár hodín chladiaci box, ale skutočným pomocníkom kempingového kuchára je kompresorová chladnička. Hotové pochúťky potom naservírujte na praktický outdoorový riad, ku ktorému priložíte kempingový príbor.

  4. Večný boj s otravným hmyzom – Jednoznačne ukončí lapač hmyzu a dobrý repelent.

Vo voľnej prírode sa môže hodiť sekera na drevo na oheň, ale napríklad aj cestovná píla.

 

Kempovanie nadivoko má svoje špecifiká

Cestovanie po kempoch už vás toľko neberie? Chcete skúsiť rozbaliť stan v divokej prírode, mimo vymoženosti civilizácie. Potom odporúčame dôkladne sa pred cestou pripraviť. Zistite si miestne pravidlá pre kempovanie mimo vyhradené miesta. Vyhnete sa tak prípadným nepríjemnostiam. Nezabudnite, že v prírode sa budete spoliehať len sami na seba a na to, čo budete mať zbalené. Pripravili sme pre vás upravený zoznam vecí na kempovanie nadivoko.

  1. Počítajte s každým gramom – Pri výbere sa zamerajte na ultraľahké stany, odľahčené a skladné spacáky i karimatky.

  2. Varte jednoducho – Teplé jedlo je fajn, ale zamerajte sa na čo najjednoduchšiu prípravu. Skvelou voľbou sú hotové jedlá pre cestovateľov. Väčšinou na ich prípravu stačí len horúca voda. Tú ohrejete na malom cestovnom variči. Nezabudnite na nôž, multitool a podpaľovač.

  3. Dobrá obuv a oblečenie – Zamerajte sa na funkčné oblečenie, ktoré môžete ľahko vrstviť, alebo v prípade tepla postupne odkladať. V daždivom počasí oceníte pláštenku, ktorú prehodíte aj cez batoh.

  4. Navigácia a dobité baterky – Na navigáciu na cestách môžete používať klasickú papierovú mapu. Väčšina z nás však siahne po pohodlnejšej elektronickej navigácii. Na to, aby fungovala, ale potrebuje nabitú baterku. Pred výpravou si preto nezabudnite zaobstarať powerbanku s dostatočne veľkou kapacitou.

  5. Ergonomická krosňa – Výberu krosne venujte dostatok času. Dobre zvážte, aký veľký batoh budete potrebovať, ale aj koľko vlastne pri dlhom presune unesiete. Dobrou indíciou pri výbere batohu je naše základné pätero otázok.

  6. Čistá voda – Pokiaľ idete na výpravu autom, môžete si viezť zásoby pitnej vody v praktických nádržiach. V divokej prírode ale budete odkázaní na úpravu vody v prírode pomocou cestovných filtrov na vodu. Viete ich správne používať?

 

Mierite na expedíciu, kde klesnú teploty pod nulu?

Mnohých z nás od kempovania neodradia ani zimné teploty. Chrumkajúci čerstvý prašan, ktorý v noci napadal, horské štíty na obzore a výzvy, ktoré dokážu posúvať vaše vlastné hranice. To sú výpravy, na ktorý sa nezaobídete bez skutočne dobrého vybavenia.


Mokrý stan ráno? V zimnom čase to môže byť doslova otázka vášho zdravia. Ako s vlhkosťou v stane účinne bojovať? Poradíme vám v našom článku

  1. Expedičný stan – Stavte na najvyššiu kvalitu, ktorá zaistí bezpečie aj v náročných podmienkach.

  2. Zimné spacáky – Udržia vás v noci v teple a ochránia vaše zdravie. Musíte ale počítať s väčším objemom aj váhou spacáka.

  3. Expedičné karimatky – Vynikajú mechanickou odolnosťou, poskytnú tepelný komfort a majú nízku váhu. Skrátka ideál na dlhšie výpravy do skutočne náročného počasia.

  4. Funkčná bielizeňOblečenie na kempovanie v zimnom počasí je potrebné vyberať skutočne starostlivo. Základom by ale mala byť dobrá funkčná bielizeň.

  5. Impregnácia – Nezabudnite pred cestou dôkladne naimpregnovať oblečenie, obuv, ale skontrolovať napríklad aj váš stan.

Šťastnú cestu a mnoho pohodových zážitkov pod strechou z textilu!

 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Lucie Krůčková

Zdroje: archív 4camping

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

Kolík na vôdzku na psa Outwell Dog Tether

6,00  (18.33 %) 4,90 

Porovnať

67,70  (39.59 %) 40,90 

Porovnať

Turistický stan Warg Midi 3

388,00  (35.85 %) 248,90 

Porovnať

81,40  (39.93 %) 48,90 

Porovnať

26,00  (31.15 %) 17,90 

Porovnať

326,00  (51.56 %) 157,90 

Porovnať

1.129,00  (43.5 %) 637,90 

Porovnať