Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako na otužovanie

Hľadáte aktivitu, ktorá vám nezaberie hodiny času, ale napriek tomu si pri nej dostatočne psychicky oddýchnete a zároveň posilníte svoju imunitu? Potom určite vyskúšajte otužovanie! 


Obsah

Jedným z pozitív covidovej doby je bezpochyby to, že mnoho ľudí objavilo čaro otužovania. Krátky, ale pravidelný pobyt v ľadovej vode nás totiž robí odolnejšími voči chorobám aj stresu. Dovoľuje nám na niekoľko cenných okamihov úplne zabudnúť na všetky starosti a zamerať sa len a len na seba. Za dve minúty si vytvoríte toľko endorfínov, ktoré by ste možno nevybehali ani po hodine intenzívneho športu. 

 

Prečo sa začať otužovať?

Otužovanie vás v prvom rade adaptuje na chlad. Pri pravidelnom vystavovaní sa chladu si telo vytvára hnedý tuk, ktorý vaše vnútorné orgány udržuje v teple. Vďaka tomu ste voči chladu chránení ako pocitovo, tak zdravotne. Pri pravidelnom otužovaní čoskoro zistíte, že ste menej náchylní na choroby, ako je prechladnutie, sezónna viróza, angína alebo chrípka, ktorá sa ľahšie prenáša v chladnom počasí pri teplotách od 0 do 5 °C. Dôležitá je ale pravidelnosť, pri prerušení, hoci krátkodobom, sa adaptácia rýchlo stráca a vy musíte začať odznova. 

Ďalším benefitom otužovania je psychický odpočinok. Súčasnosť je charakteristická tým, že sme obklopení širokou škálou intenzívnych vnemov, neustále robíme alebo myslíme na niekoľko vecí súčasne a náš mozog nemá kedy odpočívať. Pri otužovaní nemyslíte na nič. V hlave je prázdno a mozog dostáva vytúžený pokoj. Niekoľko minút ste iba tu a teraz. Možno aj to je dôvodom, prečo sa otužovanie uvádza ako možná prevencia a niekedy aj súčasť terapie pri psychických ochoreniach. 

Časom spozorujete, že ste odolnejší voči stresu, ste vytrvalejší a trpezlivejší a veľmi dobre začnete znášať diskomfort. A to najmä, ak si situáciu, ktorú prežívate v bežnom živote, dokážete uvedomiť a zapojiť zmysly tak, ako to robíte prirodzene v studenej vode. 

   

 

Ako podporiť imunitný systém

Imunita je vlastne "štít", ktorý chráni naše zdravie. Rady, ako ho neoslabovať, ale naopak posilniť, vám prinášame v nasledujúcom článku.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Otužovanie ako životný štýl

Otužovanie bude spočiatku pravdepodobne priťahovať predovšetkým tých, ktorí majú blízko k prírode, radi sa vystavujú živlom a vnímajú ich silu. 

Rovnako tak môže otužovanie osloviť minimalistov. Je to koníček, ku ktorému nepotrebujete takmer nič, čo by ste už nemali doma, nestojí to v podstate žiaden čas ani peniaze, nevytvárate žiaden odpad. Nepotrebujete postrážiť deti, tých pár minút, čo ste vo vode, na brehu určite zvládnu a možno sa k vám aj čoskoro pridajú. Nepotrebujete k tomu jednoducho vôbec nič.

Ďalšou špecifickou skupinou sú tzv. "milovníci diskomfortu". Ľudia, ktorí radi vystupujú z komfortnej zóny, pretože jedine vďaka tomu vedia byť spokojní v tej bežnej komfortnej zóne. 

V súčasnosti otužovanie určite osloví aj ľudí, ktorí chcú byť trendy. Na facebooku sa môžu pripojiť k niekoľkým otužovacím skupinám, zdieľať fotky a vzájomne sa motivovať. 

Dôvodov môže byť ale určite oveľa viac a verím, že ktokoľvek, kto otužovanie skúsi, hoci nie je prírodný typ, milovník diskomfortu alebo minimalista, sa v otužovaní môže veľmi rýchlo nájsť. 

 

O autorke

Kateřina Balcarová

Katka je maminka dvoch malých detí. Po nástupe na materskú dovolenku vymenila skalnú a vysokohorskú vášeň za vášeň bežeckú a úplne prepadla ultramaratónskym vzdialenostiam. Okrem toho je inštruktorkou lezenia a rada sa s každým podelí o svoje lezecké, turistické, bežecké aj outdoorovo-rodičovské skúsenosti.

 

 

Riziká otužovania

Aj otužovanie má svoje riziká. Je dobré o nich vedieť, dá sa im totiž predísť správnym postupom. 

Riziku prechladnutia a následne zvýšenej náchylnosti k sezónnym ochoreniam sa vystavíte, pokiaľ nebudete dostatočne trpezliví, nedáte telu čas, aby sa adaptovalo na chlad a chladu sa budete vystavovať dlhšie, než vaše telo znesie. 

Pri ponoroch v zamrznutých vodách sa môže stať, že sa o ľad porežete. Pretože vás voda ale dobre chladí a porezané miesta znecitlivie, pravdepodobne na to prídete až na brehu. 

Ak máte srdcové alebo cievne problémy, rozhodne konzultujte svoj stav s lekárom. Ponor do studenej vody je pre telo šok a záťaž na srdce je obrovská. 

Otužovanie praktizujte aspoň vo dvojici. Ak by jednému z vás došlo zle, skolaboval by alebo by došlo k zástave srdca, parťák vás vytiahne na breh, poskytne vám pomoc a v prípade potreby privolá záchrannú službu. 

Ak plávate, potom odporúčam zaobstarať si plaveckú bójku. Tú máte pripevnenú k pásu. Môžete si na nej oddýchnuť, pokiaľ by došlo na najhoršie a stratiliby ste vedomie, váš parťák vás ihneď nájde a premiestni na breh, kde môže začať s prvou pomocou. 

Disciplínou úplne iného levelu, ktorý už je mimo rámca nášho článku, je potom plávanie pod ľadom. Ak sa na to chystáte, zistite si potrebné informácie (!!!). Pokiaľ budete všetko vykonávať správne a budete dostatočne zaistení, potom sa aj toto dá robiť bezpečne. 

 

Čo by sa mohlo hodiť: 

  • Uterák - odporúčam vyberať zo skladných a rýchloschnúcich. Hodí sa, ak otužovanie zaraďujete do bežného denného programu (cestovanie, výlety, cesty do práce/z práce,...)
  • Plavky
  • Sandále - skvelá vec pre tých, ktorým nerobí dobre pobehovanie naboso v snehu. Často musíte od stanovišťa k vode niekoľko metrov popobehnúť. 
  • Zimná čiapka - ak patríte k skupine otužilcov ponárajúcich sa s čiapkami, môžete vyberať zo všetkých možných materiálov, farieb a vzorov. Tu pôjde ale predovšetkým o vzhľad. 
  • Podložka - skvelý pomocník, hlavne keď je mokro, blato alebo je vám jednoducho nepríjemné stáť naboso. Podložka vám uchráni veci pred namočením alebo zašpinením a vaše chodidlá tepelne izoluje od zeme. 
  • Neoprénové ponožky, topánky a rukavice - čo si budeme hovoriť, prsty na nohách aj rukách sú pri otužovaní niekedy aj boľavé. Ochrániť ich môžete neoprénovými ponožkami (topánkami) alebo rukavicami, ktoré vám ich udržia v teple a navyše nohu ochránia pred poranením. 

   

 

Ako udržať nohy v teple

Keď prechladnú prsty na nohách, je náročné dostať ich opäť do varu. Vyznávači vysokohorskej turistiky určite poznajú, ako dopadá zanedbanie voskovo vyzerajúcich prstov (v skratke to ide: modrá-čierna-pápá).

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Ako začať

Najdôležitejšou zásadou je postupnosť. Ideálne je začať na konci leta, kedy sa kúpete ešte prirodzene v relatívne teplej vode. Jediné, čo musíte, je neprestávať. Len s postupne chladnúcou vodou ste vo vode kratší čas. 

Pokiaľ začínate v inom ročnom období, potom je najlepšie začať v sprche, kde môžete korigovať teplotu vody. Začnite s vlažnou a po týždni vždy skúste o niečo studenšiu. Keď sa na to budete cítiť, tak skúste vodu v prírode. 

S čiapkou alebo bez? Skúste si oboje a uvidíte, čo vám sadlo lepšie. Ja v tom nevidím žiadny rozdiel. 

Koľkokrát týždenne? Ideálne je 3-5x týždenne. Telu musíte dať nejaký čas na regeneráciu a adaptáciu. Ženy by sa mali otužovaniu vzdať v prvých dňoch menštruácie. 

Ako dlho vydržať vo vode? Začnite od pol minúty, každý týždeň pridávajte ďalšiu polminútu. Najväčšie zdravotné benefity získate pri 3-4 minútach ponoru, dlhší pobyt už nemá žiadny veľký zdravotný prínos. Ak vám to ale robí radosť, pokojne predlžujte pobyt ďalej. Maximálna bezpečná doba pobytu v ľadovej vode sa uvádza 22 minút. K tomu sa ale, samozrejme, dopracujete najskôr po niekoľkých mesiacoch naozaj pravidelného otužovania. 

 

Ako sa pripraviť na vstup. Upokojte sa, niekoľkokrát sa nadýchnite, skoncentrujte sa a prijmite, že to bude chvíľu chladiť. S úplným odovzdaním a pokojom vstúpte a ponorte sa. Vo vode sa sústreďte len sami na seba, dýchajte a vnímajte, ako prvotný nepríjemný pocit začne po 20-30 sekundách odchádzať. 

Po otužovaní sa zahrejte pohybom. Orientačne by ste sa mali hýbať tak dlho, ako dlho ste boli ponorení. Majte poruke aj niečo na jedenie a pitie. Čaj vás príjemne prehreje a jedlom doplníte stratenú energiu, uvádza sa, že jedna minúta strávená vo vode pod 4 stupňami stojí telo 400 kcal. 

Otužovanie má väčší prínos, ak ho praktizujete ráno. Ak vám to však nevyhovuje kvôli bežným denným povinnostiam, vôbec nič sa nedeje. Pokiaľ to s otužovaním myslíte vážne, je potrebné ho zaradiť do bežného života tak, aby organizácia pre vás znamenala čo najmenej starostí. Keď to zvládnete po ceste z práce alebo keď budú deti na krúžku, vôbec nič sa nedeje. Nekomplikujte si život viac, než je potrebné. 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Kateřina Balcarová

Zdroje: archív autora, unsplash.com, pixabay.com

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

Dámske sandále Teva Terra Fi Lite

96,00  (45.94 %) od 51,90 

Porovnať

(8.48 %) 67,90 

Porovnať

108,00  (40.83 %) od 63,90 

Porovnať

Pánske sandále Hi-Tec Lucibel

50,00  (14.2 %) 42,90 

Porovnať

65,94  (48.59 %) od 33,90 

Porovnať

16,00  (38.13 %) od 9,90 

Porovnať

6,00  (35 %) 3,90 

Porovnať

Spodný diel plaviek Regatta Flavia Bikini Str

16,45  (58.05 %) od 6,90 

Porovnať