Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Odhaľte tajomstvo turistických značiek

Ak Česká republika patrí v niečom na špičku, tak je to hustota železničných tratí a turistických značiek. Čo do kvality a početnosti sa jej v značení trás vyrovná máloktorá krajina. Čo môžeme čakať od žltej a kam nás dovedie modrá?


Popisok: Turistické značky vás môžu v krízovej situácii podržať a naviesť správnym smerom.

Obsah

 

Úvod

Turistické značenie je jednoduché a pritom geniálne. Značky sa maľujú najčastejšie na stromy, nájsť ich však môžete aj na skalách, stĺpoch a ďalších objektoch. Pokiaľ je to len trochu možné, budú umiestnené zhruba vo výške očí. Viditeľne farebné označenie na stromoch a dôležitých orientačných miestach má svoj význam a samo osebe nám mnohé napovie.

 

Čo o sebe prezradí farba turistickej značky

Turistická značka je štvorec s rozmermi 10x10 cm tvorený tromi rovnako veľkými vodorovnými pruhmi. Krajné čiary sú biele a uprostred je farebný pruh. Podľa farby rozoznáte, či ide o najkratšiu možnú cestu, diaľkovú alebo len miestnu spojovaciu trasu.

Tip Turistické trasy a ich farby môžete zistiť ešte predtým, než vyrazíte do terénu. Skvelým pomocníkom sú v tomto smere mapy.cz. V ľavej hornej časti mapy nájdete možnosť „Zmeniť mapu“. Zvoľte variant „Turistická“. Po priblížení akejkoľvek časti sa vám zobrazí mapa turistickej značky vrátane farebného rozlíšenia.

Pripravte si svoju túru vopred. Mobilný telefón s mapou je užitočný a väčšinou dostatočný radca. Rozhodne nezabudnite na powerbanku. Aj napriek tomu, že máte nový telefón a batérii veríte, v chladných zimných mesiacoch sa môže výdrž batérie výrazne znížiť. Pritom vhodná powerbanka nepredstavuje zásadnú záťaž navyše. Na dlhšie výlety do neznámych miest je ako zdroj istoty vhodná klasická papierová mapa.

Tip Oprášte a prehĺbte svoje znalosti orientácie v mape s pomocou nášho článku.

   

 

Základná orentácia v mape

Je klasická papierová mapa prežitok alebo má svoje miesto aj v dnešnom svete chytré elektroniky vybavené GPS navigáciou?

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Ďalšie tvary a kombinácie turistických značiek

Okrem základných troch farebných čiar nájdete na stromoch a iných výrazných bodoch tiež ďalšie turistické značky. Vysvetlivky sú pritom ľahké.

  • Pri odbočení turistickej trasy z cesty alebo pri ostrých lomoch cesty je k turistickej značke ešte doplnená šípka.

 

  • Ak sa stretáva niekoľko trás, kombinuje sa medzi farbami vždy len jeden pruh bielej.

 

  • Všímajte si na trase tiež odbočky k významným miestam. Sú vo farbách turistickej trasy. Trojuholník znamená vrchol alebo vyhliadku, polkruh studničku, kocky pripomínajúce hru Tetris označujú hrad alebo iný zaujímavý bod.

 

  • Na vybraných kríženiach ciest a na významných miestach sú farebné turistické značky doplnené ešte informačnými tabuľkami a smerovkami. Na bielej tabuľke sa uvádza nadmorská výška miesta, jeho názov a vzdialenosti k ďalším cieľom.

 

Ďalšie značky na stromoch

Okrem týchto klasických turistických značiek vídať čoraz častejšie na stromoch ešte ďalšie symboly.

Typicky ide o náučný chodník. Ten sa zakresľuje ako zelená uhlopriečka v bielom štvorci. Tieto trasy sú obvykle doplnené číslovanými informačnými tabuľami a informáciami o danej lokalite, histórii alebo prírodných zaujímavostiach. Na ich tvorbe spolupracujú aj obce.

Tip Pri svojich výpravách do hôr buďte pripravení na nečakané. Aj slovenská príroda dokáže byť nevyspytateľná. Zo slnečného počasia môžete do niekoľkých minút stáť v hmle. Do batohu si vždy berte výbavu aj na dážď a zimu. Nepremokavá bunda je základ každej výpravy. Rovnako tak sa vám môže hodiť aj vreckový nôž. Zrežete si vetvu na opekanie jedla, odrežete si obväz, náplasť alebo si s jeho pomocou pripravíte jedlo. Nevyhnutnosťou je tiež čelovka.

Pre miestne označenie sa tiež využíva značka v tvare štvorca. Je rozdelený na dva rovnaké trojuholníky. Jeden je biely a druhý má jednu z turistických farieb. Týmto spôsobom sa označuje miestna vychádzka, ktorá vás má v najbližšom okolí previesť zaujímavými miestami, vyhliadkami alebo inými miestnymi špecialitami.

Veľmi podobné turistickým značkám je aj značenie pre bežkárov. Aby boli lepšie vidieť v snehu, majú namiesto bieleho oranžový podklad. Ich stredový pruh potom nadobúda takmer rovnaké farby ako pešie trasy - modrá, zelená, červená a miesto žltej je tu biela.

 

V mestách sú často vidieť značky cyklotrás. Ide o žlté cedule s piktogramom kolesa a označením čísla trasy prípadne jej smerom. Jednomiestne označenie cyklotrasy znamená hlavnú diaľkovú národnú trasu. V teréne potom označenie cyklotrás vyzerá podobne ako turistické a bežkárske trasy. Biela podkladová farba je nahradená žltou. Farebné značenie trás môže byť aj tu zelené, modré, červené a biele.


 

Trocha štatistík

V súvislosti s turistickými značkami sú zajímavé aj niektoré štatistiky:

  • Maximálna vzdialenosť turistických značiek by mala byť 250 metrov, aby ste mali istotu, že idete stále správnym smerom.
  • Kilometrovník a smerovník s názvami býva vždy maximálne po 4 kilometroch. Na horách sa častejšie ako kilometre udáva údaj do cieľa v hodinách.
  • Každá turistická trasa sa prechádza a kontroluje jej značenie raz za 3 roky.
  • Klub českých turistov aktuálne udržuje okolo 40 tisíc turistických trás, 32 tisíc cyklistických trás a 400 kilometrov lyžiarskych trás.
  • Na práci s označením sa podieľa cez 1700 dobrovoľníkov.

Na prvý pohľad sa zdá, že značkár môže byť ktokoľvek. Každý značkár musí prejsť školeniami a skúškami. Pre prácu s kilometrovníkmi je potrebná ešte väčšia kvalifikácia. Činnosť značkára je dobrovoľná, teda bez odmeny a hradí sa iba cestovné do danej lokality, stravné a náhrada za opotrebenie oblečenia.

Keď najbližšie budete v lese a pôjdete po turistických značkách, spomeňte si, koľko úsilia za prípravou trás stojí.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Alena Bouchalová

Zdroje: archív 4camping, pixabay.comunsplash.com

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

143,00  (21.69 %) 111,99 

Porovnať

122,00  (50.9 %) 59,90 

Porovnať

145,00  (20.07 %) 115,90 

Porovnať

160,00  (59.44 %) od 64,90 

Porovnať

187,00  (27.33 %) od 135,90 

Porovnať

275,00  (12.04 %) 241,90 

Porovnať

128,00  (53.98 %) od 58,90 

Porovnať