Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako si vybrať oblečenie na beh

Správne oblečenie na beh je zárukou mnohých spokojných kilometrov. S jeho výberom vám poradí Katka Balcarová.


Obsah

Beh je jeden zo športov veľmi nenáročných na vybavenie. Okrem topánok a oblečenia nič ďalšie nepotrebujete. A práve výber oblečenia a obuvi veľmi často rozhodne o tom, aký si z behu odnesiete pocit. Ako sa nepomýliť? Základom je sa pri nakupovaní a obliekaní riadiť niekoľkými kritériami, na ktoré sa teraz pozrieme. 

 

     O autorke

Kateřina Balcarová

Katka je maminka dvoch malých detí. Po nástupe na materskú dovolenou vymenila skalnú a vysokohorskú vášeň za vášeň bežeckú a úplne prepadla ultramaratónskym vzdialenostiam. Okrem toho je inštruktorkou lezenia a rada sa s každým podelí o svoje lezecké, turistické, bežecké aj outdoorovo-rodičovské skúsenosti.

 

 

Pohodlie

Vyberajte len oblečenie priamo určené na beh. Bežecké oblečenie je ľahké, máva minimum švov, ktoré by vás mohli odierať, spodné vrstvy dobre odvádzajú pot a nechávajú vás v suchu. 

Bežecké oblečenie si pokiaľ možno vždy vyskúšajte a pri skúšaní sa v prvom rade sústreďte na to, či vás nikde neškrtí, neobmedzuje vás v pohybe alebo vám naopak nepadá. Obzvlášť obozretne skúšajte spodné vrstvy, ktoré vám musia padnúť dokonale. 

Už som si užila svoje s priliehavými tričkami, ktoré sa s každým krokom posúvali hore a ja som ich tak každý tretí krok musela sťahovať dole. Alebo s padajúcou bežeckou sukňou, ktorú som naopak každých pár krokov musela vyťahovať hore. Alebo so samovoľne sa vyťahujúcimi elastickými nohavičkami pri sukni, takže ich ochrana proti odreninám bola nulová. Kamarátka by vám mohla rozprávať o odretom chrbte z podprsenky. A tak by som mohla pokračovať. 

Preto poriadne skúšajte, nenechajte sa omámiť tým, že vám daný kus pristane. Urobte pár drepov, prebehnite sa, prejdite sa po obchode, všímajte si, či vás oblečenie fakt nikde neškrtí alebo nie je niekde väčšie. Pri každom behaní urobíte tisíce krokov a každá aj tá najmenšia nedokonalosť sa bude s každým ďalším krokom znásobovať a vo finále to posledné, na čo sa budete pri behu sústreďovať, bude beh. 

 

Ročné obdobie

Z hľadiska ročného obdobia sa dá bežecké oblečenie rozdeliť na tri skupiny: 

Leto

  • Tielká, tričká s krátkym rukávom

Skvelé bežecké tielká a tričká ponúkajú napr. značky Kilpi, Kari Traa, Alpine Pro alebo Icebreaker. V lete si bohato vystačíte s umelými materiálmi (napr. polyester, polypropylén), ktoré majú tú výhodu, že rýchlo schnú a neťažknú. 

 

  • Kraťasy, sukne

Pekné bežecké kraťasy a sukne nájdete aj v našej ponuke. Ženám môžeme odporučiť napr. ľahučkú sukňu výrobcu Craft alebo pohodlné kraťasy od Kilpi, muži určite ocenia maximálne priedušné a rýchloschnúce kraťasy tej istej značky. 

Pokiaľ sa vám pri dlhších behoch odierajú stehná, potom si pod obľúbené kraťasy alebo sukňu zadovážte ešte elastické kraťasy s nohavičkami, ktoré držia a neposúvajú sa pri behu hore. 

 

  • Šilt, slnečné okuliare

Slnečné okuliare nie sú len doménou letnej sezóny, okrem behu v slnečnom počasí ich oceníte aj v extrémnom chlade alebo vetre, kedy pre slzy nevidíte na cestu pred sebou. 

 

  • Spodná bielizeň

Bežať, samozrejme, zvládnete v akejkoľvek spodnej bielizni, pokiaľ chcete mať pohodlie so všetkým, čo k nemu patrí, vyberajte do teplého počasia bielizeň určenú pre letnú sezónu.

   

 

Ako sa vybaviť na diaľkový beh

Beháte radi a pohrávate sa s myšlienkou vyskúšať aj dlhšie trate? Tak hurá do toho - všetko, čo budete potrebovať, nájdete v tomto článku. 

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Jar, jeseň

  • Ľahké tričko s dlhým rukávom

V prípade tričiek s dlhým rukávom už voľte skôr prírodné materiály. Budete si ich brať do chladnejšieho počasia, a tak viac oceníte tepelný komfort. Obľúbené sú tričká z merino vlny, pre mužov napr. tie od českého výrobcu Sensor, pre ženy zase veľmi dobre padnúce a vyzerajúce tričká Icebreaker

 

  • Ľahká bežecká mikina

Voľte opäť tenší materiál, pokiaľ bude naozaj zima, môžete si na mikinu obliecť ešte bundu a potom vrstvy upravovať aktuálne podľa pocitu. Odporúčame obľúbené mikiny od Alpine Pro alebo Progress

 

  • Ľahká vetrovka

Orientujte sa podľa váhy a veľkosti. Pokiaľ plánujete dlhšie výbehy, vetrovku pravdepodobne budete musieť občas zbaliť aj do bežeckého batohu. A v ňom sa každý ušetrený gram a centimeter počíta. Ženy nesklamú vetrovky od Axon, muži zase určite siahnu po značke Progress

 

  • Ľahká membránová bunda (pre prípad dlhého behu v naozaj sychravom veternom a daždivom jesennom počasí) 

Bez tejto vychytávky sa síce zaobídete, ale pokiaľ už behanie beriete naozaj vážne, vyrážate často a v každom počasí na celodenné bežecké výlety, potom je to neoceniteľný pomocník a oplatí sa priplatiť si. Bunda vás ochráni proti dažďu i vetru, zahrejete sa v nej, ale zároveň je priedušná, takže pokiaľ máte správne navrstvené oblečenie, umožní vášmu potu odísť von. Bežecké membránové bundy ponúkajú napríklad Kilpi alebo Outdoor Research

 

  • Dlhé ľahké legíny

Úplne vám postačia ľahké legíny z polyesteru, v zateplených by vám bolo pri behu zbytočne teplo. Za chladného a daždivého počasia beriem na prezlečenie do podniku, do vlaku a pod. do batohu bavlnené legíny, zahrejú a nie sú oveľa ťažšie alebo objemnejšie. 

 

  • Čelenka

Bežecké čelenky nielenže vyzerajú dobre, navyše skrotia vlasy padajúce do tváre a zahrejú vás, zároveň ale neprehrejú ako čiapka, ktorú je lepšie si schovať až na zimnú sezónu. 

 

  • Ľahký nákrčník

Pokiaľ teploty padajú k nule alebo dokonca pod, odporúčam nákrčník. Stačí zateplený, ľahký. Je to skvelá prevencia proti jesennému a zimnému nachladeniu z behania. 

   

 

Regenerácia po fyzickej záťaži

Tak často opomínaná, a napriek tomu tak dôležitá. Na nej stoja výborné výsledky športovcov, ale má tiež vplyv na ich nezdary a neúspechy. Ak ju zanedbávame dlhodobo, môže viesť k dlhodobým či chronickým ochoreniam. O čom je reč? O regenerácii. Prečo je tak dôležitá? Ako správne regenerovať a čo na to použiť? 

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Zima

V zime skôr, než s nákupom nového oblečenia, experimentujte v hornej polovici tela s vrstvením jesenného oblečenia. Tzn., že zatiaľ čo na jeseň si na seba vezmete len tričko, tričko a mikinu alebo tričko a bundu, v zime siahnite po tričku, mikine a bunde naraz. Navyše si ale zadovážte nasledujúce: 

  • Zateplené legíny

V chladnejších zimných dňoch sa mi najviac osvedčili zimné legíny, ktoré majú vnútornú stranu z hrejivého materiálu. Ďalším riešením je obliecť si funkčnú spodnú vrstvu (napr. merino), buď ako samostatnú, alebo v kombinácii s vrchnými voľnejšími nohavicami. 

 

  • Bežecké ponožky

Určené do chladnejšieho počasia. Pokiaľ nemáte kvalitné topánky určené na behanie v zime, tak odporúčam kúpiť si neoprénové ponožky.

 

  • Rukavice

Pri miernej zime ľahké bežecké, pokiaľ je hlásená pocitová teplota pod -10 stupňov, beriem si rukavice bežkárske, ktoré sú zateplené. 

 

  • Ľahká bežecká čiapka

Zabudnite na teplé chlpaté lyžiarske čiapky. Vystačíte si s tenkými čiapkami, vyberať si môžete z prírodných aj umelých vlákien. Dôležité je, aby vám čiapka dobre sedela, pri behu sa neposúvala a nikde vás netlačila. 

 

  • Teplý nákrčník

Nákrčník vám ochráni krk, možno ho (najmä na začiatku zimy, než si zvyknete na studený vzduch alebo potom pri extrémne nízkych teplotách) využijete aj pri dýchaní. Na dlhé behy v hlbších mrazoch odporúčam vziať si do batohu náhradný, z pôvodného sa vám totiž po čase stane kus ľadu.

 

  • Spodná bielizeň určená na zimu

Na dlhšie behy v zime si komfort zaistíte spodnou bielizňou z merina s plochými švami.

   

 

Test: Nepremokavé ponožky SealSkinz WF Warm Weather Mid

Test ponožiek od SealSkinz pre tých z vás, ktorí bežecké topánky celoročne nechcete dať z nôh a hľadáte riešenie, ako byť v suchu a teple.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Počasie

  • Teplota

Vždy sa obliekajte tak, ako by bolo o 10 stupňov viac. Zo začiatku vám logicky bude zima, ale do pár minút sa zahrejete na prevádzkovú teplotu a bude vám príjemne. Pokiaľ je vonku chladno, potom sa okamžite do dobehnutí prezlečte do suchého. Pokiaľ pri zimnom behu plánujeme zastávku v podniku alebo nekončíme doma a musíme sa domov ešte nejako prepraviť, berieme si do batohu kompletnú spodnú vrstvu na prezlečenie vrátane spodnej bielizne a ponožiek. Je to najlepšia prevencia vypadnutia z tréningu kvôli nachladnutiu. 

  • Dážď

V lete dážď nemusíte oblečením nijako riešiť. Keď zmoknete, tak zase uschnete. Navyše je príjemnejšie kúpať sa v dažďovej vode než vo vlastnej šťave pod nepremokavou bundou. V chladnom daždivom počasí sa chránim bežeckou membránovou bundou. 

Nakoniec ale aj tak budete musieť prísť na to, čo vám sedí. Každý znášame nízke a vysoké teploty inak, čo jednému vyhovuje, môže byť druhému nepríjemné. Preto berte článok ako odrazový mostík, inšpirujte sa, ale vždy sa pýtajte sami seba, či je to to, čo vyhovuje zrovna vám a nebojte sa vrstvu ubrať/pridať. 

Behu zdar!

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Kateřina Balcarová

Zdroje: archív autora, pixabay.comunsplash.com

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

147,00  (38.84 %) od 89,90 

Porovnať

Pánske bežecké topánky On Running Cloudgo

176,91  (14.14 %) 151,90 

Porovnať

162,00  (40.8 %) 95,90 

Porovnať

Pánske turistické topánky Helly Hansen Gobi 2 Ht

145,00  (16.62 %) 120,90 

Porovnať

Skladacia fľaša Dynafit Flask 500ml

20,00  (15.5 %) 16,90 

Porovnať

Skladacia fľaša Dynafit Flask 350ml

18,00  (17.22 %) 14,90 

Porovnať

74,19  (19.26 %) 59,90 

Porovnať

Pánske bežecké topánky Scott Supertrac RC 2

190,00  (50.05 %) 94,90 

Porovnať