Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako si správne zbaliť jedlo na trek

Samozrejme, môžete si zabaliť vrecko s rožkami a štangľu salámy a vyraziť. Možno fajn plán na nedelný výlet s rodinkou, ale na dlhší trek to nie je ideálne.


Plánujte čo najviac do detailov. Každý gram navyše v batohu cítiť. 

Obsah

 

Úvod

Poďme si povedať, aké sú dnes možnosti aj ako si jedlo na trek vybrať. Pri dlhšej chôdzi totiž každý gram navyše cítiť, ale na druhej strane potrebujete dostatočne a pravidelne dopĺňať energiu a vodu. Prezradíme vám, ako zostaviť jedálniček na trek, na čo sa zamerať a čo si zbaliť.

 

Majte plán

Ako si plánujete trasu treku a jeho dĺžku, pripravte si aj plán jedla. Ako na to? Vlastne jednoducho. Zostavte si jedálniček na celú dobu treku, či už vyrážate na celodenný výstup, alebo dlhšiu výpravu. Myslite na to, že potrebujete výdatné raňajky, ktoré vás nakopnú na celý deň. Počas dňa potrebujete dopĺňať energiu tak, aby váš výkon neklesal. A večer potrebujete jedlo, ktoré vám pomôže optimálne regenerovať a pripraviť sa na ďalší deň. To všetko nezabudnite vynásobiť počtom účastníkov.

 

Vyberajte kvalitné outdoorové jedlá

Dnes sú k dispozícii jedlá, ktoré sú pripravené priamo na outdoorové aktivity. Sú výživné, ale ľahké a trvanlivé. Pomôžu vám včas doplniť energiu. Základom sú výživné raňajky v podobe kaše, müsli, ale napríklad aj miešaných vajíčok či chlieb s paštétou.

Raz za deň by ste mali telu dopriať výdatné jedlo. Na trek sú ideálne dehydrované jedlá, ktoré majú minimálnu hmotnosť, ale chutia výborne. Ďalšou možnosťou sú vynikajúce sterilizovaná menučká, ktoré sa chuťou a konzistenciou nezadajú s domácou kuchyňou.


Nezabudnite si do batohu pribaliť lyžicu a poriadny nôž, ktorý nájde najrôznejšie využitie. 

 

Základný denný príjem energie doplňte horúcou polievkou. A keď hovoríme o polievkach, rozhodne nemyslíme vrecúškové zo supermarketu. Aj keď v núdzi tiež zaženú hlad. Odporúčame výživovo plnohodnotné polievky v ľahkom či ultraľahkom balení, ktoré majú úplne autentickú chuť a pomôžu doplniť stratenú energiu.

TIP: Potrebujete zbaliť jedlo na trek, ale zároveň veľmi šetriť s miestom a váhou? Odporúčame špeciálne ultraľahké Adventure Menu, ktoré ohrejete v ohrievacom sáčku Zipper-bag pomocou samoohrevnej kapsule. A varič môžete nechať doma.

 

Technológia MRE

Pri outdoorových jedlách sa často uvádza, že to sú MRE jedlá. Je to anglická skratka slov Meals Ready to Eat, teda jedál pripravených na okamžitú konzumáciu. Pôvodne boli vyvinuté pre armádu, ale rýchlo sa rozšírili, ako výživné a kvalitné jedlá na cesty.

 

Čím rýchlo doplniť šťavu

Keď potrebujete rýchlo nakopnúť, prichádzajú na rad sacharidy. Sú výborné, ak potrebujete rýchlo zvládnuť náročnú úlohu, ale rátajte s následným energetickým prepadom. Jednoduché cukry pre rýchly príval energie nájdete v ovocí, mede, slade a, samozrejme, cukrovinkách. Je vhodné doplniť ich komplexnejšími sacharidmi, ktoré sa budú uvoľňovať pozvoľnejšie. Tie sú v obilninách, strukovinách, zelenine i zemiakoch. Ideálnou voľbou sú ako RAW a proteínové tyčinky.

TIP: Veľmi praktickými energetickými bombami sú energetické nápoje, gély a tyčinky.

 

Snacky a desiate

Aj počas treku je dobré dopĺňať energiu priebežne a tiež uspokojiť maškrtný jazýček. Pribaľte si preto oriešky, najrôznejšie tyčinky, krabičku s čerstvým ovocím a zeleninou, sušené ovocie, alebo sušené mäso. Pribaliť si môžete aj tvrdý syr, ktorý je nielen vítaným spestrením, ale aj výživnou desiatou. Ak budete neustále niečo malé zobať, vyhnete sa vyčerpaniu a nohám ako z olova.


Hmyz je jedlom budúcnosti. Má unikátne nutričné hodnoty ideálne pre jedlo na trek. 

 

Nezabúdajte na hydratáciu

Ak nebudete mať možnosť dopĺňať si vodu počas dňa, je potrebné si ju zbaliť. Bez dobrej hydratácie nebude telo správne fungovať. Optimálne je dopĺňať tekutiny po menších dávkach každú štvrťhodinu. Dennú dávku tekutín si môžete spočítať podľa jednoduchého vzorca.

 

odporúčané denné množstvo tekutín (v l) = telesná hmotnosť v kg / 30

 

Príklad: Pri váhe 65 kg budem potrebovať asi 2,2 l

 

2,2 l = 65 kg / 30

 

Tento výpočet je ale len orientačný, pri plánovaní spotreby vody prihliadnite na vaše individuálne potreby, intenzitu aktivít, ale aj predpoveď počasia. Ideálne na cesty sú outdoorové a športové fľaše. Na čistú vodu je výborný hydrovak, ktorý vám umožní usrkávať vodu počas celej cestu a pritom mať voľné ruky. V teréne oceníte cestovný filter na vodu, ktorý umožní doplniť vodu z prírodných zdrojov.


Večer si môžete v tábore uvariť čaj alebo kávu v cestovnom kávovare. V termoske si môžete vziať kávičku aj na cestu. 

 

Koľko jedla zbaliť na osobu?

Určite nechcete ťahať na chrbte zbytočnú váhu. Pre základnú orientáciu si môžete spočítať približné množstvo spotrebovanej energie za deň. Počítame s tým, že na jeden kilometer a na 60 metrov prevýšenia spotrebuje chodec 2,4 kJ na jeden kilogram svojej hmotnosti.

 

výdaj energie (v kj) = 2,4 X telesná hmotnosť X (vzdialenosť v km + prevýšenie v m/60)

 

Príklad:
Vážim asi 65 kg a chystám sa na pochod dlhý asi 40 km, ale s prevýšením 1000 m. Pomocou vzorca si spočítam, že počas cesty vydám asi 8 400 kj. 

 

8 400 kj = 2,4 X 65 X (40 + 1 000/60)

 

Lenže som zabudla pripočítať váhu nákladu, ktorý ponesiem. Preto musím výpočet opraviť. A razom vidím, že moja spotreba energie bude zrejme oveľa vyššia. Navyše tu nepočítam s energiou vydanou pri príprave táboriska a prípadných ďalších činnostiach. 

 

11 560 kj = 2,4 X 85 X (40 + 1 000 / 60)

 

A dobrá rada na záver. Tesne pred výpravou jedzte múdro. Je dôležité zaistiť, aby vaše telo malo dosť energie a živín už pred cestou. Doprajte si jedlo bohaté na komplexné sacharidy (celozrnné výrobky, ovsené kaše, cestovín, ryža). Ani v prvý deň výpravy nevyrážajte hladní a smädní. Doprajte si dobré a výživné jedlo, ale aj dostatočnú hydratáciu. Ušetríte tým miesto v batohu.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Lucie Krůčková

Zdroje: archív autora

Díra v nafukovací karimatce. Jak a čím ji zalepit?

Poradňa

Pri kempovaní chcete pohodlie, preto vám na cestách nechýba nafukovacia karimatka. Doma nafukovací matrac pre návštevy. Pri ceste k moru obvykle nafukovacie ležadlo. Keď sa na nich objaví diera, radosť z ciest sa vytráca. Všetko sa dá pritom vyriešiť do pár minút. Poďte si prečítať, ako rýchlo opraviť nafukovacie ležadlá a karimatky.

Ako si vybrať slnečné okuliare na šport? Podľa ich vlastností

Poradňa

Ak ste slnečné okuliare doteraz vnímali ako dizajnový doplnok, úplne vám zmeníme váš prístup. Pri výbere okuliarov na šport môže hrať dizajn svoju úlohu, ale pri konečnej voľbe by mali byť dôležité skôr iné vlastnosti.

Ako vyčistiť smolu z oblečenia s bežně dostupnými prostriedkami

Poradňa

Poznáte to. Unavené nohy a človek si bez premýšľania sedne na najbližší peň. Stan v zákrytu stromov je super, ale smola na ňom už menej. Každý, kto miluje les, už niekedy stál pred otázkou, ako odstrániť smolu z oblečenia. Poradíme vám.

Vyberáme pre vás

78,00  (18.08 %) 63,90 

Porovnať

45,00  (20.22 %) 35,90 

Porovnať

40,00  (10.25 %) 35,90 

Porovnať

48,00  (10.63 %) 42,90 

Porovnať

25,53  (22.05 %) 19,90 

Porovnať

Filter na kávu a čaj GSI Outdoors H2Jo

15,00  (0.67 %) 14,90 

Porovnať

Prekvapkávač kávy Warg Kofein

12,00  (34.17 %) 7,90 

Porovnať