Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Bavlnené stany - retro alebo hit súčasného kempovania?

Retro "Áčko" - to sa vybaví asi každému, keď počuje pojem bavlnený stan. O tom, že moderné bavlnené stany sú už dávno o niečom inom, vás určite presvedčí ďalší článok z našej Poradne.


Obsah

Mnohí v súčasnosti veria, že moderné technológie a syntetické materiály prekonali materiály prírodné. V niektorých odvetviach to tak skutočne je. V oblasti outdoorového vybavenia, určite veľmi pokrokového, ale môžeme dodnes nájsť príklady ukazujúce, že príroda je stále chytrejšia než človek.

Prečo práve bavlnený stan?

Okrem mnohých moderných látok, zhotovených napríklad z jemnej vlny austrálskych oviec Merino alebo tkanín z bambusových vlákien, nepovedala svoje posledné slovo ani bavlna. Príkladom sú rodinné stany s bavlneným tropikom. Mnohí ich určite poznajú z čias dávno minulých v podobe klasického "Áčka" alebo garážových stanov z okolia Máchovho jazera alebo Balatonu. Odvtedy však vývoj pokročil míľovými krokmi, a hlavne vďaka obľúbenosti pohodlného kempovania v krajinách Beneluxu vytiahol bavlnené stany na popredné pozície. 

Čo sa teda za tie roky zmenilo? Predovšetkým sa už nepoužíva bežne bavlna 100%, ale jej zmesi - často s polyestrom. Tento kombinovaný materiál si našťastie zachováva prakticky len pozitívne vlastnosti oboch svojich zložiek. Naopak tie záporné sú vďaka druhému materiálu potlačené. Bavlna tak prispieva k priedušnosti a odolnosti proti UV žiareniu, o ktorých sa polyestru "ani nesnívalo". Naopak polyester značne redukuje hmotnosť materiálu a vylepšuje vodeodolnosť

Bavlna a jej vlastnosti

Bavlna je prírodným priedušným materiálom, ktorý vás pri správnej starostlivosti odmení svojou dlhovekosťou. Stany z tejto tkaniny sú za sucha veľmi dobre priedušné a počas dažďa nepremokavé. Vodná para sa z vnútorných priestorov ľahko odparuje, udržuje ich tak bez kondenzácie a s príjemnou mikroklímou. 

Weathering - slovníček pojmov

Po kúpe musí nový stan najskôr prejsť procesom zvaným Weathering, pretože ešte nie je úplne nepremokavý. Je teda potrebné ho prvýkrát namočiť a nechať poriadne uschnúť. K namočeniu vám poslúži dážď či záhradná hadica. Tým dôjde k stiahnutiu vlákien v miestach šitia. Opätovným navlhnutím potom dochádza k nabobtnaniu vlákien a tým sa stan stáva nepremokavým. Niekedy je potrebné proces opakovať niekoľkokrát. Keďže je bavlna prírodný materiál, môže dôjsť k čiastočnej zmene farby. 

Súhrn kladov a záporov bavlnených stanov

+

  • neporovnateľne vyššia priedušnosť = zamedzenie skleníkového efektu
  • vyššia životnosť na slnku = možnosť dlhodobejšieho používania
  • materiál pruží a sám sa šponuje = stan je vypnutejší a "bez faldov"
  • húževnatosť materiálu = materiál je pevný a aj na hmat je z neho cítiť kvalita

-

  • o zhruba 30-40% vyššia hmotnosť oproti stanom z umelých tkanín
  • vyššia cena

Záver

Pokiaľ cestujete autom a máte pri kempovaní radi svoj komfort, tak pre vás bude bavlnený stan správnou voľbou.

Zdroje: archív autora, unsplash.com

Poradňa 4camping.cz ponúka aj ďalšie zaujímavé články:

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

1.092,00  (0.01 %) 1.091,90 

Porovnať

832,00  (0.01 %) 831,90 

Porovnať

1.040,00  (0.01 %) 1.039,90 

Porovnať

1.367,00  (10.03 %) 1.229,90 

Porovnať

174,20  (9.93 %) 156,90 

Porovnať