Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako vyčistiť smolu z oblečenia s bežně dostupnými prostriedkami

Poznáte to. Unavené nohy a človek si bez premýšľania sedne na najbližší peň. Stan v zákrytu stromov je super, ale smola na ňom už menej. Každý, kto miluje les, už niekedy stál pred otázkou, ako odstrániť smolu z oblečenia. Poradíme vám.


Obsah

 

Ako odstrániť živicu z oblečenia?

Na bežnom oblečení je smola nepríjemná, ale o tragédiu nejde. Skúste ju odstrániť, čo najskôr to pôjde. Ale pamätajte, že to nie je len o tom, ako vyprať smolu, ale ako smolu dať dole z oblečenia a potom ho ešte len vyprať.

  • V prírode za chladnejšieho počasia môžete vyskúšať kombináciu chladu a opatrného mechanického odstránenia. Aj keď práve nemrzne, môžete položiť oblečenie na chladný kameň a smolu nechať trochu stvrdnúť. Druhým variantom je využitie oleja na varenie či opaľovanie.
  • Doma dajte oblečenie do mrazničky, alebo ho potierajte ľadom. Tvrdú smolu zlúpnite. Z chemických prípravkov sa osvedčil technický benzín a izopropylalkohol, ktorý kúpite v hobbymarketoch aj v lekárňach. Obe tieto látky smolu rozpúšťajú.
  • Krajným variantom je využiť žehličku. Pod látku a na škvrnu dajte vrstvu obrúskov, do ktorých sa smola vsiakne. Potom na to priložte žehličku a dobre prehrejte. Opatrne, smolu na žehličke naozaj nechcete.
TIP: Na obyčajný textil môžete skúsiť využiť dezinfekciu na ruky, alebo terpentín zriedený s alkoholom v pomere 1:3.  

 

Ako vyčistiť smolu z textilu s funkčnými vlastnosťami

Smola na softshelle, funkčnom tričku a fleecové mikine môže byť pre mnohých nočnou morou. Väčšinou nejde o lacné kúsky outdoorovej výbavy a ich zničenie živicou môže veľmi mrzieť. Skúste ale zachovať chladnú hlavu a pamätajte na citlivosť funkčných materiálov.

  • V prírode je možné opäť použiť chlad, alebo olej. Len pri mechanickom odstraňovaní postupujte veľmi opatrne, aby ste si funkčné oblečenie nezničili.
  • Doma je ideálne využiť mraznička a smolu opatrne odlúpnuť. Skúsiť môžete aj technický benzín a izopropylalkohol, ale odporúčame ich najskôr vyskúšať na nejakej skrytej časti, aby ste predišli prípadnému väčšiemu poškodeniu látky.
TIP: Dostala sa vám smola na oblečenie z merino vlny? Po odstránení škvrny odporúčame vyprať oblečenie v špeciálnom pracom prostriedku na merino vlnu. Stará sa o merino a obnovuje jeho vlastnosti.

Len tak si sadnúť a kochať sa výhľadom? Presne tá chvíľka, kedy sa vám na nové turistické nohavice môže prilepiť smola. Najmä, ak sa pohybujete v smrečinách. 

 

Ako odstrániť smolu z textilu s membránou

Je vlastne jedno, akú membránu vaša bunda má. Pri odstraňovaní smoly je potrebné postupovať opatrne a venovať čisteniu náležitú starostlivosť. Pri nesprávnom alebo príliš drsnom postupe, môže totiž dôjsť k poškodeniu vodeodolnosti a priedušnosti materiálu.

  • Ak ste vonku, je chlad jedinou aspoň trochu bezpečnou možnosťou. Pri odlupovaní stvrdnutej smoly, ale buďte veľmi opatrní.
  • Doma potom môžete veľmi opatrne skúsiť izopropylalkohol. Odporúčame ale skôr na malé škvrny. Alkohol naneste najskôr na malú handričku a ňou jemne utierajte zašpinenú oblasť.
  • Špeciálne čistiace prostriedky sú na čistenie odevov s membránou ideálnym riešením. Pomôžu smolu odstrániť a zároveň obnovia vodeodolnosť aj priedušnosť. Pri týchto materiáloch sú vlastne jediným bezpečným riešením.
TIP: Oblečenie následne vyperte v pracom prostriedku pre outdoorové oblečenie a po uschnutí na voľnom vzduchu obnovte membránu impregnáciou.

   

 

Ako si vybrať outdoorové oblečenie?

Či už vyrážate na horskú túru, venujete sa halovým športom, beháte, leziete po horách alebo sa len radi prechádzate, vždy by ste mali byť dobre oblečení. Ak sa chcete obliecť naozaj efektívne, mali by ste sa riadiť správnym vrstvením oblečenia. Sme tu s článkom, ktorý vám vysvetlí, ako na to!

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Ako odstrániť smolu z rúk

Respektíve, ak máte živicu na ruke, zbavte sa jej skôr, než sa vám ju podarí utrieť do oblečenia, batohu alebo stanu. To je potom väčší problém.

  • V teréne vyskúšajte abrazívne materiály, ako je hrubý mach, piesok, hlina alebo smrekové šišky. Jemne masírujte miesto s prilepenou smolou, kým nezačne povoľovať. Ak máte v zásobách olej (na varenie či opaľovanie), kvapnite trochu na smolu. Zmäkne a aj z rúk pôjde pomaly zotrieť.
  • V domácich podmienkach môžete opäť skúsiť kuchynský olej. Funguje ale aj silný alkohol (technický lieh) a odlakovač. Oba ale vysušujú pokožku, takže po odstránení smoly to chce dobre si umyť ruky a použiť krém na ruky.

 

Stan a ďalšie vybavenie a smola

Rovnako ako sa môže smola prilepiť na oblečenie, môže skončiť aj na stane, spacáku alebo batohu. A aj z týchto miest ju chceme odstrániť.

  • Vonku v prírode vám opäť môže pomôcť chlad a piesok. Zvážte, ale nakoľko je dôležité smolu hneď odstrániť. Možno bude lepšie počkať a v pokoji využiť správne prostriedky.
  • Po návrate totiž môžete využiť technický benzín, ktorý smolu rozpustí, alebo rovno použiť špeciálne čistiace prostriedky na stany, ktoré sa zároveň starajú o postihnutý materiál. Po dôkladnom očistení nezabudnite stan naimpregnovať.

Smola na oblečení a ďalšom textilnom vybavení teda nemusí znamenať problém. Chce to len trošku trpezlivosti a správne prostriedky.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Lucie Krůčková

Zdroje: archív 4camping

Ako si správne zbaliť jedlo na trek

Poradňa

Samozrejme, môžete si zabaliť vrecko s rožkami a štangľu salámy a vyraziť. Možno fajn plán na nedelný výlet s rodinkou, ale na dlhší trek to nie je ideálne.

Díra v nafukovací karimatce. Jak a čím ji zalepit?

Poradňa

Pri kempovaní chcete pohodlie, preto vám na cestách nechýba nafukovacia karimatka. Doma nafukovací matrac pre návštevy. Pri ceste k moru obvykle nafukovacie ležadlo. Keď sa na nich objaví diera, radosť z ciest sa vytráca. Všetko sa dá pritom vyriešiť do pár minút. Poďte si prečítať, ako rýchlo opraviť nafukovacie ležadlá a karimatky.

Ako si vybrať slnečné okuliare na šport? Podľa ich vlastností

Poradňa

Ak ste slnečné okuliare doteraz vnímali ako dizajnový doplnok, úplne vám zmeníme váš prístup. Pri výbere okuliarov na šport môže hrať dizajn svoju úlohu, ale pri konečnej voľbe by mali byť dôležité skôr iné vlastnosti.

Vyberáme pre vás

103,05  (13.73 %) 88,90 

Porovnať

225,00  (24.04 %) od 170,90 

Porovnať

80,00  (40.13 %) 47,90 

Porovnať

408,00  (26.5 %) od 299,90 

Porovnať

Dámske nohavice Rafiki Femio

75,00  (5.33 %) 71,00 

Porovnať

200,00  (22.55 %) 154,90 

Porovnať

121,24  (14.3 %) 103,90 

Porovnať

197,90  (9.1 %) 179,90 

Porovnať