Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako si vybrať slackline?

Láka vás vyskúšať slackline? Chcete si lajnu kúpiť a prekvapil vás obrovský výber na trhu? V nasledujúcom článku sa vám ho pokúsime trochu zjednodušiť. 


Obsah

 

Pred kúpou je potrebné si najprv zodpovedať niekoľko otázok:

1. Som úplný začiatočník?

Ak áno, voľte čo najjednoduchší typ kotvenia – čo je račňa a dĺžku 12-15 metrov. Pri takto krátkych lajnách voľte pre začiatok šírku popruhu 50 mm. Nie je síce veľký rozdiel v stabilite medzi 50 a 25 mm, 50 mm vám ale bude pripadať pevnejší a nebudete mať taký strach. Pri dlhších lajnách potom určite odporúčam šírku 25 mm, pri dlhej lajne je väčšia šírka nevýhodná, pretože lajna sa pri zaťažení viac otáča okolo svojej osi a vám dá viac práce jej nohou zafixovať.

Z našej ponuky rozhodne odporúčame zakúpiť pre tieto účely lajnu Singing rock packet 15 metrov .

 

2. Budem chcieť po slackline chodiť, cvičiť jogu alebo skákať?

Na chôdzu a jogu (statické cviky) využijete statické popruhy, pričom pre jogu je ideálnejšia šírka 50 mm a na chôdzu 25 mm. Ak chcete skôr blbnúť, skákať a trikovať, potom voľte dynamický popruh trickline v šírke 50 mm.

 

3. Po slackline už trochu viem, baví ma to a chcem sa posúvať ďalej.

Ak už máte prvé kroky za sebou a viete, že je to tá pravá zábava pre vás a chcete sa učiť viac, potom určite zainvestujte do dlhšej lajny, 25-30 metrov v šírke 25 mm s prepracovanejším systémom kotvenia. Kotvenie pomocou račne je ideálne na začiatky, práca s ňou je jednoduchá, bohužiaľ, ale nepomerne viac ničí lajnu. Z našej ponuky odporúčam lajnu Singing rock packet 25 m . Sama ju mám a som veľmi spokojná. 

 

 

O autorke

Kateřina Balcarová

Katka je maminka dvoch malých detí. Po nástupe na materskú dovolenku vymenila skalnú a vysokohorskú vášeň za vášeň bežeckú a úplne prepadla ultramaratónskym vzdialenostiam. Okrem toho je inštruktorkou lezenia a rada sa s každým podelí o svoje lezecké, turistické, bežecké aj outdoorovo-rodičovské skúsenosti.

 

 

Ďalšie rady

  • Nekupujte lacné slackline s názvom "upínací popruh pre slackline". Ušetríte síce niekoľko eur, ale slackline nebude mať optimálnu pevnosť a pružnosť a zážitok z chôdze bude úplne inde. Chodiť sa síce naučíte, ale akonáhle potom nastúpite na skutočnú slackline, budete mať pocit, že začínate znova. Áno, tiež som túto chybu urobila.
  • Nezabudnite zakúpiť ochranu stromov. Môžete síce použiť handry, ale bude sa vám s nimi zle manipulovať. Špeciálna ochrana drží na kmeni, nikde sa neposúva a nepadá. Rozhodne nenaväzujte slackline na stromy bez akejkoľvek ochrany.
  • V začiatkoch odporúčam kupovať sety. Nájdete v nich všetko, čo na správne ukotvenie potrebujete.
  • Tip na predĺženie životnosti lajny: pri väčšine začiatočníckych setov je kotvenie vyriešené tak, že lajnu prevlečiete okom. Pri utiahnutí potom dochádza k treniu látky na látku a (najmä) ak využívate na kotvenie často jeden a ten istý strom, dochádza v mieste kontaktu k sústavnému narušovaniu popruhu. Pokiaľ takýto set máte tiež, odporúčam prikúpiť šekel. Jednu časť ukotvíte za oko a lajnu preťahujete šeklom, nie látkovým okom. Pri lajnách Singing rock tento problém riešiť nemusíte, lajna je skonštruovaná tak, aby k treniu látky na látku nedochádzalo.
  • Pri kotvení a napínaní lajny sa vždy riaďte pokynmi výrobcu. Napr. výrobca Singing rock má k svojim produktom skvele spracované inštruktážne videá.

Teraz už zostáva len popriať vám šťastný výber a super zábavu pri chôdzi!

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Kateřina Balcarová

Zdroje: archív autora

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

124,00  (10.56 %) 110,90 

Porovnať

Nosná konštrukcia Gibbon Slackframe

99,00 

Porovnať

Ochrana stromu Gibbon Treewear

30,00 

Porovnať

Pomôcka na cvičenie Gibbon Fitness Upgrade

20,00 

Porovnať