Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako si vybrať snežnice?

Ste na horách radšej než doma, ale keď ich pokryje biela perina, máte pocit, že sa vaša sezóna skončila? Mýlite sa, snehom pokrytý terén nepatrí len skialpinistom. Sú to snežnice, ktoré vás vrátia späť na cestu.


Popis: Rodinný výlet na snežniciach? Nie je problém. Máme snežnice aj pre deti

Obsah

 

Princíp snežníc je vlastne jednoduchý a plne ho vedeli využívať už naši predkovia, ktorí na horách žili a zasneženej krajine sa museli pohybovať celý rok. Dobre zvolené snežnice totiž rozložia vašu váhu na pomerne veľkú plochu a tým zabránia, aby ste sa ponorili príliš hlboko do snehu. Chôdza zasneženým terénom sa tak stáva menej náročnou.

https://www.google.com/url?q=https://pixabay.com/sk/photos/%C5%A1plhat-%C3%BAnava-sn%C3%ADh-zima-z%C3%A1bava- 3295661/&sa=D&source=docs&ust=1704704831857347&usg=AOvVaw1FkKQjKPiIrrjra5SzDQYr
Popis: Na chôdzu po čerstvom prašane je lepšie zvoliť dlhšie snežnice.

 

Kedy obuť snežnice?

Vždy keď vyrážate do zasneženej prírody a nechcete sa trápiť chôdzou v hlbokom snehu. Ako napovedá náš test snežníc Warg Snowind, chôdza bez snežníc v hlbokom snehu môže potrápiť aj zdatných športovcov. Na druhej strane po ich obutí sa vracia pôžitok z pohybu v horách.

 

Ako si vybrať snežnice, aby naozaj sadli?

Výber snežníc nie je raketová veda. Je len potrebné vziať do úvahy niekoľko vecí. A pokiaľ s pohybom na snežniciach začínate, odporúčame neprepáliť štart. Najskôr si na pohyb so snežnicami na nohách zvyknite a až potom sa vydajte na prvú túru. Na čo sa teda zamerať?

 

TIP, ako si vybrať snežnice podľa terénu

Jednoduchšie snežnice s kovovým rámom, ktorý je vyplnený tkaninou, sa dajú zaobstarať za veľmi dostupnú cenu rádovo v desiatkach eur. Skvele sa v nich vybláznite na prechádzke zasneženou krajinou, kde nebude prílišné stúpanie ani náročný pohyb v zarastenom teréne.


Popis: Čakajú vás nebezpečné úseky? Odporúčame vymeniť čiapku za helmu

 

Pre pohyb v horskom teréne plnom náročných výstupov aj zostupov je dobré siahnuť po technických snežniciach. Majú špeciálny tvar, ktorý umožňuje jednoduchú a prirodzenú chôdzu. Hroty na spodnej strane pomáhajú udržať stabilitu aj na namrznutom snehu. Pri výstupoch oceníte možnosť zdvihnúť pätu. Do kopca tak budete môcť našľapovať na celé chodidlo a nepôjdete iba po špičkách. Drahšie snežnice v sebe majú aj mačky, takže ľahko vystúpite aj naozaj zamrznutý svah.

 

Nosnosť snežníc je kľúčová 

Pri snežniciach sa udáva hmotnosť, ktorú by mali uniesť. Do tejto váhy sa budete pohybovať príjemne na snehu. Pozor, nepočíta sa ale iba s vašou hmotnosťou, ktorú máte, keď ráno v pyžame stúpnete na domácu váhu. K tej musíte pripočítať váhu oblečenia, obuvi, ale aj batohu a prípadného nákladu. Idete na dlhšiu výpravu a beriete si so sebou jedlo, horúce pitie v termoske a trekingové palice? Pekne váhu každého kúska pripočítajte. Možno vás to prekvapí, ale pokojne to môže byť aj 20 kíl navyše.

   

 

Rozhovor: Snežnice sú šport pre každého

Všetko potrebné o snežniciach v rozhovore s inštruktorom Honzom Muhldorfom.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Výber podľa veku a pohlavia

Aj keď sú na trhu univerzálne snežnice, môžete si vybrať aj špeciálne dámske či pánske snežnice. Pre dámy sú snežnice užšie a dostupné aj v menších veľkostiach, než bývajú univerzálne či pánske snežnice. Môžete sa stretnúť aj s tým, že výrobca kladie dôraz na ľahkosť dámskych snežníc bez toho, aby tým utrpela ich odolnosť. Detské snežnice sú prispôsobené malé detské. Snežnice pre najmenších sú určené na zábavu, juniorské už majú podobné technické vlastnosti ako tie pre dospelých.

TIP: Chôdza so snežnicami je šport pre každého. Neveríte? Presvedčí vás o tom rozhovor s Honzom Mühldorfom inštruktorom chôdze na snežniciach.

 

Váha snežníc

Pri dlhých pochodoch je poznať každý gram navyše. A je vlastne jedno, či máte snežnice upnuté na nohách, alebo ich nesiete na chrbte. Na trhu sú dostupné aj ultraľahké snežnice, ktorých váha (páru) sa pohybuje okolo kila a pol.

 

Aké topánky sú ideálne do snežníc?

Odporúčame siahnuť po pevných zimných topánkach vhodných na turistiku. Ideálnou voľbou sú členkové topánky. Materiál nesmie byť mäkký, pretože by vás viazanie snežníc tlačilo do nôh. Hrozilo by, že budete mať tendenciu si viazanie povoliť a snežnice by prestali dobre sedieť na nohách. Istota, ktorú by vám mali dať pri pohybe na svahu, by bola preč. Topánky odporúčame doplniť o návleky, ktoré zaistia, že vám sneh nebude padať do topánok a udrží v suchu aj nohavice nohavíc.

TIP: Odporúčame topánky pred výpravou dobre naimpregnovať a na nohy navliecť nepremokavé ponožky. Vaše nohy tak budú zaručene v suchu.

 

Čo ešte pribaliť?

  1. Rozhodne nezabudnite na kvalitné rukavice. Ideálne vyberajte také, ktoré poskytnú ochranu pred zimou a náladami zimného počasia, ale dobre sa v nich držia palice.
  2. Trekingové palice vám pri pohybe v teréne pomôžu udržať stabilitu. Odraz palicami navyše uľahčí chôdzu.
  3. Ak plánujete výlet do naozaj náročného terénu, odporúčame pridať do výbavy cepín.

Pri každej výprave do divokej prírody treba myslieť aj na vlastnú bezpečnosť. Pri obliekaní nezabúdajte na zásady vrstvenia oblečenia. Do batohu dajte vždy plne nabitý mobil, ktorý môže doplniť aj nabitá powerbanka. A hodiť sa môže aj základné lavínová výbava, zvlášť ak sa púšťate do náročných terénov niektorých veľhôr.

 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Lucie Krůčková

Zdroje: archív autora, pixabay.com, unsplash.com

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

Pánske ponožky Warg Trek Merino

10,00  (21 %) 7,90 

Porovnať

8,00  (26.25 %) 5,90 

Porovnať

(8.08 %) 23,90 

Porovnať

53,00  (22.83 %) od 40,90 

Porovnať

8,00  (51.25 %) 3,90 

Porovnať

Kompresné podkolienky Zulu Run Compression W

15,00  (40.67 %) 8,90 

Porovnať

15,00  (34 %) 9,90 

Porovnať

Kompresné podkolienky Zulu Run Compression M

15,00  (40.67 %) 8,90 

Porovnať