Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako si vybrať slnečné okuliare na šport? Podľa ich vlastností

Ak ste slnečné okuliare doteraz vnímali ako dizajnový doplnok, úplne vám zmeníme váš prístup. Pri výbere okuliarov na šport môže hrať dizajn svoju úlohu, ale pri konečnej voľbe by mali byť dôležité skôr iné vlastnosti.


Dobre vybrané okuliare ochránia oči aj pri zimných športoch

Obsah

Než pristúpite k výberu slnečných okuliarov, mali by ste si uvedomiť, aká je ich funkcia pri športe. Majú za úlohu ochrániť váš zrak pred UVA a UVB žiarením. Tým ich ochranná funkcia ale zďaleka nekončí. Chránia oči pred poletujúcim hmyzom a nečistotami vo vzduchu. Oči zabezpečia pred vetrom, snehom a chladom. Navyše môžu pomôcť zlepšiť vaše videnie za rôznych svetelných podmienok.

 

Pri výbere sa najskôr zamerajte na zorníky okuliarov

Zorníkom slnečných okuliarov sa ľudovo hovorí sklá. To ale nie je presný názov, pretože väčšina slnečných okuliarov má zorníky vyrobené z vysoko kvalitného polykarbonátu. Drahšie slnečné okuliare môžu mať zorníky z minerálneho skla. Majú skvelé optické vlastnosti, ale sú ťažšie.

1. UV ochrana

Dnes už je samozrejmosťou, že kvalitné slnečné okuliare chránia pred neviditeľným UV žiarením, ktoré by mohlo náš zrak poškodiť. UV 400 filter garantuje nepriepustnosť žiarenia nižšej vlnovej dĺžky ako je 400nm. Je teda zaistená 100% ochrana pred UV žiarením.  

2. Odolnosť pred poškodením

Cyklistické okuliare zabezpečujú očiam ochranu pred zranením. Nemali by sa teda ľahko rozbiť pri zásahu vetiev, či odletujúceho kamienka. A ak už dôjde k ich rozbitiu, rozpadnú sa na drobné neostré kúsky, ktoré neporania oko ani tvár. Na horský bicykel odporúčame z našej ponuky MTB okuliare so širokými sklami práve kvôli ochrane pred vetvami.


S oranžovými zorníkmi cyklistických okuliarov UVEX uvidíte aj pri jasnom slnku na horách.

 

3. Farba zorníkov

Zafarbenie skiel slnečných okuliarov rozhodne nie je o dizajne. Aj keď do určitej miery do výberu hovoria osobné preferencie. Avšak farby majú za úlohu zlepšiť videnie pri rôznych aktivitách a za rôznych svetelných podmienok.

 

 

Zafarbenie zorníkov

 

Význam

 

Vhodné pre tieto aktivity

Sivá Znižuje množstvo viditeľného svetla, ale ponecháva plné vnímanie farieb. Cyklistika, plavba, golf, šoférovanie aj voľnočasové vonkajšie aktivity.
Žltá až oranžová Zvyšuje kontrast aj pri slabších svetelných podmienkach. Cyklistika, lov, streľba, lyžovanie, snowboarding, basketbal, hádzaná, raketbal, tenis.  
Zelená Zlepšuje rozlišovacie schopnosti pri pohybe v tieni, znižuje množstvo odleskov bez ohľadu na aktuálne počasie.

Vonkajšie aktivity a šport v prírode. Basketbal a golf.

Modrá až fialová Pomáha znížiť množstvo jasu a lepšie tak vidieť obrysy.  Lyžovanie, snowboarding, bežky, skialping a zimné športy všeobecne.
Ružová až červená Odfiltruje modré svetlo, čím zlepší vnímanie kontrastov.  Šoférovanie, cyklistika, rybolov, poľovníctvo, streľba, lyžovanie, snowboarding, jazda na snežnom skútri a vodné športy.
Medená až hnedá Táto farba blokuje veľa modrého svetla. Vyniknú tak kontrasty a zrak je ostrejší. Pomáha zlepšiť videnie proti modrej oblohe. Basketbal, cyklistika, lov vtákov, rybolov, lyžovanie a vodné športy.
Číra, bezfarebná Chráni oči pred odletujúcimi kamienkami a vetvičkami. S priehľadnými sklami je v lese dobre vidieť.  Horská cyklistika, dlhé prejazdy lesnými porastmi.

 

4. svetelná priepustnosť zorníkov

Technické vlastnosti zorníkov umožňujú blokovať časť svetla, ktoré nimi prechádzajú až k vašim očiam. Pri aktivitách za slnečných dní, na snehu či vo vysokohorských oblastiach budete potrebovať zorníky vyššej kategórie, ktoré prepustia menej svetla. Naopak pri športoch za horších poveternostných podmienok uvítate športové okuliare s vyššou svetelnou priepustnosťou. Zorníky sa podľa svetelnej priepustnosti rozdeľujú do piatich kategórií.

 

 

Kategórie zorníkov

 

Svetelná priepustnosť

 

Využitie

S0 80 - 100% Sneženie, súmrak, šero a veľmi zatiahnutá obloha
S1 43 - 80 % Silná hmla, stredne zatiahnutá obloha až búrková oblačnosť
S2 18 - 43 %

Slabá hmla, zamračené

S3 8 - 18 % Polojasno a jasné počasie
S4 3 - 8 % Slnečné počasie

Pozn. Kategória 4 sa neodporúča pre slnečné okuliare určené na vedenie vozidiel. 

TIP: Ak hľadáte univerzálne slnečné okuliare na šport, pozrite sa na okuliare so svetelnou priepustnosťou kategórie 2.

5. Ďalšie vylepšenia vlastností zorníkov

Na trhu sú aj slnečné okuliare, ktoré majú fotochromatické šošovky. Sú to obľúbené samozafarbovacie slnečné okuliare, ktoré sú citlivé na svetlo a podľa jeho množstva sa zosvetľujú či stmavujú. Zlepšuje sa tak univerzálnosť slnečných okuliarov pre rôzne svetelné podmienky počas aktivity.

Športové okuliare tiež môžu mať špeciálny filter, ktorý blokuje odlesky. Polarizačné zorníky znižujú diskomfort vysokého jasu odrazeného svetla pri cyklistike, športe na snehu, vode aj piesku.

Obľúbená je tiež anti-fog úprava, ktorá zaistí, že sa sklá nezahmlia vplyvom počasia ani vlastného potu.

 

Ako si vybrať slnečné okuliare podľa tvaru a konštrukcie

Aj tu sleduje dizajn slnečných okuliarov ochranu zraku a zlepšenie videnia pri športových aktivitách. Podľa športu, pre ktorý si slnečné okuliare vyberáte, sa zamerajte na nastaviteľnosť obrúčok a ich odolnosť. Slnečné okuliare totiž musia dobre sedieť, nesmú padať, ani tlačiť. Zároveň okolo očí nesmie byť príliš veľa medzier, ktorými by mohli prenikať slnečné lúče, ale aj prach či sneh. Dôležitá je tiež vhodná veľkosť okuliarov.

 

Slnečné okuliare podľa aktivít

Pre rôznorodé aktivity odporúčame vyberať z univerzálnejších športových okuliarov. Sú skvelé pre hobíkov, ktorí milujú pohyb vonku a nevenujú sa iba jednej či dvom aktivitám. Na cyklistiku potrebujete ľahké slnečné okuliare so širokými zorníkmi, ktoré sú odolné a výborne sedia na tvári. Široké okuliare navyše ochránia oči pred vetvičkami pri horskej cyklistike.

Na turistiku odporúčame slnečné okuliare kategórie S3. Ak ale viete, že sa budete pohybovať v zasnežených horách či vo vyšších nadmorských výškach, doplňte vašu výbavu o okuliare kategórie S4. Bežkárske okuliare musia ochrániť oko pred vysokým jasom, ale aj pri snežení. Podobne ako okuliare pre skialpy. Slnečné okuliare na lyže sú so širokými zorníkmi a dobrou cirkuláciou vzduchu.

 

Bežecké okuliare musia byť ľahké, chrániť oko pred vetvičkami, ale tiež umožniť dobré videnie za rôznych svetelných podmienok napríklad v lese. Lezecké okuliare musia ochrániť pred jasným slnkom, ale aj pred drobnými kamienkami. Na to slúžia bočnice, ktoré priestor oka úplne uzatvárajú. Okuliare na skate pomáhajú lepšie vidieť za slnečných dní aj zlepšiť vnímanie kontrastov.

 

Užitočné odkazy

 

Autor:

Zdroje: archív autora, lasportiva.com, unsplash.com

Ako na ferraty - pre začiatočníkov

Poradňa

Ferraty sú lákavá aktivita pre všetkých milovníkov outdooru a adrenalínu. Kam na ferraty a čo si zabaliť so sebou? To všetko nájdete v našom dnešnom článku, ktorý pre vás pripravila inštruktorka lezenia a testerka 4camping Tereza Pavlíková.

Ako si vybrať sandále, aby boli nohy v bezpečí i pohodlí?

Poradňa

Oddych pre nohy, pohodlná obuv do horúcich dní, dizajnový kúsok, ale aj absolútne funkčný parťák do náročných terénov. To všetko môžu byť sandále.

9 najlepších aplikácií na behanie zoradených podľa hodnotenia

Poradňa

Aplikácie na behánie vedia motivovať začiatočníkov, ale tiež pripraviť skúsenejších bežcov na preteky. Na trhu je ich neúrekom. Ktorú si stiahnuť? Vybrali sme pre vás najlepšie aplikácie na behanie pre začiatočníkov i pokročilých.

Vyberáme pre vás

51,51  (10.89 %) 45,90 

Porovnať

Slnečné okuliare 3F New Version

39,38  (8.84 %) 35,90 

Porovnať

51,51  (10.89 %) 45,90 

Porovnať

Detské okuliare 3F Bits

16,00  (6.88 %) 14,90 

Porovnať

Slnečné okuliare 3F Crystal

31,00  (10 %) 27,90 

Porovnať

30,00  (10.33 %) 26,90 

Porovnať

30,00  (10.33 %) 26,90 

Porovnať

Polarizačné okuliare 3F Guard

30,00  (10.33 %) 26,90 

Porovnať