Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako vybrať cyklistický spacák

Spacák, ktorý bude vašim spoločníkom na cyklopotulkách, by mal byť hlavne malý a ľahký, ale zároveň musí poskytovať dostatočný tepelný komfort a pohodlie. Ako vybrať ten pravý presne pre vás sa dočítate v tomto článku.


Obsah

 

Šliapete do pedálov a kilometre vám ubiehajú pod nohami, vietor pekne chladí rozohriaté telo. Konečne zase sedíte na bicykli a užívate si tú skvelú voľnosť pohybu, rýchlosť a ľahkosť, s akou sa pohybujete. Možno začínate rozmýšľať aj nad tým, aké by to bolo, keby ste raz vyrazili na dlhší výlet, niekde vonku prespali a dostali sa tak oveľa ďalej. Lenže so všetkými tými vecami, ktoré by ste so sebou naraz museli ťahať, sa začínate báť o onú ľahkosť pohybu. Veď napríklad len spacák, čo máte doma, má objem malého sloníka, a koľko ešte len váži!

 

Najprv všeobecne

Taký správny spacák pre cyklistu by teda mal vážiť čo najmenej a zároveň byť aj malý, aby bolo kam dať všetky ostatné haraburdy. A, samozrejme, by mal plniť základnú funkciu spacáku - udržať telo v teple až do rána. Ale pretože všetci cyklisti nejazdia len v lete, poďme sa pozrieť na rôzne situácie.

 

Chcem spacák na leto, v noci neočakávam chlad

Pri slabých spacákoch máte najširší výber, lebo objemové rozdiely tu ešte nie sú tak zásadné. Porovnajte sami spacáky v teplotnom rozsahu 6/1 ° C (komfort / limit) - páperový Warmpeace Viking 300 (640 g), Trimm Impact (950 g) z mikrovlákna a spacáky z dutého vlákna Zulu Arpa (1370 g), Pinguin Savana (1400 g).

Pokiaľ ani tieto spacáky nie sú dosť malé, môžete vyskúšať napríklad Pinguin Lite Mummy (14/10 ° C, 550 g) či o fúz ťažší Hannah Micro (14/11 ° C, 650 g). Zaujať by vás mohol aj Boll Light + s teplotným rozmedzím 9/5 ° C a 790 g. S takto slabými spacáky však už vyrážajte naozaj len do tepla. Po niekoľkých zimou pretrasených nociach budete nakoniec mať oveľa menej síl, než keby ste ťahali o pár gramov viac.

 

Radšej by som niečo teplejšie, ale perie nechcem

Tu už zrejme zabrúsite do radov spacákov z mikrovlákna. Ak vám nevadí, že sem-tam vytŕča nejaká tá nitka a vrchná tkanina nie je urobená v ripstop úprave (prípadné natrhnutie sa nešíri ďalej), mohol by vás zaujať cenovo dostupný Trimm Sporty (0/-4 ° C, 1500 g). O niečo drahší, ale kvalitnejšie ušitý bude napríklad obľúbený Boll Magma + (0/-6 ° C, 1490 g). 

 

Hľadám spoľahlivý spacák, v ktorom ma ani zima neprekvapí

Na výlety do zimy sú najlepšie páperové spacáky, v prípade teplých vriec s väčším množstvom náplne už sa veľkosť balíčka celkom prejaví. Skvelú službu vám určite preukáže český Viking 600 (-3/-9 ° C, 1180 g) od Warmpeace, prípadne jeho teplejší braček Viking 900 (-7/-14 ° C, 1400 g).

Ak viete, že na svojich potulkách zamierite aj do vlhších podmienok, môžete sa pozrieť na spacáky Marmot, ktorých perie je proti vlhkosti ošetrené. Trebárs taký Marmot Sawtooth je naozaj ľahký a zahreje (-2,7/-13,3 ° C, 1150 g).

 

Na čo si dať ešte pozor

Keď už približne tušíte, čo od spacáku chcete, poďme sa ešte pozrieť na ich dĺžky. Ak je spacák príliš dlhý, musíte všetok prebytočný priestor vyhriať, čo vás stojí energiu navyše. V dôsledku toho vám môže byť zima na nohy. Navyše so sebou stále vozíte zbytočné gramy. Malý spacák ale tiež nie je žiadna výhra, v mieste prípadného stlačenia izolácie vám bude teplo utekať a navyše ani o pohodlí nemôže byť žiadna reč. Ak ste menšieho vzrastu, mrknite po produktoch značiek Pinguin a Boll, tí robia spacáky pre postavy do 175 cm. Ak máte pod 185 cm, máte vyhrané. Túto dĺžku robia snáď všetci výrobcovia. Vyššia jedinci potom môžu vyskúšať aj spacáky na 192 cm (Boll) či 195 cm (Pinguin, Trimm).

Nezabudnite ani na vhodnú karimatku. Dole, kde sú izolačné vlákna spacieho vaku zľahnuté, je vzduch vytlačený preč a teplo uniká do zeme. Chýbajúcu izoláciu treba nahradiť, inak sa ani v tom najteplejšom spacáku nebudete cítiť dobre. Tu skvele poslúži napríklad nafukovacia karimatka Robens PrimaCore.

   

 

Ako sa starať o spacák

Výberu spacieho vaku sme v našej Poradni už niekoľko článkov venovali. Dnes vám poradíme, ako sa o spacák správne starať, aby vám dobre slúžil mnoho rokov.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

 

Kam s ním

Nakoniec sa ešte zamyslite nad tým, kam spacák uložíte. Ak ho chcete priviazať von na nosič, nie je od veci nahradiť štandardný obal loďákom v zodpovedajúcej veľkosti. Pomocou neho spacák stlačíte a navyše sa o neho nebudete musieť báť, keď začne pršať. Ľahké vaky s rôznym objemom vyrába Sea to Summit. Perfektný je napríklad nepremokavý vak Sea to Summit Ultra-Sil Nano 8 l s hmotnosťou iba 26 g.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: tím 4camping

Zdroje: unsplash.com

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

82,00  (14.76 %) 69,90 

Porovnať

Dámsky cyklistický dres Kilpi Moate-W

100,00  (70.1 %) 29,90 

Porovnať

Dámska vetrovka Zulu Windtrail

61,00  (60.82 %) 23,90 

Porovnať

Dámska vesta Kilpi Flow

85,00  (53.06 %) 39,90 

Porovnať

Dámske cyklistické kraťasy Sensor Helium

121,00  (48.84 %) od 61,90 

Porovnať

Dámske cyklistické kraťasy Dare 2b Habit Short

41,20  (63.83 %) od 14,90 

Porovnať

Cyklistická sukňa Sensor Helium

95,00  (22.12 %) 73,99 

Porovnať

71,00  (64.93 %) 24,90 

Porovnať