Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako sa vybaviť na diaľkový beh

Beháte radi a pohrávate sa s myšlienkou vyskúšať aj dlhšie trate? Tak hurá do toho - všetko, čo budete potrebovať, nájdete v tomto článku.


Obsah

Beh ako taký má obrovskú výhodu oproti iným športom v tom, že okrem kvalitných a dobrých tenisiek naň nepotrebujete nič špeciálne. Pokiaľ sa ale postupne prepracujete k dlhým, niekoľkohodinovýcm až celodenným behom, potom je dobré mať ešte čosi naviac. 

 

     O autorce

Kateřina Balcarová

Katka je maminka dvoch malých detí. Po nástupe na materskú dovolenku vymenila skalnú a vysokohorskú vášeň za vášeň bežeckú a úplne prepadla ultramaratónskym vzdialenostiam. Okrem toho je inštruktorkou lezenia a rada sa s každým podelí o svoje lezecké, turistické, bežecké aj outdoorovo-rodičovské skúsenosti.

 

1. Batoh

Vyberajte len z batohov priamo určených na beh. Bývajú veľmi ľahké, veľkostne okolo 10 l, dobre sedia na chrbte, majú premyslenú konštrukciu na prenos a konzumáciu tekutín (komora na vak alebo vrecká na fľašky na prsnom popruhu), niektoré dokonca majú premyslený systém na uchytenie trekových palíc počas behu bez toho, aby ste batoh museli dávať dole. To oceníte najmä na ultramaratónskych pretekoch v teréne, kde viete, že budete striedavo palice používať a niesť, a kde nechcete manupuláciou s palicami stratiť ani minútu. 

 

2. Fľaše na vodu / hydrovak

Už pri kúpe batohu si vyberáte medzi vakom alebo fľašou. Buď si vyberiete batoh s vreckami na fľašky na prsných popruhoch, alebo s komorou na hydrovak. Oboje má svoje výhody aj nevýhody. Osobne mám radšej hydrovak. Nemusím s ním pri pití manipulovať, zmestia sa doň rovno 2 litre a voda v ňom neposkakuje (pokiaľ po naplnení z hydrovaku odsajete vzduch). jeho nevýhodou je ale to, že nemôžete priebežne kontrolovať, ako ste na tom s vodou. Zrazu proste dôjde a vy ste nepríjemne prekvapený. Ďalšou nevýhodou je zdĺhavé znovunapĺňanie. Rozhodne odporúčam systémy vyskúšať pred kúpou batohu a podľa toho potom batoh vyberať, pre mňa je to jedno zo základných kritérií. 

 

3. Lekárnička

Moja bežecká lekárnička obsahuje len dve náplaste na pľuzgiere a jodisol na dezinfekciu rán. V rámci úspory miesta a gramov nechávam špeciálny lekárničkový obal doma a náplaste s jodisolom balím len do vrecka. 

   

 

Lekárnička a ako ju zostaviť do 10 minút

Bezmocnosť. To je jediný pocit, ktorý vami rezonuje vo chvíli, keď pribehnete k zranenému človeku a máte len prázdne ruky. V tomto prípade platí viac než kedy inokedy - šťastie praje pripraveným.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

4. Trekové palice

Trekové palice som pri behu použila len raz, pri 107 km pretekoch. Ich pôvodný účel bol pomôcť mi do prudkých kopcov a odľahčiť nohám pri prudkom klesaní. Nakoniec som ich najviac ocenila v záverečnej fáze pretekov, kedy mi pomáhali udržať rovnováhu. Je to len na vás, v čom konkrétne by vám mohli pomôcť a nakoľko sa vám oplatí sa s nimi ťahať. Nejde len o váhu, ale aj o to, že sa vám budú pliesť pod rukami vždy, keď budete chcieť manipulovať s batohom. Vyberajte tie najľahšie trekové palice. Bežecké palice sú určené na nordic running a to je úplne iná kategória. Za seba môžem odporučiť karbonové trekové palice Camp backcountry. 

 

5. Čelovka

Bežecká čelovka by mala byť ľahká, dobre sedieť na hlave a počas behu neskákať. Tiež by mala svietiť tak, aby ste dokázali bez namáhania sa vidieť terén počas behu niekoľko metrov pred vami, príp. pokiaľ sa v tme občas ocitáte v neznámom teréne, aby ste dobre videli na turistické značky. Môj čelovkový favorit je jednoznačne Fenix HL26R.

   

 

Test: Nabíjacia čelovka Fenix HL26R

Kvalitnú čelovku je vždy dobré mať po ruke, a to nielen na vašich výletoch do prírody, skvelo totiž poslúži aj napríklad v domácnosti pri každodenných činnostiach. V dnešnom teste sa pozrieme na čelovku značky Fenix.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

6. Mapa off-line

Skontrolujte si, či máte v telefóne dostupnú mapu v offline režime. Nie všade je signál a blúdenie v neznámom teréne vám môže beh zbytočne znepríjemniť. Papierovú mapu beriem na turistiku, kde pár gramov navyše nevadí, pri behu sa spolieham v rámci šetrenia miesta a váhy na moderné technológie. Pokiaľ by som ale vyrážala niekam na úplne neznáme miesto a navyše do ťažko dostupného terénu, prípadne na dlho plánovanú bežeckú akciu, na ktorej dokončení mi obzvlášť záleží (naposledy to bol trojdňový beh z domu na Sněžku), papierovú mapu by som si určite pribalila. Podrží vás, keď vám telefón vypovedá službu. 

   

 

Základná orientácia v mape

Je klasická papierová mapa prežitok alebo má svoje miesto aj v dnešnom svete inteligentnej elektroniky vybavenej GPS navigáciou?

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

7. Jedlo

V prípade jedla je ťažko radiť, každý má rád niečo iné. Preto je dôležité si jedlo počas behu priebežne skúšať. Ja mám pravidlo, že do dvoch hodín neberiem so sebou nič (len v lete fľašku vody), nad dve hodiny potom každých 15 minút pijem pár glgov vody. Každú polhodinu zjem cca 3 sušené datle,  každú hodinu polovicu raw tyčinky. Pokiaľ bežím nad 4 hodinu, tak každé tri hodiny dám do žalúdka niečo väčšie (v prípade reštaurácií po ceste ryžu/zemiaky/polievku, pokiaľ nie sú nikde reštaurácie, potom mám pripravené natreté chleby). Telo by to bez väčšieho jedla určite zvládlo, pre mňa je to ale nepríjemný pocit prázdneho žalúdka. Preto sami skúšajte, čo vám vyhovuje a na to stavte. Pre istotu si so sebou beriem ešte 1-2 energetické gély ako záchranu v prípade, že by mi jedlo došlo. 

 

8. Športové hodinky

Aj keď som si v poslednom čase obľúbila behať bez hodinie a merania a len si užívam pohyb, na dlhých tratiach sú športové hodinky skvelý pomocník. Pomáhajú mi zvolniť tempo, zbytočne sa nehnať, na druhej strane zbytočne nepauzovať, priebežne si prepočítavať tempo, aby som stihla autobus, dobehla pred zotmením a pod. 

Samozrejme, môžete na meranie využiť aj aplikácie v telefóne, ale rátajte s tým, že sa vám bude veľmi rýchlo vybíjať baterka. Môže sa tak stať, že nečakane prídete o mapu aj o možnosť telefónneho spojenia. 

Pri kúpe hodiniek na účely dlhých behov dávajte predovšetkým pozor na výdrž batérie. 

 

9. Doklady, telefón

Z peňaženky vyberám len to najnutnejšie, teda in-kartu, kartu do bankomatu a nejakú tú bankovku. Vkladám to do malého vrecka a peňaženku nechávam doma. ďalšie gramy ušetrené. V prípade telefónu si vždy skontrolujte, či je dostatočne nabitý. Časté lokalizovanie a pohyb na miestach so zlým signálom vybíjajú baterku viac, než ste zvyknutý. 

 

10. Náhradné oblečenie

Ani s oblečením to nepreháňajte. Náhradné oblečenie beriem so sebou len v prípade, že je zima (tzn. pod 5 °C) a na trase je v pláne zastávka v podniku alebo ma po dobehnutí čaká ešte cesta vlakom či autobusom domov. V tom prípade si beriem náhradnú spodnú bielizeň, ponožky, legíny a tričko. V prípade veterného alebo daždivého počasia ešte pribaľujem bežeckú ultraľahkú membránovú bundu. 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Kateřina Balcarová

Zdroje: archív autora, pixabay.comunsplash.com

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

141,00  (46.17 %) od 75,90 

Porovnať

Pánske bežecké topánky Salomon Supercross 4

138,00  (19.64 %) 110,90 

Porovnať

Pánske bežecké topánky Dynafit Alpine

167,00  (44.97 %) od 91,90 

Porovnať

Pánske bežecké topánky Dynafit Ultra 50 Gtx

192,00  (45.36 %) od 104,90 

Porovnať

100,00  (43.1 %) od 56,90 

Porovnať

Pánske bežecké topánky Salomon Wander Gore-Tex

118,00  (35.68 %) od 75,90 

Porovnať

195,00  (45.69 %) od 105,90 

Porovnať

Pánske topánky Puma Lex

76,00  (42.24 %) od 43,90 

Porovnať