Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako opraviť zips

Rozbil sa vám zips? Poradíme vám, ako si ho opraviť.


Obsah

 

Úvod

Všetci to poznáme, zips je jednou z vecí, ktorá sa vie pokaziť vo chvíli, keď to najmenej potrebujeme. A na prvý pohľad to môže znamenať, že predmet, ktorého je zips súčasťou, je na vyhodenie. Vôbec to tak ale nemusí byť. Prezradíme vám pár jednoduchých trikov, ako opraviť zips behom pár minút a zadarmo.


Popis: Zips je skvelý pomocník, kým funguje.

 

Skvelý vynález, ktorý má stovky použití

Vlastne zatiaľ asi nikto nevymyslel lepší spôsob, ako by sme mohli rýchlo a účinne uzatvárať bundy, mikiny, cestovné tašky, batohy a stany. A všade tam, kde ho používame, sa väčšinou dá zips aj opraviť. Spísali sme pre vás postupy, ktoré pomôžu vo väčšine situácií.

 

Zips sa pokazil, čo teraz?

Zistite, čo sa vlastne stalo. Niekedy za nefunkčný zips môže len drobnosť, ktorú ľahko odstránite. Prezrite si zips zo všetkých strán. Sú všetky zuby na svojom mieste a v jednom rade? Nie je v jazdci zachytená niť alebo látka? Nie je problém v tom, že by jazdec príliš drhol? Má zips všetky koncovky? Nie je jazdec rozlámaný? Oprava zipsu je často pomerne jednoduchá, len treba zistiť, čo nefunguje.

 

Čo budeme na opravu zipsu potrebovať?

Záleží na tom, akú závadu sme objavili. Niekedy pomôže obyčajné tuhé mydlo. Inokedy si bude oprava zipsu vyžadovať kliešte, ihlu a niť. V niektorých prípadoch sa nezaobídeme bez výmeny jazdca a tam sa potom hodí špeciálna sada náhradných jazdcov. Opravíte s ňou spacák, nohavice, ale napríklad aj zips na krošnách.


Popis: Zips slúži na uzatváranie stanu, ale aj na udržanie cirkulácie vzduchu a minimalizácia rosenia stien. 

 

Látka či niť uviazla v jazdcovi

Často sa stane, že kúsok rozstrapkanej látky alebo nite uviazne v jazdcovi. Opatrne látku aj nite vytiahnite a skontrolujte, že sa jazdec pohybuje voľne. Odporúčame skontrolovať, či nie je látka uvoľnená. V takom prípade vezmite ihlu a niť a šev opravte.

 

Vyhnuté zuby zipsu

Musíte ich opatrne zarovnať späť. Postupujte opatrne, aby ste zuby ešte viac nepoškodili. Niekedy stačia prsty, inokedy je potrebné použiť kliešte.

 

Jazdec sa zle pohybuje

Zdá sa vám, že sa jazdec pohybuje príliš ťažko? Najprv sa pozrite, či nie sú zuby zipsu silne znečistené. Ak áno, jemnou kefkou ich vyčistite. Potom skúste zips namazať. Postačí vám na to bežná sviečka, grafit z obyčajnej ceruzky, balzam na pery alebo tuhé mydlo.

 

Ako opraviť rozbehnutý zips

Časté používanie zipsu mohlo spôsobiť roztvorenie čeľustí jazdca. Skúste vziať do ruky kliešte a opatrne po stranách pritlačiť hornú a spodnú časť jazdca k sebe. Vyskúšajte, či zuby zipsu do seba zapadajú. Pokiaľ nie, postup zopakujte, ale buďte veľmi opatrní, jazdec sa môže zlomiť.

 

Rozlámaný jazdec a ako ho vymeniť

Ani úplne rozlámaný jazdec nemusí znamenať koniec. Skúste sa pozrieť na sadu na opravu zipsov. Obsahuje niekoľko rôznych veľkostí jazdcov, stačí len vybrať tú správnu a vymeniť. Na videu vidíte krok za krokom, aké ľahké je vymeniť jazdca zipsu, keď máte po ruke opravnú sadu.

 

Ako opraviť zips na batohu či taške

Trošku špecifická je otázka, ako opraviť rozbehnutý zips, pokiaľ ide o batoh, tašku alebo napríklad stan, ak je zips na jednom konci všitý v materiáli. Aj tu je potrebné opatrne kliešťami stlačiť po stranách čeľuste jazdca k sebe. Problém ale môže nastať v miestach, kde je koniec zipsu zašitý. Nemusí sa vám podariť porovnať všetky zuby zipsu. V takom prípade je ideálny koniec rozpárať, porovnať zips po celej dĺžke a potom koniec znovu zašiť.

 

Pozor na záručnú lehotu

Než sa do akejkoľvek opravy pustíte, odporúčame dohľadať si doklad o kúpe. Pokiaľ je totiž vec v záruke, je ďaleko lepšia využiť možnosti reklamácie. Opravou svojpomocne môžete o záruku prísť. Samozrejme ak ste si vedomí, že ste zips pokazili nejako sami a reklamácia by nebola uznaná, alebo ak vec nutne potrebujete, napríklad v teréne, a nemôžete čakať zákonných 30 dní, pustite sa do opravy aj v záručnej lehote.


Popis: Na bicykel sú super nepremokavé cyklo tašky, ktoré sú uzavreté špeciálnymi zipsami.

 

Zipsy so zvýšenou odolnosťou proti vode

Niektoré zipsy majú špeciálnu úpravu, ktorá obmedzuje prenikanie vody dovnútra. Zuby a jazdec bývajú z plastu a látka zipsu má vodeodolnú úpravu. Aj konštrukcia zipsu býva odlišná. Zips tesne dolieha k sebe, jazdec býva z rubovej strany. Také zipsy nájdeme pri vodeodolných bundách, stanoch a taškách. U nich rozhodne neodporúčame púšťať sa do opráv svojpomocne.

Ako opraviť rozbitý zips na bunde, stane či taške, keď všetky triky zlyhali? Tu to bude chcieť ruku profesionálov, ktorí môžu zips úplne vymeniť a zachrániť tak cenný kúsok vašej výbavy. Opravám, či rovno výmenám, zipsom pri outdoorovom vybavení sa venujú niektoré ski servisy a značkové servisy outdoorového vybavenia. Ideálne je opýtať sa u obchodníka či výrobcu, ktorý vám môže odporučiť pozáručný servis.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Lucie Krůčková

Zdroje: archív 4camping, pixabay.com, unsplash.com

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

326,00  (51.56 %) 157,90 

Porovnať

Turistický stan Warg Midi 3

388,00  (35.85 %) 248,90 

Porovnať

37,00  (27.3 %) 26,90 

Porovnať

247,01  (40.12 %) od 147,90 

Porovnať

489,00  (57.93 %) 205,73 

Porovnať

Dámska softshellová bunda Kilpi Sonna

150,00  (52.07 %) 71,90 

Porovnať

245,00  (9.84 %) 220,90 

Porovnať