Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako na opravu sklznice bežiek a lyží?

Tomu sa proste nevyhneme. Občas prejdeme kamienok schovaný v snehu, inokedy prefrčíme vedome alebo omylom hlinu. Sklznica lyží vydrží veľa. Ale niekedy má po takejto jazde nechcený zárez. Čo s tým? Nákup nových lyží nie je nutný rovnako ako návšteva servisu. Opravu sklznice bežiek a lyží zvládnete totiž svojpomocne. Ako na to?


Obsah

 

Úvod

Lyže si pred začiatkom lyžiarskej sezóny dôkladne skontrolujte. Po roku nečinnosti z nich oprášte prach, dotiahnite skrutky, viazanie a prekontrolujte sklznicu. Pokiaľ je nejaký kúsok odštiepený alebo sú v nej ryhy, uprednostnite ešte pred ďalšou jazdou na snehu opravu.

Niekedy je problém so sklznicou jasný, inokedy menej viditeľný. O opravu sklznice sa lyže, snowboardy a bežky hlásia aj menej dôrazne. Doprajte im servis aj v týchto prípadoch:

  • lyže sa pri pomalej jazde zadrhávajú,
  • na bežkách vydáte oveľa viac námahy, aby ste išli,
  • na sklznici sa drží špina a sú na nej viditeľné škrabance.

 

Príprava lyží na opravu 

Na opravu sklznice lyží, bežiek a snowboardov si vyhraďte čas aj priestor. Ideálne je, ak si lyže pevne uchytíte. Na prácu a údržbu potom budete mať pokoj a nemusíte riešiť, že sa vám prevracajú a posúvajú.

Vhodnými pomocníkmi sú:

  • voskovací stôl,
  • voskovací profil a nohy,
  • svorky.

To všetko si môžete objednať pohodlne domov z príslušnej kategórie.

Pred každou opravou vás čaká rovnaký postup. Existujúcu sklznicu musíte očistiť. Pripravte si:

Pokiaľ vám zo sklznice odstávajú jej kúsky, zrežte ich pomocou škrabky. Potom z lyží odstráňte zostávajúci vosk. Ideálny pomocník je rozpúšťadlo na vosk. Postupujte od špičky po pätu a sklznicu prejdite dôkladne kefou a handričkou. Sklznica pripravená na opravu by mala byť hladká, suchá, odmastená a čistá.

 

Menší škrabanec

Pri domácej oprave menších škrabancov sklznice sa nezaobídete bez zásadného pomocníka: Sviečky. Zabudnite ale na klasickú parafínovú sviečku, ktorú si zapaľujete doma na stole. Na opravu sklznice lyží, bežiek a snowboardov si zakúpte sviečku grafitovú nebo polyetylénovú. Stretnete sa aj s označením kofix alebo P-Tex, drip candle, kofixová sviečka.


Popis: Doma sa vám bude s lyžami lepšie pracovať, pokiaľ si ich pevne upnete. 

 

Sviečku rozohrejte. Mala by horieť menším modrým plameňom. Veľký oranžový plameň je už príliš silný a sviečka by veľmi kvapkala. Pootočením ju stlmte. Horúci vosk nechávajte vždy ľahko stiecť po strane sviečky, aby horela vždy len špička sviečky a nevytieklo na miesto hneď veľké množstvo vosku naraz. Poruke majte aj priestor, kam budete tyčinku bez nehody odkladať. Kvapnite na všetky poškodené miesta, do každej ryhy a diery. Ryha sa tým zacelí.

Nateraz nemusí byť výsledok hladký a dokonalý. Dokonca je v poriadku, pokiaľ materiál vyčnieva a povrch je hrboľatý. Počkajte, kým materiál nevychladne. Dajte mu tak pol hodiny. Ak máte v opravenom materiáli vzduchovú bublinu, radšej ho zoškrabnite a pustite sa do opravy znova.

Vychladnuté opravené miesto prejdite škrabkou a sklznicu zarovnajte. Nakoniec opravovanú ryhu prebrúste jemným brúsnym papierom.

Pre dokonalosť opravy už len stačí lyže navoskovať. Zažehlením lyžiarskeho vosku sklznicu maximálne ozdravíte a zaistíte jej dlhú výdrž. Prečítajte si nášho radcu, ako namazať bežky.

Tip Ako sviečku, tak vosky pre jazdu na akomkoľvek type snehu dodáva napr. spoločnosť TOKO alebo Swix.

V zásade ale zvyčajne platí, že opravená časť nebude kĺzať tak dokonale ako verzia bez opráv. Oprava sviečkou nie je ani trvalá. Ide o materiál, ktorý je o niečo mäkší ako sklznica. Navyše nakvapkávate horúci vosk na studený materiál. Dokonalé spojenie nevznikne ani keď zahrejete lyže fénom. Zvyčajne preto opravená časť ľahko zľahne, stenčí sa a používaním sa obrúsi. Výsledná ryha na lyžiach po oprave a niekoľkých jazdách bude mať hladké okraje. Rozhodne ide o lepší lyžiarsky zážitok ako jazda s neopravenými škrabancami. Opravu bude potrebné časom zopakovať.


Popis: Jazda na lyžiach až k zaparkovanému autu je jedným zo zdrojov škrabancov na sklznici. Parkoviská bývajú plné kamienkov. Radšej lyže zložte, hoďte cez rameno a k parkovaciemu miestu príďte po vlastných. 

 

Domáca profesionálna oprava rýh

O niečo lepší výsledok zaistí oprava kofixovou spájkou alebo sa stretnete s označením opravovacej pištole. Tento prístup skutočne vyzerá ako tavná pištoľ. Jednou stranou do spájky dáte sviečku, druhou sa vytláča horúci materiál. Ryhu najprv nahrejete a materiály sa tak lepšie spoja. Kofixovú spájku nájdete napr. pod názvom Polygun.

Vyváračka sklzníc lyží a snowboardov je tiež napr. Polyman. Táto ručná pištoľ na opravu polyetylénovým materiálom sľubuje rovnaké vlastnosti ako pôvodný poťah sklznice. Materiál použitý na opravu sa priamo spojí s pôvodným poťahom. Pomocou vyváračky na sklznicu nanesiete potrebný materiál a zároveň ho zahladíte. Celá oprava sa vyrieši v priebehu jediného ťahu.


Popis: Správne nastavené a opravené lyže, bežky aj snowboard sú prvým krokom k úspechu. 

 

Pokiaľ dáte lyže, bežky, snowboard na opravu do servisu, vyjde vás orientačne najjednoduchšia oprava sklznice polyetylénom, jej zbrúsenie a voskovanie na približne 20 €. Pravdepodobne ju budete musieť pravidelne opakovať. Domáca oprava tak vyjde o poznanie lacnejšie. Väčšie opravy sa potom účtujú podľa hodinovej sadzby. Počítajte so sadzbou okolo 35-40 € za hodinu.

 

Pokiaľ vám kus sklznice doslova chýba

Pokiaľ máte sklznicu nielen odretú, ale dostali ste sa až na základný materiál (laminát, drevo, hliník, oceľ), čaká vás náročnejšia práca. Poškodenie až do jadra lyže riešte čo najskôr rovnako ako poškodenie, ktoré siaha až k hrane lyže. Do lyže môže začať prenikať vlhkosť. Materiál sa začne krútiť a možno aj plesnivieť.

Ku kovovému materiálu vosk nepriľne. Poškodenie za pomocou kofixovej sviečky neopravíte. Rovnako tak je problém pri väčších poškodeniach. Miesto a jeho okolie bude potrebné odstrániť, priamo vysekať. Ako na to?

  1. Sklznicu očistite a vyznačte si najskôr oblasť, ktorú odoberiete. Preč pôjde poškodené miesto plus tak centimeter z okolia navyše.
  2. Toto miesto odstráňte pomocou plochého dláta.
  3. Rovnako veľký diel vyrežte z novej sklznice a prekontrolujte, že do sklznice naozaj sedí.
  4. Sklznicu nalepte.
  5. Miesto spevnite, dajte do svoriek, zalisujte, aby oprava držala.
  6. Pilníkom odstráňte prebytočný materiál, lepidlo a sklznicu zabrúste.
  7. Ošetrite podľa predchádzajúceho postupu pre menšie poškodenie.

Tento postup je vhodný pre zdatných majstrov. Je dôležitá precíznosť, trpezlivosť s materiálom a pri práci. V ostatných prípadoch zvoľte radšej profesionálny servis. Ušetríte si nervy.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Alena Bouchalová

Zdroje: archív 4camping, pixabay.comunsplash.com

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

12,00  (17.5 %) 9,90 

Porovnať

Obal na lyže Swix Single

40,00  (35.25 %) 25,90 

Porovnať

28,00  (18.21 %) 22,90 

Porovnať

48,00  (27.29 %) 34,90 

Porovnať