Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako na ferraty - pre začiatočníkov

Ferraty sú lákavá aktivita pre všetkých milovníkov outdooru a adrenalínu. Kam na ferraty a čo si zabaliť so sebou? To všetko nájdete v našom dnešnom článku, ktorý pre vás pripravila inštruktorka lezenia a testerka 4camping Tereza Pavlíková.


Obsah

 

Čo to vlastne ferraty sú?

Ferraty, Via Ferrata, či Klettersteig sú zaistené cesty pomocou oceľového lana. Často bývajú súčasťou stúpačky a kramle, ktoré nahrádzajú absenciu prírodných stupov v skale. Niektoré ferraty dopĺňajú aj rebríky s lávkami.

 

Aké vybavenie je potrebné na ferraty?

Ak si nie ste istí výberom správneho vybavenia, mrknite na už zostavené kompletné sety, kde budete mať istotu, že Vám nič nebude chýbať. My sme v teréne odskúšali „Ocún Twist + Chest Shard set“, ktorého súčasťou je úplne všetko, čo potrebujete – teda okrem rukavíc, ktoré určite odporúčame zaobstarať tiež.

   

 

Ako vybrať veci na lezenie pre začiatočníkov

Čo si zaobstarať, keď sa chcete pustiť do lezenia? 

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Musím mať prsný úväzok?

Či je nutnosť mať aj prsný úväzok je veľmi častou otázkou. Prsný úväzok (či celotelový) vás pri páde chráni pred pretočením sa hlavou dole. Navyše, ak máte iba sedací úväzok, všetka sila prechádza do bedrovej chrbtice a môže dôjsť aj k jej zlomeniu. Nepodceňujte tak svoju výbavu.

Prsný úväzok je minimálne dôrazne odporúčaný pre deti, začiatočníkov a do náročnejších ferratových úsekov. Na niektoré ferraty je podľa návštevného poriadku dokonca zákaz vstupu bez celotelového/prsného úväzku.

 

Ako pripraviť vybavenie na akciu

Nasaďte si sedací aj hrudný úväzok a upravte si ich veľkosť. Potom si pomocou klasickej slučky, alebo v našom prípade slučky Tie In Sling a karabíny Osprey twist, prepojte oba úväzky. Okrem iného spomínaná slučka „Tie In Sling“ veľmi zjednoduší a urýchli prípravu oproti nadväzovaniu klasickou slučkou. Slučku pretiahnite oboma okami hrudného popruhu a karabínou spojte konce slučky s centrálnym okom sedáku. Modrobiele lano na fotografii je odsedka.

Slučky na ferratovej brzde potom prevlečte okami slučky (tmavozeleno zvýraznené); a celý set potom skrz onú slučku pretiahnite. Vznikne Vám tak líščí uzol.

A teraz ste vzorne pripravení vydať sa v ústrety dobrodružstvu na Via Ferrate! :)

! Pozor ! Oká po stranách sedacieho úväzku sú iba materiálové pútka, nie sú nosné! Využívať ich môžete na prilbu či karabíny, ak ich práve nepotrebujete. Nosné je iba tzv. centrálne oko, ktoré spája vrchnú časť sedacieho úväzku s jeho nohavičkami.

 

Istenie je kľúčové

Na ferratách sa istíte pomocou karabín na oceľové lano, ktoré je kotvovými bodmi (kotvami) pripevnené ku skale. Zaistené je potrebné mať vždy obe karabíny a z bezpečnostných dôvodov najlepšie proti sebe (nie obe z rovnakej strany). Pri prechodoch cez kotvy je nutné sa preistiť postupne po jednej karabíne – nie obe naraz – jedna karabína vždy musí byť zaistená na oceľovom lane! Dávajte si pozor, aby Vám karabíny nezostali pootvorené.

Dodržujte dostatočné rozostupy, najmä ak zdolávate vertikálny úsek. Pokiaľ sa lezec pošmykne a spadne, počítajte s prevesom tak, aby nespadol na lezca pod ním. Pri páde sa istenie zarazí o najbližší kotviaci bod. Akonáhle dosiahnete za ďalšiu kotvu, neváhajte a preistite sa. Rozhodne nenastupujte nad kotvové body – preves pri páde by sa tak mnohonásobne zvýšil.

Tip: „Netrúste“ istiace karabíny za sebou, je to zbytočne vysiľujúce. Udržujte si ich stále pred sebou, alebo medzi rukami.

 

Tak takto rozhodne nie!

Poďme sa pozrieť na jeden odstrašujúci prípad. Cestou sme narazili na tzv. „bezpečnosťus ignorátus“, ktorý nám ukážkovo predviedol, ako by sa to robiť nemalo.

Poznáte všetky nedostatky, ktoré by mohli ohroziť zdravie lezcov?

Aké sú teda najčastejšie chyby a ako by to malo vyzerať?

 

Takto je to správne!

  • Istenie sa ferratovou brzdou
  • Využitie prsného úväzku či celotelového sedáku
  • Súčasťou výstroja je prilba aj rukavice 
  • Vhodná obuv
  • Bezpečná vzdialenosť medzi jednotlivými lezcami
  • Preisťovanie sa postupne po jednej karabíne

Takto nie!

  • Istenie so slučkami s karabínami
  • Nevyužitie prsného úväzku či celotelového sedáku
  • Absencia prilby a rukavíc
  • Nevhodná obuv
  • Lezci sú v tesnej blízkosti za sebou bez bezpečných rozostupov
  • Preisťovanie sa oboma karabínami naraz

Majte na pamäti, že vaše nevhodné vybavenie, či jeho úplná absencia, neohrozuje iba vás, ale aj lezcov pod vami. 

 

Hodnotenie náročnosti

Najčastejším značením obtiažnosti trás sú písmená „A“ až „F“, pričom platí, že „A“ a „B“ sú najvhodnejšie pre deti a začiatočníkov. „C“ sú už náročnejšie, ale stále zvládnuteľné aj pre začiatočníkov. Na „D“ sa vydajte, keď budete trochu skúseností, počítajte s fyzicky náročnejším terénom a prevismi. „E“ sú už extrémne ťažké ferraty, o „F“ nehovoriac.

Môžete mať naštudované obtiažnosti, ktorá je a nie je pre koho vhodná, ale pokiaľ si ju na vlastnej koži neohmatáte, je ťažké odhadovať, ktorá zodpovedá vašim aktuálnym možnostiam a schopnostiam.

 

Tipy, kam na ferraty

Než s nadšením začnete plánovať výlety do zahraničia a vyberať destinácie podľa fotogenických miest a fotografií na internete, vymedzte si čas na prejdenie ferrát u nás. Predídete tak nečakaným prekvapeniam (strach z výšok, nedostatočná kondícia a pod.) a dokážete lepšie odhadnúť, na čo si v zahraničí môžete trúfnuť.

Najobľúbenejšie ferraty na Slovensku sa nachádzajú v Slovenskom raji,Liptovských Revúcach, Kremnických vrchocha Lúčanskej Malej Fatre. Ferrata Skalka sa nachádza v Kremnických vrchoch. Je najnáročnejšou a najatraktívnejšou slovenskou ferratou. Pre verejnosť bola otvorená v roku 2017 a v aktuálnej dobe ponúka možnosť výberu z 3 trás. Zatiaľ čo tou najjednoduchšou je Trubačova veža, tak náročnosťou C vás preverí Komín. Navyše, pre skúsených „ferratistov“ je k dispozícii Výzva, ktorá spadá do kategórie E a pýši sa titulom najnáročnejšej ferraty na Slovensku. Martinská ferrata je najstaršou ferratovou trasou na Slovensku. Sprístupnená bola ešte v roku 2014 a keďže sa na jej výstavbe podieľali najmä členovia horskej záchrannej služby, často je označovaná ako Ferrata HZS Martinské hole. Trasa je otvorená celoročne a dosahuje náročnosť B až C. Stretnete sa na nej s viacerými výzvami v podobe strmých skalnatých úsekov a vodných kaskád.

Známa ferrata Kyseľ v Slovenskom raji bola sprístupnená v roku 2016. Trasa je otvorená len v období od 15. júna do 31. októbra a spadá do náročnosti C. Môžete sa k nej dostať viacerými trasami vedúcimi Slovenským rajom. Najčastejším východiskovým bodom je parkovisko Čingov, z ktorého vám celý okruh k ferrate Kyseľ a späť potrvá okolo 6 hodín, pirčom prejdete 15 kilometrov. Najmladšia slovenská ferrata Dve veže sa nachádza v Liptovských Revúcach. Ide o ferratový park, v ktorom si môžete vyskúšať 9 rôznych trás náročnosti B až D. Trasy sa nachádzajú v prostredí 3 skalných veží – dvoch väčších a jednej malej. Tie sú navzájom prepojené lanovými mostami.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Tereza Pavlíková

Zdroje: archív autora

Ako si vybrať sandále, aby boli nohy v bezpečí i pohodlí?

Poradňa

Oddych pre nohy, pohodlná obuv do horúcich dní, dizajnový kúsok, ale aj absolútne funkčný parťák do náročných terénov. To všetko môžu byť sandále.

9 najlepších aplikácií na behanie zoradených podľa hodnotenia

Poradňa

Aplikácie na behánie vedia motivovať začiatočníkov, ale tiež pripraviť skúsenejších bežcov na preteky. Na trhu je ich neúrekom. Ktorú si stiahnuť? Vybrali sme pre vás najlepšie aplikácie na behanie pre začiatočníkov i pokročilých.

Ako na bezpečné behanie v tehotenstve

Poradňa

Zvyk je železná košeľa a aj napriek rastúcemu bruchu máte chuť bežať s vetrom o preteky. Kedy je behanie v tehotenstve bezpečné? Ako by ste sa mala vybaviť, aby bol beh aj v tehotenstve príjemným zážitkom bez rizika?

Vyberáme pre vás

Detská horolezecká helma Edelrid Kids Shield II

62,00  (9.84 %) 55,90 

Porovnať

64,33  (10 %) 57,90 

Porovnať

84,49  (20.82 %) od 66,90 

Porovnať

98,93  (18.23 %) 80,90 

Porovnať

300,00  (19.37 %) od 241,90 

Porovnať

177,28  (14.32 %) 151,90 

Porovnať

Lezecká helma Camp Titan

49,07  (24.8 %) od 36,90 

Porovnať

82,06  (28.22 %) od 58,90 

Porovnať