Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

8 prístreškov, ako postaviť prístrešok z tarpu

Návod, ako si postaviť prístrešok z tarpu. Ukážeme si 8 možností konštrukcie pomocou trekových palíc, bicykla aj stromov. 


Obsah

Základné typy konštrukcií podľa dostupného vybavenia:

Odľahčite batohu, nechajte stan doma a spoľahnite sa na starú dobrú plachtu. Alebo napríklad na novú, modernú alternatívu v duchu univerzálneho tarpu Shirak od značky Warg. Tých je na trhu viac než dosť. Kedy inokedy než teraz v lete by si človek mal vychutnať spanie s neskutočným výhľadom na nočné nebo a východy slnka z prvej ruky.

 

 

O autorovi

Matyáš Vejskal

Testovaniu outdoorového vybavenia sa venujem už od roku 2014. Užívateľské recenzie som písal pre české aj zahraničné médiá vrátane známych outdoorových magazínov a spolupracoval som s niekoľkými výrobcami na vývoji nožov, obuvi či bushcraft oblečení. Od práce za počítačom utekám do prírody a hľadám svoje limity aj testovaného vybavenia pri náročných viacdňových trekoch, ideálne spojených s horolezectvom.

 

 

Čo je to vlastne ten tarp?

Dosť možno ste už pod plachtou niekedy spali a dosť možno ste nadobudli pocit, že keď viete jednoduché áčko, vystačíte si s ním až do smrti. Kiež by život bol tak prostý :). Každý bivak je unikátny a ak sa naučíte viac rôznych druhov prístreškov, dokážete z každej situácie na akomkoľvek mieste vyžmýkať maximum.

Tarp je vlastne plachta opatrená po okrajoch vypínacími okami, prípadne aj vystuženým švom v mieste najčastejšieho ohybu. Nocovanie pod plachtou má svoje výhody aj nevýhody:

+

  • ľahký a skladný úkryt pred dažďom
  • kontakt s prírodou
  • ľahké varenie
  • nižšia kondenzácia vlhkosti ako v stane
  • univerzálnosť

-

  • nechráni pred komármi
  • náročnejší na čas a skúsenosti
  • ochrana pred vetrom a dažďom je slabšia ako pri stane

Schválne zvážte, ako sa bude meniť pomer medzi komfortom (výška a pôdorys chráneného priestoru) a ochranou pred dažďom (okraje plachty až na zem z jednej alebo viacerých strán) v nasledujúcich scenároch:

  • Predpoveď hlási noc bez dažďa, plachtu si naťahujem len kvôli náhodnej prehánke alebo rannej rose.
  • Na bicykli uprostred polí ma zastihol lejak, musím zostať do rána.
  • V horách sa dvíha vietor a prichádza búrka, mám k dispozícii len jeden strom.
  • Som v lese, konštantne prší a pršať bude.

Pozrieme sa preto na 8 rôznych konštrukcií prístreškov z tarpu a povieme si, na čo sa hodia. Orientovať sa budeme podľa charakteru miesta, predpovede počasia a vybavenia, ktoré máte k dispozícii. V nasledujúcich príkladoch budeme používať ultraľahký tarp Warg Shirak, ktorý patrí k najobľúbenejším vzhľadom na svoji univerzálnosť a výhodnú cenu.

 

Predstavenie tarpu Warg Shirak 

Shirak je ultraľahký tarp outdoorovej značky Warg, ktorá u väčšiny svojich výrobkov prekvapuje tým, že za veľmi výhodnú cenu ponúka kvalitu a technológie, ktoré inde nájdete o niekoľko cenových tried vyššie. Rovnako je to aj u Shiraku, kedy za cenu pár desiatok eur dostanete špičkový tarp s odolným silikónovým záterom, váhou iba 485 gramov a praktickými 16 vystuženými okami, ktoré priamo nabádajú k tomu, aby ste s tvarom prístrešku experimentovali. V balení nájdete 6 duralových kolíkov a vypínacie šnúry, čo je všetko, čo na stavbu budete potrebovať.

 

Názov:

 

Shirak

Výrobca: 

Warg

Hmotnosť: 485 g
Vodeodolnosť tropika: 3 000 mm
Materiál tropika: 20D Nylon Ripstop
Rozmery tarpu: 260 x 260 cm
Počet pútok: 16
Záter: obojstranný silikónový

 

  • rozmer: 260 x 260 cm
  • nízka váha: 485 g
  • odolné upínacie šnúry a upínacie očká
  • malé rozmery zbaleného tarpu
  • nylónové tropiko s Ripstop úpravou
  • vonkajší i vnútorný silikónový záter
  • reflexné pútka
  • súčasťou balenia: 6x odľahčený duralový kolík

 

Potrebné vybavenie

Na stavbu základných typov prístreškov môžete použiť širokú paletu rôzneho vybavenia. Čím viac typov konštrukcií poznáte, tým lepšie môžete prístrešok prispôsobiť daným podmienkam a reagovať na rôzne výchylky. Vo väčšine prípadov si vystačíte so 4 základnými položkami (napríklad spomínaný tarp Warg Shirak obsahuje prvé 3 už v balení):

  • Plachta s okami po obvode (min 2,5 × 2,5 m)
  • Hliníkové kolíky (min 6 ks)
  • Vypínacia šnúry (min 4 ks, dĺžka 3 m)
  • Trekové palice, bicykel, stromy, ...

Ak by ste sa dostali do extrémnej situácie, dá sa prístrešok vybudovať aj pomocou čisto prírodných zdrojov. Príprava trvá dlhšie, vodeodolnosť záleží na skúsenostiach a dostupnom materiále, len to rozhodne nemožno považovať za prístup šetrný k prírode. Ak si vyššie uvedené 4 nevyhnutnosti prinesiete, nemusíte lámať vetvy, ostriť nožom kolíky, ani ničiť lopúchy v okolí. So základnou výbavou po vašom bivaku nezostane nič, než len zľahlá tráva alebo udupané ihličie. Myslime aj na prírodu.

   

 

Ako legálne prespať v prírode - nocujem alebo už táborím?

Zbaliť si jedlo na dva dni, v piatok hodiť na chrbát batoh a celý víkend vandrovať po lese. Slovenská vášeň, ktorej sa v súčasnosti hovorí Bushcraft alebo survival, bola predtým označovaná jednoducho ako tramping.

Táto záľuba v ľuďoch prežila ťažké časy za nacizmu aj komunizmu a pamätajú na ňu aj naše zákony. Nemusíte mať teda strach spať v lese, stačí poznať svoje právo na rekreáciu.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Základné typy konštrukcií podľa dostupného vybavenia:

1. Trekové palice

Ak ste na treku a máte so sebou palice, dobre pre vás. Vďaka tomu sa nemusíte upínať na výskyt stromov a svoj prístrešok si zvládnete vybudovať kdekoľvek. Vyberajte miesto, ktoré je rovné a ideálne mierne vyvýšené, aby ste sa v prípade dažďa neprebudili uprostred močiara alebo svižnej bystriny.

Vždy sa snažte predvídať, odkiaľ môže prísť vietor a podľa toho prístrešok orientujte. Využívajte skaly, stromy alebo iné prírodné prekážky, ktoré vám poskytnú dodatočnú ochranu, aby vám dážď nezafúkal až do spacáku. Palice môžete použiť obojstranne, podľa podkladu vyberte, či ich bude lepšie zapichnúť alebo len položiť rukoväťou na zem.

a) Vysoké A

Ak predpoveď nehlási dážď ani silný vietor a plachtu naťahujete skôr úre istotu, urobte si pohodlie. Palice vysuňte na maximum, tarp cez ne v polovici natiahnite a obe krídla roztiahnite do čo najväčšej diaľky. Pod plachtou sa pohodlne posadíte a budete mať maximum priestoru napríklad na prípravu večere alebo prezliekanie.

b) Nízke A

Ak palice znížite tak, aby sa obe dlhé strany tarpu dostali až na zem, získate nízke áčko. Prikolíkujte po obvode a ste z dvoch strán maximálne chránení pred silným dažďom a vetrom. Bohužiaľ veľa použiteľného miesta pod tarpom nezostane, akurát tak na jedno ležiace telo a ruksak.

c) L-strecha

V prípade, že to na vietor veľmi nevyzerá, stavte na elko. Palice umiestnite rovnako ako u áčka, len cca vo 1/4 dĺžky tarpu - tým ponecháte komfortnú výšku prístrešku a možnosť jednu stranu stiahnuť až k zemi. V otvorenej časti pod strieškou budete mať dosť miesta na sedenie, v nízkom kúte by malo zostať relatívne sucho aj v prípade lejaku.

d) Kupola

Tento typ ponúka zaujímavé výhody predovšetkým menším turistom. Jeden roh plachty zdvihnete trekovými palicami, zvyšné 3 cípy prikolíkujete k zemi. V prednej časti posedíte, v zadnej potom môžete pokojne spať. Len pozor, týmto spôsobom nevyužijete plnú dĺžku tarpu, takže to nebude nič pre dlháňov. Jedineže vedia spať v klbku.

 

 

2. Bicykel

Ak ste vyrazili na bicykli a nevidíte okolo seba žiadne stromy ani polená, hodí sa poznať aj tento spôsob. Bicykel postavte na sedlo a riadidlá (len pozor, nech si ich nepoškriabete) a plachtu prehoďte cez koleso. Zakolíkujte s jedným okrajom zdvihnutým, ako vidíte na obrázku, a dostanete útulnú bunku pre pokojný spánok. Určite to vyskúšajte prvýkrát na záhrade, nech získate predstavu, aký veľký a pohodlný prístrešok získate kombináciou vášho bicykla a tarpu.

   

 

 

 

 

 

3. Stromy

Tradičným konštrukčným materiálom všetkých trampov sú stromy. Nie vždy sa vám ich ale podarí nájsť v ideálnom rozostupe s perfektne rovnou mechovou plošinkou uprostred. Obvykle tak v noci nadávate na korene, pne a pocit, že spíte hlavou z kopca. Na druhú stranu aj bez palíc si môžete postaviť niektorý z prístreškov určených pre trekové palice, stačí v lese naraziť na dve dlhé rovné palice.

a) Dve kotvy

Ak nájdete dva fajn stromy dostatočne ďaleko od seba, medzi ktorými sa dá vyspať, natiahnite si klasické áčko. Nízke, vysoké, prípadne elko, voľba je na vás. Namiesto turistických palíc teraz používate stromy. Len pozor, pretože takto natiahnutý tarp má tendenciu sa v daždi prevesiť, tak buďte pripravení zakročiť.

b) Jedna kotva

Keď sa nepošťastilo, možno si prístrešok postaviť aj pomocou jedného stromu. Tri rohy prikolíkujete k zemi, zvyšný cíp šnúrou zdvihnete a priviažete k stromu. Úžitkového priestoru v tomto prístrešku veľa nezostane, ale zato zrejme nezmoknete. Pohrajte sa s výškou a šírkou prístrešku, možno nájdete ideálny kompromis.

c) Hamak

Tarp urobí radosť aj hojdavým fajnšmekrom. S hamakom nemusíte riešiť, ako veľmi rovný je pľac medzi stromami, stačí vám, aby boli tak 6 metrov od seba. Plachtu potom natiahnete uhlopriečne a zvyšné dva cípy prikotvite k zemi. Tým získate väčšiu dĺžku pre zakrytie celého hamaku, ale zároveň zostane dosť materiálu aj na ochranu pred bočným dažďom.

 

Teória by bola, čo ďalej?

Prečítať si to, nestačí. Obrázky možno vyzerajú jasne, všetko dáva zmysel, ale až poctivý tréning v teréne vám odhalí všetky záludnosti reality. Zbaľte ruksak, lapte tarp a napríklad aj tie trekové palice alebo bicykel a vyrazte do lesíka za mestom trénovať staviteľské schopnosti. Človek sa učí hlavne chybami a nie je nič horšie, než začať chyby robiť, keď nebo nad vami výhražne hrmí a na krk vám padajú prvé kvapky (overené na vlastnej koži). Tak si skúste každý z typov cvične postaviť a uvidíte, že naostro už to potom pôjde samo.

Vyberáte zatiaľ ten pravý tarp? Mrknite na Warg Shirak, s tým určite vedľa nešliapnete.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Matyáš Vejskal

Zdroje: archív autora

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

102,00  (29.51 %) 71,90 

Porovnať

140,00  (25.79 %) 103,90 

Porovnať

64,00  (28.28 %) 45,90 

Porovnať

110,00  (35.55 %) 70,90 

Porovnať

83,00  (0.12 %) 82,90 

Porovnať

125,00  (0.08 %) 124,90 

Porovnať

93,00  (16.24 %) 77,90 

Porovnať