Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Čo je maratón?

Maratónský beh sú bežecké preteky na vzdialenosť 42,195 kilometrov (26,2 mil). Názov "maratón" pochádza z legendy o starovekom gréckom vojakovi Feidippidovi, ktorý údajne bežal z bojiska pri meste Maraton do Atén, aby oznámil víťazstvo Grékov nad Peržanmi v bitke pri Maratone a následne po dobehnutí zomrel na vyčerpanie.

Prvý moderný maratón sa konal v roku 1896 počas prvných novodobých olympijských hier v Aténach. Odvtedy sa maratóny stali populárnymi po celom svete a dnes sa konajú tisíce maratónov ročne.

Účasť v maratóne si vyžaduje značnú fyzickú prípravu a vytrvalosť. Pre väčšinu bežcov nie je cieľom len preteky vyhrať, ale predovšetkým dobehnúť. Maratóny sa konajú na rôznych povrchoch a v rôznych podmienkach, od mestských ulíc po prírodné trasy.

Aký je svetový rekord?

Najrýchlejšie zabehnutý maratón má na svedomí kenský bežec Kelvin Kiptum, ktorý dosiahol čas 2:00:35 na Chicago Marathone 8. októbra 2023. Tento výkon bol ratifikovaný Svetovou atletikou a oficiálne uznaný ako svetový rekord. Kelvin Kiptum prekonal predošlý rekord, ktorý držal jeho krajan Eliud Kipchoge s časom 2:01:09, o 34 sekúnd. Nie je ale vylúčené, že v čase, kedy čítate tieto riadky, je už rekord opäť prekonaný.