Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: Karimatka Therm-a-Rest NeoAir Xtherm

Hľadáte karimatku, ktorá bude ľahká, skladná a nebude vám na nej zima ani v zime? Potom ste tu správne. Testerka Kamča dôkladne otestovala karimatku Therm-a-rest v náročných podmienkach v Nepále. Ako testovanie dopadlo?

 

Obsah

 

Úvod 

Vyrážate pod stan či širák a obzeráte sa po univerzálnej karimatke? Takej, ktorú budete môcť vziať so sebou nielen v lete, ale s ktorou vám nebude zima ani keď budú teploty na nule či dokonca hlboko pod nulou? Zároveň nezaberie veľa miesta v batohu a k tomu váži ako pierko?

Potom by sa vám mohla hodiť štvorsezónna nafukovacia karimatka Therm-a-Rest Neoair XTherm NXT, ktorá všetky tieto požiadavky spĺňa. Prečítajte si nasledujúcu recenziu o jej testovaní v nehostinnom prostredí Nepálu na Dhaulagiri circuit treku. Ako obstála, v čom je lepšia ako jej predchodcovia a či som zistila nejaké nedostatky? A aké by som odporučila vychytávky?

 

Charakteristika


Produktový rad:

Neoair Xtherm
Hmotnosť: 440 g 
Materiál karimatky: 30D Nylon
Tepelný odpor 7,3
Zbalený rozmer: 23 x 11 cm
Opravná sada: Áno

 

  • konštrukcia Triangular Core MatrixTM a technológia ThermaCaptureTM
  • ultraľahká odolnosť: 70D nylon na spodnej strane
  • vynikajúca tepelná izolácia
  • vysoko odolný a nešuštivý materiál 
  • veľkoobjemový ventilček WingLock

 

O značke

Therm-a-Rest je jednotkou na trhu s výrobou outdoorových karimatiek a spacích systémov. Spoločnosť je známa pre svoju špičkovú kvalitu produkcie. Produkty z ich výroby prechádzajú testovaním a neustálymi inováciami. Teda z dielne vychádzajú výrobky nielen vysokej kvality a funkčnosti, ale aj s doživotnou zárukou na výrobné vady.

 

Prečo práve Therm-a-Rest?

Therm-a-Rest je stálica, od ktorej mám trojsezónnu karimatku, ktorá funguje bezpreblémovo už pár rokov. Na Dhaulagiri circuit som hľadala nejakú štvorsezónnu, ktorá obstojí aj pri teplotách pod nulou a spaní na ľadovci. Cieľom pre mňa bolo zaobstarať si univerzálnu karimatku, ktorá bude mať vysoký tepelný odpor, ale zároveň bude zbaliteľná a ľahká, aby som ju mohla so sebou zobrať nielen do Nepálu, ale aj na akýkoľvek iný trek.

 

Prvé zoznámenie

Karimatka je zabalená v ochrannom kompresnom vaku, ktorý je o trochu väčší ako samotná karimatka, čo vnímam ako plus. Pri balení ju do obalu nemusíte tlačiť, ale s rezervou sa tam zmestí. Na to, aká je veľká po nafúknutí, tak zbaliteľná je do naozaj malého rozmeru 23 x 11 cm. V kombinácii s váhou iba 439 g pôsobí ako malý ľahký balíček, ktorý sa bez problémov zmestí aj do batohu zabaleného na víkendovú akciu.

Ako súčasť balenia je okrem sady na opravu aj praktický nafukovací nepremokavý vak, pomocou ktorého môžete karimatku nafúknuť. Vďaka nepremokavosti a typu roll do neho môžete počas cesty zabaliť veci, ktoré chcete udržať v suchu. Tiež sa dá použiť ako „vankúš“, keď do neho zrolujete mikinu pod hlavu.

 

Materiál a technológie

Karimatka je vyrobená z 30D nylonu na vrchnej strane a 70D na strane spodnej, ktorá zaručuje vysokú odolnosť proti oderu, pretrhnutiu a opotrebovaniu.

Samotná konštrukcia je tvorená technológiou Triangular Core Matrix, dvoma vrstvami trojuholníkových komôr, ktoré znižujú straty tepla a poskytujú lepšiu stabilitu pri spaní. Doplnená o tenkú reflexnú vrstvu ThermaCapture, odrážajúcu chlad zo zeme a naopak, vracajúcu teplo produkované telom späť. Povrch materiálu je tak veľmi účinný reflektor, zvyšujúci tepelný odpor bez navýšenia hmotnosti.

S hodnotou tepelného odporu R-Value 7,3 sa stáva najteplejšou nafukovacou karimatkou tohto typu.

 

Rozmery

Výrobca uvádza karimatku v troch rozmeroch, teda si každý môže vybrať presne tú svoju takmer „na mieru“.

Štandardný variant Regular, ktorý som testovala, bola pre moju výšku 167 cm optimálnou voľbou. Ďalej je možné vybrať si širšiu verziu - Regular Wide či širšiu aj dlhšiu - Large. V ponuke sa obvykle vyskytuje aj Regular short, ktorý je skrátenou verziou s veľkosťou 51 x 168 cm. Pre tento typ karimatky ju ale e-shopy ani výrobca neponúkajú. Všetky tieto karimatky sú zaobleného tvaru. Komu by viac vyhovoval tvar obdĺžnikový, je tu verzia NXT Max.

S väčšími rozmermi rastie aj váha a veľkosť po zbalení. V tomto prípade ale iba v malom. Porovnajte sami podľa tabuľky:

 

Veľkosť:

 

Regular

 

Regular Wide

 

Large

Rozmery

51 x 183 cm

64 x 183 cm

64 x 196 cm

Hmotnosť:

439 g

553 g

567 g 

Rozmery v zbalenom stave:

23 x 11 cm

28 x 13 cm

28 x 13 cm

 

V čom je lepšia ako predchodcovia?

Ako bolo povedané v úvode, spoločnosť svoje výrobky neustále inovuje. Aké vylepšenie nastalo v tomto prípade?

Karimatka v roku 2023 prešla inováciou, táto nová verzia nesie označenie NXT. Oproti predchádzajúcim generáciám ultralight verzií je výrazne tichšia. O koľko presne sa ťažko určuje, ale dočítate sa, že by to malo byť až 6x. Za seba musím uznať, že karimatka naozaj nešuští, čo považujem za obrovské plus. Oceníte to nielen vy, ale aj sused, ktorý leží vedľa vás a vy ho tým nebudíte.

Ďalej je o 1 cm hrubšia. S celkovou hrúbkou 7,6 cm sa pohodlne vyspíte aj na nerovnom a kamenistom teréne. Vďaka už popísaným technológiám má aj vyšší tepelný odpor a nižšiu váhu na 439 g, pri najmenšej veľkosti.

Po novom sú použité veľkoobjemové ventilky WingLock so spätným uzáverom. Nafukovanie je tak až 3x rýchlejšie ako pri predchádzajúcich modeloch a vďaka spätnému uzáveru vám počas nadychovania či manipulácie s vakom vzduch neuniká. Pri otočení „háčikov“ v protismere ju až 2x rýchlejšie vyfúknete.

Ventilček je celkovo robustnejší, teda zvládnete manipuláciu aj v mrazivom počasí bez nutnosti vyberania rukavíc.

Skvele spracované je utesnenie ventilu v karimatke, čo býva často rizikovým miestom pre vznik defektu.

 

Testovanie v Nepále

Karimatku som vzala otestovať do prostredia Nepálu, konkrétne na Dhaulagiri circuit trek, ktorý je považovaný za jeden z ťažších trekov, práve vďaka spaniu na ľadovcoch mimo lodge. Pri výbere som sa obzerala po takej, ktorá nezaberie veľa miesta v batohu, do ktorého sa musím vojsť s komplet výbavou na necelý mesiac. Zároveň takej, na ktorej sa vyspím aj v prípade, že teploty budú padať pod nulu. Aj počas jari tu môžu nočné teploty dosahovať –25°C. U tejto karimatky je uvedené, že sa s ňou komfortne vyspíte v -20 ° C, tak nezostávalo, než to risknúť. :)

V stane, v nadmorských výškach 3 800-5200 m.n.m. sme spali celkom päť nocí. Prvá noc bola teplá, ale ostatné už veľmi chladné, pri ktorých nás zastihlo aj nočné sneženie. Kto v týchto nadmorských výškach niekedy bol, vie, že tu človek spí celkom slabo aj bez toho, aby ho budil chlad od zeme. Karimatka v kombinácii so spacákom naozaj fungovala a ja som chlad ani raz nepocítila.

Väčšina nocí bolo spanie na ľadovci, ktorý bol skôr kopec kamenia, kde si miesto na spanie nešlo veľmi vyberať. Tu som ocenila výšku karimatky, ktorá parádne preniesla nerovnosti a nič netlačilo do chrbta, zvládla aj ostré kamene.

 

Ako trojsezónnu karimatku mám k dispozícii aj Therm-a-Rest Neoair Xlite NXT, preto som pred cestou mala možnosť tieto dve karimatky porovnať. Váhovo je síce ľahšia ako NeoAir Xtherm NXT, ale iba o pár gramov. Kdežto rozmerovo skoro rovnaká a tepelný odpor má nižší. Teda pre trek, kde je riziko chladných nocí, volím aktuálne radšej variant Xtherm NXT.

 

Porovnanie trojsezónnej a štvorsezónnej karimatky Therm-a-Rest NeoAir:

 

Typ:

 

NeoAir Xlite NXT

 

NeoAir Xtherm NXT

Varianty:

Regular

Regular

Tepelný odpor (R):

4,5

7,3

Hmotnosť:

350 g

439 g

Rozmery v zbalenom stave:

13 x 10 cm

23 x 11 cm

 

Drobné vychytávky pre vysokohorskú turistiku 

Karimatku môžete cez ventil nafukovať priamo, čo so sebou nesie riziko, že sa vám v nej vyzráža vlhkosť. Preto je vhodné po vypustení karimatku nechať dobre vyvetrať. Pokiaľ sa nechcete zadýchať, je súčasťou balenia samonafukovací vak. Pre ľahké nafúknutie aj vyfúknutie takmer bez práce, čo oceníte najmä vo vysokých nadmorských výškach, sa mi osvedčila elektrická pumpička Flextail Zero Pump. Skoro nič neváži (33 gramov, 50g s batériou) a karimatku pomocou nej nafúknete/vyfúknete za pár sekúnd. Na jedno nabitie zvládne až 25 nafúknutí.


Elektrická pumpa Flextail Zero Pump

 

Ďalej by som odporučila, či už pod samotnú karimatku alebo pod celý stan, použiť vodotesnú a paropriepustnú plachtu z Tyveku, ktorá je vhodná ako alternatíva k inak aj výrazne drahším podlahám. Opäť „sranda“ s váhou pár gramov, ktorá predĺži životnosť podlahy stanu a pri karimatke znížite riziko prepichnutia na ostrých nerovnostiach. Spolu vám tieto veci v batohu skoro nič nezaberú a za seba ich považujem za „must have“, najmä na dlhšie treky.

 

Hodnotenie: 

+

  • nízka hmotnosť (ultralight)
  • vysoký tepelný odpor
  • kvalitné spracovanie 
  • odolný a tichý vrchný materiál 
  • veľkoobjemový ventilček 
  • komorový systém
  • hrúbka pre zaručenie pohodlia
  • doživotná záruka na výrobné chyby

-

  • zatiaľ som žiadne nezistila

 

Záverečné zhrnutie

Karimatka sa mi osvedčila ako v letných dňoch, tak aj v tých naozaj mrazivých. Vzhľadom na kompaktné malé balenie a hmotnosť 439 g ju so sebou beriem nielen na dlhšie treky, ale bez problémov sa zmestí aj do menšieho batohu na víkend. To z nej robí univerzálnu karimatku do akejkoľvého ročného obdobia.

Therm-a-Rest svoje karimatky dôkladne testuje a nepochádzajú z čínskej produkcie, ale výroba je v Írsku a USA. Značka si za kvalitou svojich produktov stojí a poskytuje na ne doživotnú záruku na výrobné vady, čo považujem za veľké plus.

Celkovo ide o najprepracovanejšiu a najteplejšiu karimatku vo svojej triede. Teda pokiaľ zháňate naozaj kvalitnú štvorsezónnu karimatku so zodpovedajúcim pomerom cena/výkon, ktorá vám dlho vydrží, je táto ideálnou voľbou.

 

 

Užitočné odkazy

Autor: Kamila Zelinková

Zdroje: archív autora

Mini TEST: Spacák Husky Mopy

Testovňa

Hľadáte kvalitný syntetický spacák na prespávanie vonku? Potom ste tu správne. Otestovala ho za vás naša testerka Zdenka.

TEST: Stan Warg Protrek 2

Testovňa

Naša testerka dostala na otestovanie úplnú novinku, a to ultraľahký stan značky Warg. Obstojí proti svojim konkurentom vo svojej kategórii?

TEST: Batoh Hannah Commuter 30

Testovňa

Hľadáte batoh nielen do prírody, ale aj do mesta? Potom je možno batoh Commuter 30 práve pro vás!

Vyberáme pre vás

od 360,90 

Porovnať

302,00  (20.56 %) 239,90 

Porovnať

Páperový spacák Warg Stark 650

257,00  (40.89 %) 151,90 

Porovnať

404,08  (15.88 %) 339,90 

Porovnať

Ultraľahký stan MSR Hubba Hubba NX

628,00 

Porovnať

Páperový spacák Warg Stark 500

204,00  (34.85 %) 132,90 

Porovnať

425,00  (15.32 %) 359,90 

Porovnať

305,11  (8.26 %) 279,90 

Porovnať