Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako si vybrať sandále, aby boli nohy v bezpečí i pohodlí?

Oddych pre nohy, pohodlná obuv do horúcich dní, dizajnový kúsok, ale aj absolútne funkčný parťák do náročných terénov. To všetko môžu byť sandále.


Obsah

 

Úvod

Vybrať správne sandále môže byť základom úspechu cesty v horúcich dňoch. Poďme sa pozrieť, na čo sa pri výbere sústrediť a aké sandále si zvoliť na dovolenku, vodné športy, či na dlhší trek v náročnejšom teréne.

 

Ako si vybrať sandále? Podľa toho, kam v nich vyrazíte

Než sa pustíte do výberu konkrétneho modelu sandálov, zamyslite sa, kde ich budete využívať. Chcete len ľahkú obuv na letnú dovolenku, kde budete preskúmavať krásy a pamiatky? Alebo sa chystáte na dlhý trek s prechodom horských hrebeňov?


Popis: Ako vybrať sandále do vody? Chce to pevnú špičku a podošva, ktorá sa nešmýka na mokrom povrchu. 

 

Výprava do hôr 

Patríte k tým, čo milujú horské masívy a neodoláte im ani v sparnom lete? Aj tu môžete siahnuť po sandáloch. Sú navrhnuté tak, aby aj na dlhých výpravách poskytli oporu a pohodlie. Môžu mať uzavretú špičku, ktorá chráni prsty, a odpruženú podrážku na tlmenie nárazov.

TIP: Len v prípade, že sa chystáte do skutočne náročného skalnatého terénu, odporúčame vziať si pohorky, alebo aspoň uzavreté trekové topánky.

 

Sandále na kratšie výpravy

Pre kratšie a menej náročné výlety sa pozrite na turistické sandále. Sú väčšinou dostatočne spevnené, aby mala noha oporu. Tu už nie je potrebná pevná špička, ale ak sa budete cítiť istejšia, môžete ju mať.

 

Vodné športy alebo prechod riek

Ak viete, že vás prechod potokom či riečkou neminie, alebo bude súčasťou výletu plavba na kanoe, hľadajte sandále s materiálmi, ktoré rýchlo schnú a nevadí im opakované namáčanie. Vhodná je aj pevná špička, ktorá prsty ochráni pred kameňmi ukrytými pod vodnou hladinou.

TIP: Zaujímavým variantom môžu byť aj ponožkotopánky Skinners. Ochránia chodidlo pred nástrahami pod vodou. V batohu zaberú minimum miesta.


 

Sandále pre letnú pohodu

Vyberajte ľahké sandále z príjemných materiálov, ktoré vám budú sedieť k letnému outfitu. Od takej obuvi očakávame, že poskytne pohodlie v horúcich letných dňoch, či už sa budeme trmácať po nákupoch, alebo vyrazíme na prechádzku okolo rieky.

Na výpravy po pamiatkach sú ideálne sandále s pohodlnou podrážkou, ktorá chráni nohu pred nerovnosťami chodníkov v historických častiach miest. Pásky a zapínanie by mali byť dobre nastaviteľné, aby sandále sedeli na nohe. Koža je tradičný, elegantný, ale aj odolný materiál, ktorý nikdy nesklame. Textilné sandále sú zase ľahké a pohodlné.

 

Pohodlná alternatíva k ťažším trekovým topánkam

Nemáte v úmysle v sandáloch zdolávať dlhé úseky výpravy, ale chcete ich skôr ako uvoľnenie pre nohy, ktoré sa celý deň tiesnili v pevných trekových topánkach? Ideálnym variantom sú ľahučké sandále, ktoré vážia len pár gramov, ale sú len predsa trochu väčšou oporou pre nohy ako klasické žabky.


Popisok: Mierite do neznámeho terénu? Stavte na sandále z kvalitných rýchloschnúcich materiálov, ktoré ochránia pred poranením aj nežiaducimi otrasmi. 

 

Správna veľkosť, opora a pohodlný strih

Topánky, ktoré nesedia na nohe, sú vždy problém. Preto odporúčame si aj sandále vyskúšať a ideálne sa v nich prejsť. Miesta, kde vás budú len ľahko tlačiť, môžu v budúcnosti znamenať nepríjemné odreniny. Pri skúšaní si nastavte všetky pásky tak, aby sandále sedeli na nohe. Zistite, či sú pásky dostatočne dlhé, alebo naopak príliš neprečnievajú. Každý pozná obvyklú veľkosť svojich topánok, avšak u rôznych výrobcov sa veľkosti môžu mierne líšiť. A to či sandále sedia, ovplyvňuje aj strih.

 

Čo si pri výbere postrážiť?

  1. Oporu klenby – dostatočná opora klenby zaisťuje lepšiu stabilitu pri chôdzi.

  2. Pásky sandálov – sú tu, aby sa sandál dal prispôsobiť nohe. Nohu nesmú škrtiť, ale nesmú byť ani veľmi voľné. V náročnejšom teréne by sa noha mohla ľahko podvrtnúť.

  3. Päta – pokiaľ majú sandále iba pásky, je potrebné ich nastaviť tak, aby päta bola dobre ukotvená. Do ťažšieho terénu odporúčame sandále s pätovou opierkou, ktoré pätu zároveň ochránia pred zranením.

  4. Pevná špička – má chrániť prsty pred zranením. Avšak nemala by byť príliš úzka, prsty potrebujú priestor na pohyb. Ale nesmie byť ani veľmi voľná, opäť by mohla byť narušená stabilita nohy pri chôdzi.

  5. Hmotnosť – Trekové sandále sú ťažšie ako sandále na voľný čas. Mávajú pevnejšiu podrážku, viac pásikov obopína chodidlo a môžu mať aj pevnú špičku a pätnú opierku. Pri dlhšej chôdzi môže vyššia hmotnosť obuvi viac unavovať.

  6. Strih – Ak vyberáte sandále na výpravy, hľadajte pohodlie. To, čo znesiete pri obuvi, ktorú máte chvíľu na nohách a chcete ladiť s oblečením, môže v teréne znamenať nepríjemné odreniny, pľuzgiere a niekedy aj zranenia.

  7. Odolnosť a kvalita materiálu – Sandále, v ktorých chcete nachodiť dlhé kilometre v teréne, musia niečo vydržať. Skvelé sú vodeodolné a rýchloschnúce materiály, rovnako ako kvalitná podrážka. Avšak s lepšou kvalitou materiálov stúpa aj cena. Tu sa ale rozhodne oplatí priplatiť si.

S plnou špičkou alebo bez?

Neustále diskutovaná téma. A rozhodne sa nedá povedať, že by jedny boli lepšie ako druhé. Oba varianty majú svoje využitie a miesto, kde vám v nich bude dobre.

 

Sandále

 

Výhody

 

Nevýhody

 

Využitie

Bez špičky

  • Viac priedušné (dobre schne pot, nohy sa neprehrievajú)
  • Nižšia hmotnosť
  • Väčšia flexibilita
  • Nedostatočná ochrana v ťažšom teréne
  • Nebezpečenstvo úrazu palca pri chôdzi vo vode

Chôdza po cestách, dlhé pochody, voľný čas. 

S plnou špičkou
  • Ochrana nohy proti nárazom
  • Ochrana prstov pri chôdzi vo vode
  • Lepšia opora a bezpečie pri chôdzi v náročnejšom teréne
  • Menšia priedušnosť
  • Vyššia hmotnosť
  • Menšia pohyblivosť prstov

Chôdza v kamenistom a skalnatom teréne, brodenie riečok a potokov, alternatíva k trekovej obuvi, pokiaľ nevyrážate do naozaj náročného terénu. 

 

Večná otázka: Ponožky v sandáloch?

Všeobecne by sa dalo povedať, že ponožky do sandálov naozaj nepatria, znižujú totiž účinnosť ich základnej funkcie, ktorou je priedušnosť. Avšak pokiaľ prechádzate miestami s bodavým hmyzom, alebo je vám večer zima, ponožky si vezmite. Sú tiež ľudia, ktorí si ponožky obúvajú, aby zlepšili absorpciu potu.

Aj výrobcovia sandálov sa hlásia k ohľaduplnej výrobe, využívaniu recyklovaných materiálov a recyklovateľnosti vlastnej obuvi. Môžete si tak zaobstarať sandále s komponentmi z recyklovaných PET fliaš. Alebo jednoducho poslať starší model sandálov potrebným, pokiaľ sú topánky stále v dobrej kondícii, či sa postarať, aby bola obuv, ktorá doslúžila, recyklovaná.

 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Lucie Krůčková

Zdroje: archív autora

9 najlepších aplikácií na behanie zoradených podľa hodnotenia

Poradňa

Aplikácie na behánie vedia motivovať začiatočníkov, ale tiež pripraviť skúsenejších bežcov na preteky. Na trhu je ich neúrekom. Ktorú si stiahnuť? Vybrali sme pre vás najlepšie aplikácie na behanie pre začiatočníkov i pokročilých.

Ako na bezpečné behanie v tehotenstve

Poradňa

Zvyk je železná košeľa a aj napriek rastúcemu bruchu máte chuť bežať s vetrom o preteky. Kedy je behanie v tehotenstve bezpečné? Ako by ste sa mala vybaviť, aby bol beh aj v tehotenstve príjemným zážitkom bez rizika?

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Vyberáme pre vás

Pánske ponožky Warg Trek Merino

10,00  (31 %) 6,90 

Porovnať

9,81  (39.86 %) 5,90 

Porovnať

Kompresné podkolienky Zulu Run Compression M

15,00  (34 %) 9,90 

Porovnať

8,00  (51.25 %) 3,90 

Porovnať

Kompresné podkolienky Zulu Run Compression W

15,00  (34 %) 9,90 

Porovnať

17,69  (10.12 %) 15,90 

Porovnať

20,00  (40.5 %) 11,90 

Porovnať

20,00  (40.5 %) 11,90 

Porovnať