Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako na ferraty - pre pokročilých; 2. diel

V minulom dieli sme sa zoznámili so základmi bezpečného správania sa na ferratách a využívania vybavenia pre ne. Teraz nastáva čas pozrieť sa na pokročilejšiu a ucelenejšiu metodiku lezenia po náročnejších ferratách.


Obsah

 

Ako začať?

Obtiažnosť ferrát sa značí písmenami A (ľahká) - F (extrémne obtiažna). Predtým, než vyrazíte do hôr na naozaj ťažký výšľap je dobré si ťažšie lezenie po lanách vyskúšať na kratších ťažkých úsekoch v niektorej z vnútrozemských oblastí - so skúsenejším kamarátom, alebo s inštruktorom, ktorý vás naučí všetko potrebné, postará sa o vaše bezpečie, prípadne vám zapožičia ďalšie potrebné vybavenie.

 

Než vyrazíte...

Samotné plánovanie túry by malo zohľadňovať všetky faktory, ktoré nás ovplyvňujú – veľkosť skupiny, fyzická zdatnosť všetkých členov, časová náročnosť, lezecká obtiažnosť, počasie, zostupová cesta späť. Je dobré poznať možnosti ústupu zo steny a vopred si naštudovať obtiažnosti jednotlivých úsekov výstupu, prípadne si zobrať so sebou vytlačené topo cesty. Vždy myslite na to, že skupina je vždy taká rýchla ako jej najslabší člen a výstup je často len polovica úspechu. Veľa vážnych nehôd spôsobuje únava alebo vyčerpanie pri zostupe späť po cestách, ktoré už nie sú lezeckým terénom.

Nezabudnite si tiež pred odchodom skontrolovať aktuálny stav ferratových úsekov a ciest. Tento rok Vás napríklad mohla nemilo prekvapiť vytrhnutá kotva zo skaly na Bechyni, ktorá znemožnila mnohým lezcom ferratu vôbec absolvovať.

   

 

Ako na ferraty - pre začiatočníkov, 1. diel

Ferraty sú lákavá aktivita pre všetkých milovníkov outdooru a adrenalínu. Kam na ferraty u nás a čo si zabaliť so sebou? To všetko nájdete v našom dnešnom článku, ktorá pre vás pripravila inštruktorka lezenia a testerka 4camping Tereza Pavlíková.  

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Technika lezenia

Samotné lezenie po zaistenej ceste sa výrazne nelíši od ľahších ferrát. Terén je však viac kolmý až previsnutý, prirodzených stupov a úchytov ubúda, často narážame na rebríky, lanové lávky či roxory v skale. Bežné sú dlhé a fyzicky namáhavé úseky.

 

Tu je niekoľko pravidiel a postrehov, ktoré zlepšia bezpečnosť a zjednodušia postup.

  • Používajte iba certifikovanú a kompletnú ferratovú výbavu, majte kvalitné topánky a rukavice.

  • Nenoste na sedáku nič, čo nie je nevyhnutné. Fľaše s pitím a rezervnú výbavu majte vždy v batohu, fotoaparát a telefón v vrecku na zips, alebo na šnúre. Minimalizujte riziko upustenia vecí na lezcov pod vami.

  • Vždy dodržujte dostatočné rozostupy. Medzi lezcami musí byť taká medzera, aby lezec v prípade pádu a aktivácie tlmiča neohrozil toho, kto ide za ním.

  • Dávajte pozor na voľné kamene či vetvy, snažte sa nič nezhodiť po skale dole.

  • Cvakajte karabíny včas. Keď je ďalšia kotva nadosah, presuňte karabíny setu na ďalší úsek lana. V kolmých úsekoch je dobré mať set tzv. prehodený cez lakeť, karabíny sú vždy po ruke a uľahčuje to ich posúvanie.

  • Odpočívajte na vhodných miestach. Naučte sa využívať možnosť odsadnutia do odsedky. Keď sedíte v karabíne, pustite rukami lano, aby ste šetrili silu v rukách.

  • Lezte úsporne, s rozvahou. Nerobte prudké pohyby, využívajte maximálne pomoc terénu. Pri lezení majte panvu čo najviac pri stene a vždy, keď je to možné, majte natiahnuté ruky. Snažte sa viac stáť na nohách, než visieť na rukách. Ruky slúžia primárne na to, aby vás udržali pri skale, nie na ťahanie tela nahor.

  • Neponáhľajte sa. Predovšetkým v populárnych ferratách často dochádza k "zápche", keď slabší lezec vpredu zdržiava tých za ním. Buďte trpezliví, netlačte sa dopredu, vyvarujte sa riskantnému predbiehaniu, zbytočne to zvyšuje stres a vytvára priestor pre chyby. Pokiaľ je to možné, skúste sa dohovoriť s lezcom pred vami, či vás na bezpečnom mieste nechá ísť dopredu. Nikdy nepredbiehajte na jednoduchších miestach bez istenia.

  • Vždy sa pohybujte ako celá skupina, nikdy nenechajte najslabšieho ísť posledného. Nebuďte ľahostajní k ostatným lezcom. Ponúknite pomoc, upozorňujte na nebezpečné správanie, ktoré vidíte, aj keď sa môžete stretnúť s nepochopením.

 

Doisťovanie, pomoc a záchrana

Je dobré si osvojiť techniku doisťovania pomocou lana a polovičného lodného uzla. Tým môžeme v ťažkom úseku pomôcť slabším členom, zvýšiť ich bezpečie i komfort a zaistiť ich proti prípadnému pádu z vyčerpania. Lano nám bude stačiť zhruba 10-20 m dlhé, priemer by mal byť aspoň 8 mm. "Polloďák" má obrovskú výhodu, že ním možno plynule povoľovať alebo doberať lano a nie je naň potrebné žiadne ďalšie vybavenie.

Prvý, skúsenejší lezec, prelezie náročný úsek, na bezpečnom mieste (hneď nad kotvou) si odsadá do karabíny a buduje istiace stanovište. Druhý lezec sa nadväzuje na lano, prípadne sa s ním prepojí karabínou s poistkou proti otvoreniu. POZOR! Pri používaní tejto techniky musí druhý lezec vždy zároveň používať aj svoje istenie pomocou ferratového setu! Pri lezení nahor je však zhora doisťovaný lanom, ktoré prvý lezec priebežne skracuje. V prípade, že dôjdu lezcovi sily, mu tak nehrozí pád, ale iba odsadnutie do lana.

Pomocou lana, karabín, kladky a blokantu tiež môže skúsenejší lezec druhému pomôcť v prekonaní obtiažneho úseku tým, že ho mierne nadľahčí s použitím vlastnej protiváhy. V prípade núdze (vyčerpania, zranenia) ho môže úplne vytiahnuť k sebe, čo je však fyzicky náročné a vyžaduje si to pokročilú prácu s horolezeckým vybavením. Tieto techniky je lepšie sa naučiť s inštruktorom pri praktickom nácviku.

Do ťažších ferrát sa odporúča niesť aspoň jeden rezervný tlmič pádu na skupinu. V prípade pádu a vyparovania tlmiča je riskantné s ním pokračovať v lezení, preto je vhodné tlmič vymeniť, alebo dotyčného stále doisťovať lanom.

Ako alternatívu k polloďáku je možné využiť vedierko, alebo zaisťovací set Via Ferrata Belay Kit, ktorý je na toto priam stvorený.

 

Odporúčané vybavenie

Okrem základného ferratového setu (sedadlo, tlmič pádu, prilba, rukavice) je vhodné mať so sebou na ťažšie ferraty nasledujúce vybavenie:

 

Kam vyraziť?

Ťažkú ferratu s označením F máme na Slovensku len jednu. V Alpách je ich ale oveľa viac. Via ferrata Skalka pri Kremnici je generátorom adrenalínu. Ferrata s názvom F-úha vás dostane svojou obtiažnosťou F aj presklenou visutou lávkou s výhľadom na sever Kremnických vrchov a Turčiansku kotlinu.

 

 

Odporúčanie na záver?

Nepreceňujte svoje sily a plánujte túry s rozvahou. Nevoľte len obtiažnosť, ale celkový charakter cesty. Často si lepšie užijete ľahšie lezenie, kde budete mať čas a energiu obdivovať horské scenérie, než silový previs v kategórii F. Vždy počítajte s rezervami na bezpečný návrat.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Tereza Pavlíková

Zdroje: archív autora

Ako si správne zbaliť jedlo na trek

Poradňa

Samozrejme, môžete si zabaliť vrecko s rožkami a štangľu salámy a vyraziť. Možno fajn plán na nedelný výlet s rodinkou, ale na dlhší trek to nie je ideálne.

Díra v nafukovací karimatce. Jak a čím ji zalepit?

Poradňa

Pri kempovaní chcete pohodlie, preto vám na cestách nechýba nafukovacia karimatka. Doma nafukovací matrac pre návštevy. Pri ceste k moru obvykle nafukovacie ležadlo. Keď sa na nich objaví diera, radosť z ciest sa vytráca. Všetko sa dá pritom vyriešiť do pár minút. Poďte si prečítať, ako rýchlo opraviť nafukovacie ležadlá a karimatky.

Ako si vybrať slnečné okuliare na šport? Podľa ich vlastností

Poradňa

Ak ste slnečné okuliare doteraz vnímali ako dizajnový doplnok, úplne vám zmeníme váš prístup. Pri výbere okuliarov na šport môže hrať dizajn svoju úlohu, ale pri konečnej voľbe by mali byť dôležité skôr iné vlastnosti.

Vyberáme pre vás

189,00  (13.81 %) 162,90 

Porovnať

193,77  (13.35 %) 167,90 

Porovnať

195,00  (13.9 %) 167,90 

Porovnať

158,00  (19.68 %) od 126,90 

Porovnať

137,00  (11.02 %) 121,90 

Porovnať

186,00  (9.73 %) 167,90 

Porovnať

282,00  (14.22 %) od 241,90 

Porovnať

221,00  (17.69 %) od 181,90 

Porovnať