Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

12 osvedčených cestovateľských tipov, ako sa zbaliť do lietadla

Chystáte sa cestovať, ale neviete si rady, čo si zbaliť do lietadla? Vaše skúsenosti s lietaním sa dajú spočítať na prstoch jednej ruky. Ako by ste mali zbaliť na kratší pobyt? Aká je najlepšia palubná batožina? A čo si môžte vziať do lietadla? Pripravili sme pre vás kompletného sprievodcu.


Obsah

 

Úvod

Nízkonákladové spoločnosti ponúkajú letenky s odletmi z Bratislavy i Košíc za pár eur. Šťastnejší dokážu uloviť letenky aj za desiatky eur. Niekoľkodenné letecké výlety po európskych mestách sú preto čoraz obľúbenejšie. V cene je ale len príručná batožina, ktorú si vezmete so sebou na palubu lietadla. Naopak za odbavenú batožinu, ktorú odošlete do útrob lietadla, sa doplácajú čiastky, ktoré samotnú cenu leteniek niekedy aj prekračujú. Preto je zásadné správne si zbaliť príručnú batožinu.

Palubná batožina totiž dokáže plnohodnotne nahradiť veľký kufor. Ušetríte ňou peniaze za letenku, ale aj čas pri odbavení a vyzdvihovaní batožiny. Neriskujete, že sa vám na prestupoch stratí. Preto buďte vždy pripravení na možnosť straty odbavenej batožiny a berte si oblečenie na jeden deň a základné hygienické prostriedky so sebou do príručnej batožiny. Pre istotu.

Pri výbere a balení majte na pamäti niekoľko dôležitých aspektov:

  • rozmery batožiny do lietadla,
  • typy batožiny (nie každé sa hodí do všetkých podmienok a na všetky situácie),
  • bezpečnostné obmedzenia v leteckej doprave,
  • veci, ktoré si bezpodmienečne potrebujete zabaliť.

 

Rozmery príručnej batožiny

Bolo by fajn, keby existovali jednoduché a jednotné pravidlá pre príručnú batožinu, ich rozmer a počet. Ale nie je to tak. Každá letecká spoločnosť uznáva totiž iný maximálny rozmer príručnej batožiny. Ak vyrazíte raz s Qatar Airways, nemusí vám prejsť rovnaká batožina na lete spoločnosťou WizzAir. Obvykle platí, že sa táto batožina musí vojsť pod sedadlo pred vami. Presné rozmery vybraných leteckých spoločností sme spracovali do tabuľky.

Aj keď má každá letecká spoločnosť iné parametre palubnej batožiny, zistili sme za vás optimálny maximálny rozmer, ktorý uznávajú skoro všetci! Štandardný rozmer palubnej batožiny udávaný medzinárodnou leteckou organizácií IATA (International Air Transport Association, Medzinárodná asociácia leteckých dopravcov) je 56 × 45 × 25 cm. To zodpovedá objemu až 63 litrov. Všetku takúto univerzálnu batožinu nájdete v našej ponuke príručnej batožiny.

Cestovanie len s príručnou batožinou má hneď niekoľko výhod. Vyhnete sa riziku prípadnej straty alebo poškodenia odbavenej batožiny a šetríte čas, ktorý by vás stálo čakanie na odbavenie a výdaj batožiny.

 

Skúsenosti cestovateľov s meraním kufrov: Prax

Prepravca zvyčajne nekontroluje veľkosť príručných batožín všetkých pasažierov. Jeho zamestnanci prechádzajú okolo cestujúcich a vytipujú si, ktorá batožina by mohla byť väčšia ako je povolený rozmer. Ak vás pristihnú pri snahe preniesť batožinu väčšiu alebo ťažšiu, čaká vás jej odbavenie na poslednú chvíľu. Doplatok však nie je otázkou pár drobných. Na rozmery si preto dajte naozaj dobrý pozor. Prax niektorých cestovateľov ukazuje, že aj batožina o 5 centimetrov väčšia ide do pripravených meračov vtesnať.

Tip: Pre istotu so sebou majte pripravený štítok, ktorý môžete na batožinu v rýchlosti upevniť.

 

Rozmery odbavenej batožiny

Na charterových letoch (zájazdy s cestovkou) býva v cene letenky aj odbavená batožina. Pri nej sa maximálny rozmer uvádza ako súčet všetkých troch strán kufra. Najčastejšie sú to miery 158 cm, niekedy ale až 250 cm. To je teoreticky až 1 152 litrová odbavená batožina. Ak vaša batožina nie je vyslovene na pohľad obrovská, tento údaj najskôr nikto overovať nebude. Vždy sa ale kontroluje váha odbavovanej batožiny. Limit nájdete na svojej letenke.

  • Ak je uvedené obmedzenie 20 kg, potom môžete mať niekoľko batožín s celkovým limitom 20 kilogramov.
  • Ak je údaj 1 ks / 20 kg, potom smiete prevážať len jednu batožinu s touto maximálnou hmotnosťou. Za prekročenie sa, samozrejme, platí.

Aj keď sa odbavená batožina vždy váži hneď na prepážke, v praxi sa ani tu drobná odchýlka cca do 10 % nerieši.

 

Typy príručnej batožiny

Kabelka, taška na notebook, batoh, kufor na kolieskach? Príručná batožina môže vyzerať rôzne. Berte do úvahy, kam sa chystáte a ako budete tráviť väčšinu dní. Pokiaľ si všetky veci veziete len v príručnej batožine, bude tiež s najväčšou pravdepodobnosťou celé dni na cestách s vami. Preto je najvhodnejší pohodlný turistický batoh.

Mäkké batohy majú ešte jednu výhodu. V prípade kontroly rozmerov batoh stlačíte. Napchatý pevný kufor však nie.

Palubný kufor zoženiete za zhruba 50 €. Ďalej záleží na výbave, materiáloch a rôznych vychytávkach. Ceny sa môžu vyšplhať aj cez 100 €.


Popis: Príručná batožina nakoniec vôbec nemusí byť malá a dokáže niekedy poňať veci na týždňovú dovolenku.  

 

Variantov príručnej batožiny a vychytávok je našťastie veľa:

  • batohy v rozmeroch príručnej batožiny,
  • batoh s chrbtovým systémom pre pohodlné túry,
  • pevné alebo textilné kufre,
  • batohy s výsuvnou rukoväťou aj kolieskami,
  • kufre s bezpečnostným vreckom proti zneužitiu RFID čítačiek,
  • batohy s otvárateľným chrbtom ako je to pri kufri, aby ste mali o uložených veciach hneď po otvorení prehľad,
  • batohy s hornou prackou/suchým zipsom pre pripnutie bundy, svetra,
  • nepremokavé cyklistické brašne, ktoré podľa potreby preskladáte na batoh. V cieli si môžete požičať bicykel a brašňu naň pohodlne upevníte.

Pozor si dajte na krosne. Ak má krosna vynímateľné kovové vzpery, na palubu lietadla si ju vziať nemôžete. Na dovolenú kabínovú batožinu sa pozrite k nám na web.

 

Obmedzenia alebo čo nesmie na palubu

Každé letisko môže mať trochu iné pravidlá. Preto si ich pozrite vopred.

 

Tekutiny a jedlo

Klasické a všeobecne známe obmedzenia predstavujú tekutiny. Akékoľvek tekutiny smiete prevážať len vo fľaškách s maximálnym objemom 100 ml. Všetky fľašky musia byť spolu v priehľadnom uzatvárateľnom obale s maximálnym objemom 1 liter. Celkovo teda môžete nakráčať na palubu s 10 fľaškami s objemom 100 mililitrov.

Ak veziete tekutiny zakúpené v obchode, overte si, že je na obale uvedený objem. Ak tento údaj chýba, pracovníci nemajú ako overiť objem a predmet vám bez náhrady zabavia.

Za tekutiny sa považujú:

  • nápoje,
  • pasta na zuby, ústna voda,
  • parfémy,
  • make-up, krémy, pleťové mlieka,
  • šampóny, kondicionéry, sprchové gély,
  • peny na holenie, deodoranty,
  • riasenky, laky na nechty,
  • sprej, ak nie je natlakovaný.

Medzi výnimky, na ktoré sa pravidlo nevzťahuje, patria:

  • lieky,
  • kojenecká výživa,
  • špeciálna strava spojená s ochoreniami,
  • položky z Duty Free obchodov, ak mát účet

 

Ani alkohol nie je v príručnej batožine vyslovene zakázaný. Tekutinu s obsahom alkoholu do 70 % môžete vziať na palubu lietadla, ak bude v uzavretej nádobe s objemom do 100 ml. V odbavenej batožine ho môžete prevážať 5 litrov. Nákupy z Duty Free obchodov a účtenkou môžete vziať na palubu vo väčšom množstve.

Na palubu si môžete vziať aj jedlo. Nepatrí medzi zakázané predmety. Povolené sú hotové produkty na priamu konzumáciu, mäsové výrobky, syry, salámy, sendviče i bagety.

Na palubu lietadla si môžete vziať aj cigarety. Počas letu ich ale nesmiete používať. Vape a elektronické cigarety nesmú byť zbalené v odbavenom kufri, tie musíte mať so sebou v lietadle. E-liquid musí spĺňať pravidlo maxima 100 ml na jednu fľaštičku. A musíte ho mať v uzatvárateľnom a priehľadnom vrecku. Pri sebe musíte mať aj batérie.


Popis: Zaleťte si na poznávací eurovíkend. Okrem letenky toho veľa nepotrebujete. Všetko sa vám pohodlne zmestí do kufra priamo na palubu. 

 

Zbrane a ostré predmety

Na palubu nesmú žiadne ostré a potenciálne nebezpečné predmety. Zabudnite na:

  • nože, žiletky, nožnice,
  • strelné zbrane,
  • výbušniny,
  • toxické látky,
  • turbo zapaľovače, podpaľovače, náplne do zapaľovačov,
  • paralyzéry, korenisté spreje,
  • rybárske prúty,
  • baseballové rakety, rakety,
  • korčule.

Do tohto zoznamu patria aj hračky, ktoré vyzerajú ako uvedené zbrane. Ľahko sporné sú nožnice.

Bežne môžete vziať na palubu tiež skladací dáždnik. Povolené sú jedny zápalky alebo malý zapaľovač na osobu, pokiaľ ho má daná osoba pri sebe.

 

Elektronika

Elektronické zariadenia na palubu môžu, ale musíte dbať na to, že sú vypnuté alebo nastavené do režimu lietadla. Mohla by prejsť aj žehlička na vlasy.

Powerbanka v príručnej batožine je v poriadku. Nesmie sa prevážať v odbavenej batožine pre vyššie riziko vzplanutia. Predpokladá sa, že na palube lietadla problém rýchlo vyriešite. Výkon batérie na palube nesmie presiahnuť 100 Wh - teda 27 000 mAh.

 

Ako sa zbaliť do lietadla na predĺžený víkend

Ak je príručná batožina to jediné, čo si na svoju cestu beriete, je veľmi zásadné, čo do nej naložíte. Tu rozhodne nefunguje: „Prihodím ešte jedny nohavice pre prípad, že by som šiel do spoločnosti a ešte treba tú košeľu.“ Ste limitovaní priestorom aj váhou.


Popis: Aj kabínová batožina môže vyzerať štýlovo. 

 

Balenie vecí do príručnej batožiny je skrátka zákerná úloha a vyžaduje vašu plnú koncentráciu. Všetky veci si striedajte na jedno miesto a priebežne kontrolujte, čo beriete. Budete tak mať jasný prehľad o množstve.

Pozrite sa na tieto cestovateľmi overené praktické rady:

  1. Mrknite na predpoveď počasia. Najprv si na jednu hromadu nahádžte veci, ktoré by ste v cieľovej destinácii chceli mať so sebou. Podľa počasia ich postupne odstraňujte.
  2. Vyberajte veci rýchloschnúce a ľahšie. Merino tričko s dlhým rukávom vás zahreje viac ako bavlna. Funkčné syntetické tričká sú ľahšie ako bavlnené.
  3. Bokom si dajte oblečenie, ktoré budete mať na dobu letu.
  4. Váhu príručnej batožiny znížite tým, že si časť oblečenie rovno dáte na seba. Samozrejme ľudsky. Táto rada uvedená do extrému môže vyzerať vtipne, ale baviť sa budú asi skôr spolucestujúci. Vezmite si na seba bundu, ľahkú cestovnú mikinu si namiesto nej dajte do kufra.
  5. Na palube lietadla býva obvykle chladnejšie. Aj pri ceste do teplých krajín cestujte v uzavretých topánkach a mikine.
  6. Využite aj vrecká búnd alebo svetrov a schovajte do nich napríklad ponožky.
  7. Využite každé voľné miesto v batohu alebo kufri. Hluché miesto napríklad v topánkach. Do ich špičiek sa vám zmestia napríklad ponožky.
  8. Lieky neprevážajte celé v originálnych baleniach. Stačí len jedno pláto.
  9. Nový sprchový gél v objemnej fľaši prelejte do malej fľaštičky. Zrejme nepotrebujete ani ono maximálne povolené množstvo 100 ml. Kúpte si prípadne rovno cestovné balenie. Vyberajte v kombinácii so šampónom. Využite ho aj ako mydlo.
  10. Pri cestách naľahko skúste vynechať uterák. Ak máte rezervované ubytovanie v hoteloch alebo v súkromí cez AirBnB, kúpeľne bývajú uteráky vybavené. Pokiaľ uterák beriete, dajte prednosť rýchloschnúcemu variantu menších rozmerov, pred froté osuškou.
  11. Pusťte z hlavy, že si všetko musíte viesť z domu. Zvážte variant, že si potrebné veci kúpite až v destinácii. Obvykle platí, že si na dovolenke vlastne vystačíme s málom.
  12. Cez kontrolu môžete predniesť tiež prázdnu fľašu. Za kontrolou si do fľaše napustite pitnú vodu. Existujú cestovné fľaše, ktoré sa dajú zrolovať a rôzne ohýbať. Zaberú minimum priestoru. Ide napr. o Salomon Soft Flask, Pinguin Soft Bottle, Platypus DuoLock SoftBottle.

Doklady si dajte do vrecka, ktoré bude ľahko dostupné. Alebo ich rovno noste v ruke, na letisku ich budete často predkladať, tak nech ich zbytočne nehľadáte.


Popis: Balenie príručnej batožiny je trochu Tetris. 

 

Čo naložiť do batožiny do teplých krajín 

Inšpirujte sa naším zoznamom, čo zabaliť do príručnej batožiny, aby ste nemuseli ťahať ešte ďalší kufor na odbavenie.

  1. Pas, občiansky a vodičský preukaz,
  2. Peniaze, kreditná karta,
  3. Doklad o cestovnom zdravotnom poistení,
  4. Lieky, ktoré pravidelne beriete a niektoré pre prípadné choroby (napr. Paralen, Ibalgin, sprej do nosa, na bolenie krku),
  5. Niečo na jedenie do lietadla alebo na prvé chvíle v novej destinácii,
  6. Elektronika: mobil, nabíjačky, slúchadlá, powerbanka, počítač (ak plánujete pracovať), čítačka kníh, adaptér,
  7. Nevyhnutne nutná kozmetika s tekutými vecami do 100 ml: sprchový gél a šampón 2v1, ktorý použijete aj ako mydlo, pasta na zuby, kefka na zuby, voňavka a deodorant, opaľovací krém,
  8. Okuliare, kontaktné šošovky, roztok na šošovky,
  9. Papierové vreckovky,
  10. Malý rýchloschnúci uterák,
  11. Ďalšie kozmetické veci, ktoré stoja za zváženie, ale zvládnete to aj bez nich: holiaci strojček, hrebeň, riasenka, odličovacie mlieko, pilník na nechty, dámske hygienické prostriedky,
  12. Spodná bielizeň,
  13. Ponožky,
  14. Pyžamo, ale zaobídete sa aj bez neho,
  15. Plavky,
  16. Žabky alebo sandále,
  17. Kraťasy,
  18. Tričká s krátkym rukávom alebo košele,
  19. Šaty alebo sukne.

Porozmýšľajte, či sa vám hodia ešte ďalšie veci:

Celý zoznam si ešte raz prejdite a poriadne sa nad nachystanými vecami zamyslite. Počet oblečenia si podľa potreby upravte a čo najviac zredukujte. Obvykle toho ťaháme na cesty nadbytok a väčšinu oblečenia ani nevyužijeme. Nezabudnite primárne na to najdôležitejšie. Na cestovné doklady (po EÚ občianka, inak pas) a letenky.

 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Alena Bouchalová

Zdroje: archív 4camping, pixabay.comunsplash.com

Ako na ferraty - pre začiatočníkov

Poradňa

Ferraty sú lákavá aktivita pre všetkých milovníkov outdooru a adrenalínu. Kam na ferraty a čo si zabaliť so sebou? To všetko nájdete v našom dnešnom článku, ktorý pre vás pripravila inštruktorka lezenia a testerka 4camping Tereza Pavlíková.

Ako si vybrať sandále, aby boli nohy v bezpečí i pohodlí?

Poradňa

Oddych pre nohy, pohodlná obuv do horúcich dní, dizajnový kúsok, ale aj absolútne funkčný parťák do náročných terénov. To všetko môžu byť sandále.

9 najlepších aplikácií na behanie zoradených podľa hodnotenia

Poradňa

Aplikácie na behánie vedia motivovať začiatočníkov, ale tiež pripraviť skúsenejších bežcov na preteky. Na trhu je ich neúrekom. Ktorú si stiahnuť? Vybrali sme pre vás najlepšie aplikácie na behanie pre začiatočníkov i pokročilých.

Vyberáme pre vás

145,90 

Porovnať

185,15  (9.86 %) 166,90 

Porovnať

70,06  (45.9 %) 37,90 

Porovnať

121,89  (19.68 %) 97,90 

Porovnať

Cyklistický batoh Loap Oxis 15

32,95  (39.61 %) od 19,90 

Porovnať

Cestovná taška Thule Chasm 70L

179,34  (5.26 %) 169,90 

Porovnať

Turistický batoh Zulu Summit 45l

122,00  (55.82 %) 53,90 

Porovnať

92,78  (14.96 %) 78,90 

Porovnať