Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Čo je to kapacita batérie?

Kapacita batérie je meradlom množstva elektrickej energie, ktorú batéria môže uchovať a dodávať pri plnom nabití. Vyjadruje sa obvykle v ampérhodinách (Ah) alebo miliampérhodinách (mAh) pre menšie batérie. Kapacita batérie udáva, ako dlho môže batéria napájať zariadenie, než sa vyčerpá.

Hlavné aspekty kapacity batérie

  1. Ampérhodiny (Ah): Jedna ampérhodina znamená, že batéria môže dodávať prúd jedného ampéra po dobu jednej hodiny. Napríklad batéria s kapacitou 5 Ah môže teoreticky dodávať 5 ampérov po dobu jednej hodiny alebo 1 ampér po dobu piatich hodín.
  2. Miliampérhodiny (mAh): Miliampérhodiny sú tisícinou ampérhodín. Tento údaj sa často používa pre menšie batérie, napríklad v mobilných telefónoch. Batéria s kapacitou 2000 mAh môže dodávať prúd 2000 miliampérov (2 ampéry) po dobu jednej hodiny.
  3. Kapacita a napätie: Kapacita batérie musí byť posudzovaná v kontexte jej napätia. Celková energia uložená v batérii (vo watthodinách, Wh) je súčinom kapacity (v Ah) a napätia (v V). Napríklad batéria s kapacitou 5 Ah a napätím 12 V má energiu 60 Wh (5 Ah × 12 V = 60 Wh).
  4. Reálna vs. teoretická kapacita: Skutočná kapacita batérie býva nižšia ako teoretická kapacita uvedená výrobcom kvôli rôznym faktorom, ako je vek batérie, teplota, spôsob použitia a nabíjacie cykly.
  5. Použitie a význam: Kapacita batérie je kľúčovým parametrom pre posúdenie, ako dlho bude zariadenie schopné pracovať na batérii. Kapacita batérie je zásadným faktorom pre používateľskú skúsenosť a funkčnosť zariadenia.

V praxi teda kapacita batérie určuje, ako dlho môže zariadenie fungovať bez nutnosti ďalšieho nabíjania. Na cestách kapacitu batérie zväčšíte powerbankou