Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Čo je to G1000 od Fjällräven?

G1000 je jedinečný materiál vyvinutý a používaný švédskou outdoorovou značkou Fjällräven. Tento materiál je známy svojou všestrannosťou, odolnosťou a schopnosťou odolať nepriaznivým podmienkam. Tu sú niektoré kľúčové vlastnosti a informácie o G1000:

  1. Materiál a zloženie: G1000 je zmes 65% polyesteru a 35% bavlny. Tento kombinovaný materiál poskytuje ideálnu rovnováhu medzi odolnosťou a pohodlím.
  2. Odolnosť a trvanlivosť: Vďaka svojej hustej väzbe a použitiu polyesterových vlákien je G1000 vysoko odolný voči opotrebovaniu a roztrhnutiu. Tento materiál je veľmi populárny pre outdoorové aktivity, ako je turistika, kempovanie a horolezectvo.
  3. Ochrana proti vode a vetru: G1000 je ošetrený voskom (Greenland Wax), čo zvyšuje jeho vodeodolnosť a odolnosť voči vetru. Množstvo vosku je možné upraviť podľa potreby, čo umožňuje používateľom zvýšiť alebo znížiť úroveň ochrany.
  4. Priedušnosť: Na rozdiel od mnohých iných vodeodolných materiálov zostáva G1000 relatívne priedušný, čo pomáha regulovať telesnú teplotu a odvádzať vlhkosť počas fyzickej aktivity.
  5. Ochrana proti UV žiareniu: G1000 tiež poskytuje ochranu proti škodlivému UV žiareniu, čo je dôležité pre dlhodobé aktivity na slnku.
  6. Jednoduchá údržba a opravy: Materiál G1000 je ľahko udržiavateľný a opraviteľný. Po opotrebovaní vosku je možné jednoducho pridať ďalšiu vrstvu vosku, aby sa obnovili vodeodolné vlastnosti.

G1000 je k dispozícii v niekoľkých variantoch, vrátane G1000 Original, G1000 Silent (nešustivá a mäkšia verzia), G1000 Lite (ľahší variant) a ďalších, ktoré sa líšia hmotnosťou, pružnosťou a úrovňou ochrany.

Fjällräven tento materiál využíva pre rôzne produkty, vrátane búnd, nohavíc, batohov a ďalšieho outdoorového vybavenia.

Ako tento materiál urobiť vodeodolným?

Aby bol materiál G1000 vodeodolný, používa sa špeciálny vosk nazývaný Greenland Wax. Tento vosk je zmesou parafínu a včelieho vosku a je navrhnutý tak, aby sa ľahko aplikoval a obnovoval. Postup na nanášanie vosku Greenland Wax na materiál G1000 je nasledujúci:

  1. Príprava: Uistite sa, že je materiál čistý a suchý. Pokiaľ je znečistený, pred aplikáciou vosku ho vyperte a nechajte úplne vyschnúť.
  2. Aplikácia vosku: Vezmite blok vosku Greenland Wax a trite ho o povrch látky, kým na nej nebude viditeľná tenká vrstva vosku. Odporúča sa trieť vosk pozdĺžnymi pohybmi, aby bola aplikácia rovnomerná. Zamerajte sa na oblasti, ktoré sú najviac vystavené dažďu a vlhkosti, ako sú ramená, kapucňa a kolená.
  3. Zahriatie: Aby sa vosk dostal do vlákien látky, treba ho zahriať. Môžete použiť žehličku (bez pary), fén alebo rúru. Pokiaľ používate žehličku, nastavte ju na nízku až strednú teplotu a opatrne prechádzajte po materiáli s aplikovaným voskom. Pokiaľ používate fén, nastavte ho na vysokú teplotu a fúkajte horúci vzduch na materiál, kým vosk nezmizne a nevsiakne sa do látky. Pokiaľ sa rozhodnete použiť rúru, predhrejte ju na nízku teplotu (max. 50-60 °C) a položte materiál na plech do rúry na niekoľko minút. Dbajte na to, aby nedošlo k prehriatiu alebo poškodeniu látky.
  4. Kontrola a opakovanie: Po zahriatí skontrolujte, či je vosk rovnomerne rozotrený a vsiakol sa do látky. Ak je to potrebné, môžete pridať ďalšiu vrstvu vosku a postup zopakovať na dosiahnutie vyššej úrovne vodeodolnosti.
  5. Údržba: Vodeodolnosť je možné obnoviť kedykoľvek podľa potreby. Pri častom používaní v drsných podmienkach môže byť potrebné voskovanie opakovať častejšie.

Použitím Greenland Waxu môžete prispôsobiť úroveň vodeodolnosti materiálu G1000 podľa konkrétnych potrieb a podmienok. Vosk taktiež zlepšuje odolnosť proti vetru a predlžuje životnosť materiálu.