Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Čo je to carvingové lyžovanie?

Carvingové lyžovanie je technika lyžovania, ktorá využíva špeciálne tvarované lyže s výrazným bočným vykrojením. Tento tvar umožňuje lyžiarom vykonávať ostré a plynulé zákruty tým, že lyže „režú“ oblúky do snehu bez nutnosti šmyku. Hlavnými charakteristikami carvingového lyžovania sú:

  1. Lyže s vykrojením: Carvingové lyže sú širšie na špičke a päte a užšie uprostred, čo umožňuje, aby sa lyže pri naklonení do zákruty ohýbali a kopírovali oblúk.
  2. Technika jazdy: Pri carvingovom lyžovaní lyžiari nakláňajú telo a lyže do zákruty, čím využívajú hrany lyží na vykrojenie oblúka. Vďaka tomu dochádza k plynulým a kontrolovaným zákrutam.
  3. Výhody: Carvingové lyžovanie umožňuje vyššiu rýchlosť a lepšiu kontrolu nad smerom jazdy. Zároveň je menej namáhavé na nohy, pretože lyžiar nemusí toľko tlačiť na hrany lyží ako pri klasickom šmyku.
  4. Vybavenie: Carvingové lyže sú kratšie a majú výraznejšie vykrojenie v porovnaní s tradičnými lyžami. Používajú sa aj špeciálne topánky a viazanie, ktoré podporujú správnu techniku.

Carvingové lyžovanie sa stalo veľmi populárnym vďaka svojej efektivite a zábavnosti. Umožňuje lyžiarom ľahšie a rýchlejšie ovládať lyže a zažiť dynamickejšiu a vzrušujúcu jazdu na zjazdovkách.

Aká je ideálna dĺžka carvingových lyží?

Ideálna dĺžka carvingových lyží závisí od viacerých faktorov, vrátane výšky, váhy, úrovne zručností a preferencií lyžiarov. Všeobecne možno povedať, že carvingové lyže by mali byť kratšie ako tradičné lyže. Nasledujúce pokyny vám môžu pomôcť určiť správnu dĺžku:

  1. Výška lyžiara: Carvingové lyže by mali byť obvykle medzi bradou a vrcholom hlavy lyžiara. Presnejšie povedané, pre rekreačných lyžiarov by dĺžka lyží mala byť približne 5–15 cm pod výškou lyžiara.
  2. Úroveň zručností:
    1. Začiatočníci: Lyže by mali byť skôr kratšie, teda zhruba k brade alebo až o 15 cm kratšie ako výška lyžiara. Kratšie lyže sú jednoduchšie na ovládanie a lepšie sa s nimi zatáčajú.
    2. Pokročilí lyžiari: Môžu voliť lyže dlhšie, približne k nosu alebo o 5-10 cm kratšie ako výška lyžiara, čo poskytuje lepšiu stabilitu pri vyšších rýchlostiach.
    3. Skúsení a experti: Môžu si vyberať lyže ešte dlhšie, až do výšky lyžiara alebo mierne nad ňou, čo poskytuje lepší výkon pri agresívnom carvingu a rýchlej jazde.
  3. Hmotnosť lyžiara: Ťažší lyžiari môžu preferovať o niečo dlhšie lyže pre lepšiu stabilitu, zatiaľ čo ľahší lyžiari môžu voliť kratšie lyže pre ľahšiu ovládateľnosť.
  4. Štýl jazdy:
    1. Krátke oblúky: Pre rýchle a krátke oblúky sú vhodnejšie kratšie lyže.
    2. Dlhé oblúky: Pre dlhšie a rýchle oblúky sú vhodnejšie dlhšie lyže.

Príklad výpočtu dĺžky carvingových lyží

  • Pokročilý lyžiar merajúci 180 cm: Ideálna dĺžka lyží by bola približne 170–175 cm.

Pri výbere carvingových lyží je dôležité vziať do úvahy všetky tieto faktory a ideálne sa poradiť s odborníkom alebo predajcom, ktorý môže poskytnúť konkrétne odporúčania na základe individuálnych potrieb a preferencií.