Vymrazovania (lyofilizácia)
Aké sú výhody vymrazovania oproti iným metódam skladovanie potravín?
Mrazené potraviny si zachovajú sviežu chuť - ale musí byť zmrazené.
Dehydrované a konzervované potraviny sú stabilné pre skladovanie - ale spracovanie pri vysokých teplotách znižuje ich chuť, textúru, farbu a obsah živín.
Vymrazovania v sebe spája to najlepšie z týchto spracovateľských metód, pomocou znalostí dnešnej vedy a techniky uchováme chuť a obsah živín, farbu, štruktúru a arómu potravín a zároveň poskytujeme skvelú trvanlivosť pre skladovanie.
Aké sú výhody vymrazovaných potravín?
Vzhľad - lyofilizovanej (vymrazovania) potraviny si zachovávajú svoj pôvodný tvar a štruktúru, na rozdiel od potravín, sušených na vzduchu, ktoré sa zmenšujú a scvrkávajú v dôsledku vysokej teploty spracovania. Stačí pridať vodu a počas niekoľkých minút potraviny vrátite do ich pôvodnej podoby.
Chuť - chutia rovnako dobre ako čerstvé. Vymrazovania odstráni vodu, nie chuť. Takže lyofilizovanej potraviny si uchovajú prakticky všetky svoje chute, vitamíny a nutričný obsah.
Hmotnosť - váži menej ako čerstvé. Vymrazovaním sa potraviny zbaví 98% vody. Tým sa výrazne zníži hmotnosť, čo uľahčuje manipuláciu a znižuje náklady na dopravu. Napríklad, 10 kg jahôd váži iba 1 kg po vymrazený - jednu desatinu svojej pôvodnej váhy! Rýchlo sa však môžu rehydratovať späť do svojej pôvodnej hmotnosti.
Dlhá trvanlivosť - vymrazovania potraviny možno skladovať po niekoľko mesiacov či rokov pri izbovej teplote bez akéhokoľvek poškodenia alebo znehodnotenie.
Nízke náklady skladovanie - pretože môžu byť uložené v izbovej teplote, nevyžadujú nákladné studené alebo chladené skladovacie priestory.