Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako si vybrať oblečenie na bežky

Aby ste si mohli naplno užiť jazdu snehobielou krajinou, pripravili sme pre vás pár tipov, ako si vybrať oblečenie na bežky.


Obsah

Komfortne sa obliecť pri vytrvalostných športoch je občas poriadny oriešok. A čo potom pri zimných športoch vonku v prírode? Správny výber oblečenia môže často zlepšiť aj váš výkon. Zima konečne dorazila v plnej sile, takže sme si pre vás pripravili pár tipov, ako si vybrať oblečenie na bežky tak, aby ste si mohli jazdu zasneženou krajinou užiť na maximum. 

 

Vrstvenie 

Aby ste sa správne obliekli na bežky, mali by ste sa najskôr zamyslieť nad tým, ako sa teplo z vášho tela stráca. Existujú tri mechanizmy, kvôli ktorým k tepelným stratám dochádza:

- sálanie

- vlhkosť

- prúdenie 

   

 

Ako vybrať outdoorové oblečenie?

Či už vyrážate na horskú túru, venujete sa halovým športom, beháte, leziete po horách alebo sa len radi prechádzate, vždy by ste mali byť dobre oblečení. Ak sa chcete obliecť naozaj efektívne, mali by ste sa riadiť správnym vrstvením oblečenia. Sme tu s článkom, ktorý vám vysvetlí, ako na to!

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

Správna voľba vrstiev zefektívni hospodárenie tela s teplom. Ako prvé by ste mali obliecť funkčné oblečenie. Termobielizeň musí dobre sedieť, obopínať telo a vytvoriť vašu druhú kožu, ktorá zamedzí sálaniu tepla. Kľúčovou vlastnosťou je predovšetkým jeho schopnosť odvodu vlhkosti smerom od tela, chráni vás teda aj pred vlhkosťou.

Pred prúdením vám pomôže v mrazoch bunda a v teplejšom počasí vetrovka. Medzi tieto dve hlavné vrstvy si môžete bežne obliecť napríklad fleecovú mikinu alebo ďalší kus termobielizne, získate tak izolujúcu vrstvu navyše, takže aj v mínusových teplotách budete stále v teple. 

Pri voľbe oblečenia zohľadňujte vždy intenzitu pohybu, dĺžku trate a klimatické podmienky. Je dôležité si tiež uvedomiť, že pri jazde na bežkách vaše telo konštantne pracuje a dochádza priebežne k jeho zahrievaniu. Vďaka tomu by ste mali vždy voliť o jednu vrstvu menej tak, aby vám bola pred rozjazdom trochu zima. Telo sa pri výkone po pár minútach zahreje a bude vám teplo tak akurát. Nie je na škodu zabaliť si do batohu jednu vrstvu oblečenia navyše, zvlášť v horských terénoch sa môže počasie rýchlo meniť a v prípade dlhšej prestávky vám môže byť chladnejšie. 

 

Termobielizeň 

Základom pre efektívne vrstvenie je funkčná bielizeň. Materiály termobielizne môžete rozdeliť na prírodné, syntetické a kombináciu syntetických a prírodných vlákien. Všetky tri kategórie majú svoje plusy a mínusy. Ako vždy záleží na individuálnych potrebách v súvislosti s intenzitou pohybu a mierou potenia sa.

Beh na lyžiach je vytrvalostný šport, ktorý si vyžaduje konštantný pohyb. V súvislosti s týmto zimným športom vám odporúčame funkčnú bielizeň z merino vlny. Prírodné vlákna majú výbornú termoreguláciu a veľmi dobre odvádzajú pot, zároveň majú antibakteriálnu funkciu, takže nedochádza k množeniu baktérií a nie je nutné bielizeň prať po každej aktivite. Merino vlna je ideálnym materiálom pre vytrvalostné športy, naopak trochu horšie reaguje v prípade príliš aktívneho pohybu.

Spočiatku môže merino vlna mierne škrabať na tele, pokiaľ ale budete prať merino vlnu v prípravku určenom na tento typ vlákna, môžete slabinu tohto materiálu výrazne eliminovať. 

 

 

Druh materiálu

 

Plusy

 

Mínusy

Syntetika

+rýchlo saje pot

+rýchlo schne

+výborná elasticita

+vlákna sa dobre zafarbujú

-ľahšie viaže pachy

Prírodné vlákna

+prirodzene antibakteriálne

+hrejú aj mokré

+nehorľavé

+neviažu tak pachy

-vysoká nasiakavosť je menej vhodná pre intenzívne aktivity

-vlákna sa horšie farbia

-môžu vyvolávať pocit "škrabania"

 

   

 

Ovce v tom majú jasno. Oblečú sa do merina.

Merino je súčasťou testovaných ponožiek, pretože nie je lepšieho materiálu, čo by dodal toľko tepla a komfortu. Merino vlna pochádza z vyšľachteného druhu oviec, ktoré sa v 18. storočí chovali v horských oblastiach Španielska.

 

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

 

Bunda na bežky 

Ideálna bunda by mala plniť funkciu tretej vrstvy a neprepustiť k telu vonkajší chlad, zároveň by ale nemala zamurovať prácu už navrstveného oblečenia, teda mala by mať vo svojich vlastnostiach aj priedušnosť a odvádzať pot od tela smerom von. Dbať by ste mali aj na priľnavosť k telu a pružnosť materiálu, v ktorom budete pohodlne hýbať rukami. Určite sa vám budú hodiť vrecká na pleciach, môžete si do nich uložiť kľúče, telefón, energetickú tyčinku, v niektorých prípadoch aj menšiu fľašu.

Všeobecne je na bežky často odporúčaný softshell, ktorý vyniká priedušnosťou a zároveň dobrými izolačnými vlastnosťami. Nevyhnutnosťou pri behu na lyžiach je aj elastický materiál, ktorý vám tkaný softshell jednoznačne ponúka. Medzi jeho ďalšie prednosti môžete zaradiť aj pomerne slušnú nepremokavosť, takže menšiu snehovú prehánku určite bez problémov zvládnete, na dlhšiu jazdu v daždi je potom lepšie zvoliť softshell v kombinácii s membránou. Membránový softshell zaisťuje kvalitnejšiu odolnosť voči vetru a vode.

Úplne perfektnú ochranu do extrémneho počasia vám poskytne membrána typu windstopper, ktorá blokuje studený vietor a zároveň dokáže vcelku dobre pracovať s vlhkosťou zvnútra. V teplejšom počasí sa bude hodiť vetrovka. Vetrovka síce nie je ideálna do dažďa, ale je ľahká a skladná, takže ju pohodlne zabalíte do menšieho batohu. 

   

 

Všetko, čo ste chceli vedieť o softshelle

Čo vám napadne, keď sa povie univerzálny outdoorový materiál? Väčšina ľudí so skúsenosťami s turistikou povie softshell. S tým sa dá iba súhlasiť. V čom je jeho kúzlo a má nejaké nedostatky?

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Nohavice 

Pri výbere nohavíc dbajte na maximálnu priliehavosť a elasticitu, ktorá vám zaistí pohyb bez obmedzenia. Rovnako ako pri bundách je univerzálnym materiálom softshell alebo do nepriaznivých podmienok membránový softshell. Podľa intenzity pohybu a dĺžky trate voľte stupeň zateplenia nohavíc. Na preteky alebo intenzívne tréningy budete potrebovať nižší stupeň zateplenia a väčšiu elasticitu, naopak v prípade pokojnej vychádzky zvoľte zateplenie vyššieho stupňa.

Pri vysokej intenzite pohybu sú pri nohaviciach praktickým pomocníkom ventilačné panely zo sieťoviny. Väčšinou ich nájdete v oblasti kolien zozadu a ich úlohou je odviesť prebytočné teplo. Nohavice by vám mali perfektne padnúť a umožniť voľný pohyb, pri ohýbaní by nemali nikde tlačiť. Hodiť sa môžu aj vrecká so zipsom. 

V sortimente pre ženy nájdete aj varianty zimných sukní, ktoré sú v poslednej dobe stále obľúbenejším funkčným doplnkom. V prvom rade majú veľmi nízku hmotnosť a dajú sa ľahko rozopnúť a zložiť, takže ich môžete dať do batohu a vytiahnuť až v prípade, že sa chcete zahriať. Sukne doprajú pohybu voľnosť a pritom dobre zahrejú telo v oblasti stehien a zadku. Sukňu navyše môžete doplniť ľubovoľnými nohavicami na bežky alebo zateplenými legínami. 

 

Hlava, ruky a nohy v teple 

Ponožky vyberte vyššie, aby ste chránili nohy pred odrením o vnútorné polstrovanie topánok. Taktiež sa zamerajte na materiály, pretože pot potrebujete odviesť od tela aj na nohách. Nohy by tiež mali zostať v suchu a teple. Skvelou voľbou môžu byť ponožky z merino vlny, pretože majú schopnosť hriať aj v miernom vlhku. 

Pri výbere rukavíc na bežky by ste mali dbať na hrejivosť a vodeodolnosť. Dobrou voľbou sú prstové rukavice s dobrou úchopnosťou a pútkami na prichytenie bežkárskych paličiek.

Nesmiete zabudnúť ani na pokrývku hlavy. V prípade odhaleného čela a uší vám hrozí nepríjemné prechladnutie alebo zápal dutín. Využiť môžete čiapku na bežky alebo zimnú čelenku taktiež z funkčných materiálov, ktoré rýchlo schnú. Dôležité je tiež dobré priľnutie k hlave. 

   

 

Pár trikov, ako poraziť chlad

Je jedno, či čakáte na električku, zapínate viazanie na snowboarde pred nádherným poľom prašanu alebo zatĺkate posledný kolík pred nocou pod zasneženým vrcholom, v teple chcete byť kedykoľvek.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Čím doplniť set na bežky?

Výbavu na bežky môžete rozšíriť o bežkárske okuliare, ktoré budú chrániť vaše oči pred vetrom, snehom, UV žiarením, a udržia oči v teple. Okuliare by sa nemali zahmlievať, takže pri výbere zohľadňujte kvalitu odvetrávania. 

Na bežky sa určite hodí aj batoh či ľadvinka. Pri batohu berte do úvahy mieru odvetrávania, inak by mohla byť potlačená funkčnosť bundy. Rovnako ako pri behu alebo iných vytrvalostných športoch môže dobre poslúžiť vodný vak s náustkom na doplnenie tekutín priamo na trati, hadička sa však stáva nepraktická, pokiaľ teplota klesne pod bod mrazu. Ďalej dbajte na váhu batohu, aby vás pri pohybe príliš nezaťažoval. Využiť môžete aj ľadvinku, ktorej najväčšou výhodou je minimálna plocha pri kontakte s telom. 

 

Ako si teda vybrať?

Pri výbere oblečenia musíte zohľadňovať individuálne potreby, klimatické podmienky, intenzitu pohybu a dĺžku trás, ktoré beháte. Niekto mrzne vo chvíli, keď sa teplota blíži k nule, iný sa cíti komfortne aj v teplotách hlboko pod bodom mrazu. Ďalší sa potí veľa, iný zase vôbec. Keď si uvedomíte všetky individuálne potreby, už vám nič nebráni vybrať oblečenie, v ktorom bude radosť vyraziť na trať. 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Pavlína Horňáková

Zdroje: pixabay.com

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

Pánske ponožky Warg Trek Merino

10,00  (21 %) 7,90 

Porovnať

8,00  (51.25 %) od 3,90 

Porovnať

15,00  (34 %) 9,90 

Porovnať

8,00  (26.25 %) 5,90 

Porovnať

(8.08 %) 23,90 

Porovnať

9,00  (34.44 %) 5,90 

Porovnať

Dámske ponožky Warg Trail Low Wool

7,00  (44.29 %) 3,90 

Porovnať

Kompresné podkolienky Zulu Run Compression W

15,00  (40.67 %) 8,90 

Porovnať