Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Recyklované materiály v outdoore

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.


Popisok: Spacáky z recyklovaných materiálov nájdete v spoločnosti Warmpeace, stany zase v ponuke Vango

Obsah

Ono by to vlastne ani veľmi nedávalo zmysel. Tráviť každú voľnú chvíľu v prírode a zároveň na ňu nemyslieť. Preto recyklácia, recyklované materiály a vôbec k prírode šetrný spôsob života k modernému outdooru a výrobe outdoorového vybavenia patria.

 

Recyklovaný vs. recyklovateľný materiál

A ako každá minca má aj recyklácia v outdoore dve strany. Tou prvou je využitie recyklovaných materiálov. Teda využitie odpadových materiálov a ich premena na znovu využiteľné materiály. Z nich potom vznikajú nové prvky outdoorového vybavenia od obuvi až po stany a spacáky.

Recyklovateľný materiál je úplne nový materiál, ktorý je na výrobu použitý prvýkrát. V momente, keď výrobok doslúži svojmu účelu, je možné ho vytriediť a poslať tak na opätovné spracovanie. Typicky sa takto recyklujú plasty, oblečenie, ale napríklad aj batohy.

   

 

Ako sa správať šetrne v prírode

Pripomeňte si 10 zásad, ktoré by mal poznať a ctiť každý milovník prírody. V dnešnom článku ich pre vás spísala Katka Balcarová. 

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Prístup reduce - reuse - recycle

Tri jednoduché zásady, ktoré odpovedajú na otázku, ako žiť zodpovednejšie. Ide o to zamyslieť sa nad vlastným životom a potrebami, obmedziť zbytočnú spotrebu (redukcia), čo možno využiť znova (reuse) a veci, ktoré už doslúžili svojmu účelu recyklovať (recycle).

 

Populárne recyklované materiály v outdoore

Medzi najpopulárnejšie recyklované materiály patria polyester (vyrobený z recyklovaných plastových fliaš), nylón (recyklácia rybárskych sietí, priemyselných tkanín), plast (recyklácia PET fliaš, plastových obalov) a drevo (znovu využitie starého nábytku, paliet, stavebného dreva). Novinkou je využitie recyklovaného peria pri výrobe zimných spacákov a búnd.

Polyester a nylón sú typickými materiálmi na výrobu stanov a spacákov. Recyklovaný plast nájde uplatnenie takmer všade, od kempingového nábytku, cez fľaše na pitie, až po vybavenie na plážové športy, ale napríklad aj na niektorých častiach batohov alebo trekových palíc.


Popisok: Recyklované materiály využíva pri výrobe batohov značka Mammut.

 

Ako sa správať zodpovednejšie? Využívať prínosy recyklovaných materiálov

Využitie recyklovaných materiálov je šetrnejší prístup k výrobe produktov. Úspory a pozitívne vplyvy sa odrážajú v mnohých oblastiach.

  1. Ochrana obmedzených prírodných zdrojov
    Bohatstvo prírody nie je nekonečné. A niektoré prírodné zdroje už narážajú na hranicu svojich možností. Je preto dobre, keď využívame to, čo sme už raz z prírody získali.

  2. Ochrana zvierat a celých ekosystémov
    Recykláciou znižujeme tlak na ťažbu nových surovín, rozširovanie chovov a pôdy potrebnej na pestovanie plodín nevyhnutných na výrobu. Pri outdoore to môžu byť pastviny pre ovce merino, ťažba ropy na výrobu technických tkanín alebo zväčšovanie plantáží bavlny a ľanu.

  3. Obmedzenie dopytu po surovinách
    Tlak na stále nové výrobky vyvolal potrebu rozširovať miesta ťažby surovín. Čím trpela nielen voľná príroda, ale často aj miestne obyvateľstvo.

  4. Úspora energie
    Výroba z recyklovaných materiálov je často oveľa úspornejšia ako výroba z čistých nových surovín. Pri hliníku sa uvádza, že recykláciou možno ušetriť až 95 % energie.

  5. Ekonomické benefity
    Využitie recyklovaných materiálov vedie k úspore nákladov na získavanie nových surovín, ale aj dopravu zo vzdialenejších miest planéty.

  6. Zníženie znečistenia
    Spaľovanie odpadov znečisťuje ovzdušie. Skládky zase zamorujú prostredie nevzhľadnými hromadami. Alarmujúce sú napríklad skládky nevyužitého oblečenia v krajinách Južnej Ameriky.

 

Väčšia prísnosť pri výrobe z recyklovaných materiálov 

Výrobky pre outdoor často prechádzajú náročnými skúškami. A ak sú vyrobené z recyklovaných materiálov, sú testy často prísnejšie ako u tých z nových surovín. Obvykle kvôli nim vznikajú celé nové postupy testovania. Ďalšími skúmanými aspektmi je ekologickosť výroby z recyklovaných materiálov a ich stálosť pri znovuvyužití.

 

Udržateľné materiály

Sú to materiály, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu, ale zároveň sú veľmi kvalitné. Využíva sa vlna, hodváb, bavlna a koža. Sú to prirodzene rozložiteľné materiály, ktoré ale pri správnom spracovaní slúžia veľmi dlho.


Popisok: Viete, že lyocell vzniká spracovaním drevnej celulózy? Využíva sa napríklad na výrobu outdoorových nohavíc, funkčnej bielizne a búnd

 

Ako žiť ekologicky s outdoorovým vybavením?

Poznáme to všetci: Niekedy sa chceme posunúť a na vyššie výkony potrebujeme lepšie vybavenie. Lenže čo s tým starým? Alebo naše vybavenie pomaly stráca vlastnosti, pre ktoré sme si ho zaobstarali. A niekedy sa veci skrátka pokazia. Vždy ale máme možnosť postupovať šetrne k životnému prostrediu. Stačí sa držať týchto zásad:

  1. Opravuj! Veľa vecí sa dá opraviť pomerne ľahko. Topánky, oblečenie aj stan môžete znova naimpregnovať. Zipsy v stane či na batohu sú často pomerne ľahko opraviteľné. A s čím si neporadíte doma, môžu pomôcť v špecializovaných servisoch.

  2. Daruj! Máte novú fantastickú nepremokavú bundu na výpravu? Vymenili ste starý stan za nový ultraľahký? Alebo ste neodolali novým pohorkám? V poriadku. Užite si ich. A skúste vo svojom okolí nájsť niekoho, kto by vaše staré kúsky ocenil a využil.

  3. Recykluj! Pokiaľ už vaše outdoorové vybavenie naozaj doslúžilo, zamyslite sa nad tým, kam ho vyhodíte. V SR máme pomerne prepracovaný systém triedenia odpadov vrátane oblečenia a obuvi, stačí ho len využiť.

  4. Upcykluj! Než starý kúsok vyhodíte, môžete sa zamyslieť nad tým, či by ho nešlo využiť inak, novo. Zo starého stanu môže byť napríklad perfektný nepremokavý vak.

 

České značky s ekologickým prístupom k materiálom aj výrobe

Mnoho českých outdoorových značiek si zakladá na ekologickom prístupe k výrobe a spracovaniu materiálov.

 

Značka

 

Logo



Zameranie

Adventure Menu

Energetické jedlo na výpravy vyrobené šetrným spôsobom, bez konzervantov a chemických prísad na území ČR. 

Direct Alpine

Funkčné nohavice a bundy vyrábané v ČR a na území Európy, čím minimalizujú uhlíkovú stopu. 

Hannah

Oblečenie, stany, spacáky a vybavenie pre outdoorové aktivity. Pri výrobe sa držia zásad reduce, reuse, recycle a zameriavajú sa na kvalitu a udržateľnosť vstupných surovín. 

Husky

Oblečenie, batohy, stany aj kempingový nábytok. Spoločnosť využíva vysoko kvalitné materiály s dlhou životnosťou, čím sa snaží prispievať k udržateľnosti outdoorovej produkcie. 

Kilpi

Oblečenie a obuv pre outdoor. Pri výrobe sa držia zásady vytvoriť maximálnu hodnotu s využitím minima zdrojov a s čo najmenším dopadom na životné prostredie. 

Pinguin

Český producent turistického a kempingového tovaru, ktorý si zakladá na dlhej životnosti výrobkov. Dôraz kladú na možnosť následnej recyklácie produktov. 

Sir Joseph

Páperové expedičné vybavenie vyrobené v ČR s minimálnou uhlíkovou stopou. 

Warmpeace

Outdoorové oblečenie a páperové spacie vaky, pri výrobe ktorých sa využívajú šetrné postupy a materiály, ktoré však nesmú byť na úkor kvality. 

 

 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Lucie Kručková

Zdroje: archív autora, pixabay.com, unsplash.com

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Prenocovanie v zimných podmienkach

Poradňa

Zbierka rád a tipov z mrazivých bivakov a zasnežených stanov.

Vyberáme pre vás

11,00  (0.91 %) 10,90 

Porovnať

110,00  (0.09 %) 109,90 

Porovnať

Impregnácia na textil Nikwax TX.Direct Wash-in 1 000 ml

33,00  (0.3 %) 32,90 

Porovnať

17,00  (0.59 %) 16,90 

Porovnať

Impregnácia na textil Nikwax TX.Direct Spray-On 300ml

14,00  (0.71 %) 13,90 

Porovnať

11,00  (0.91 %) 10,90 

Porovnať

11,00  (0.91 %) 10,90 

Porovnať

13,00  (0.77 %) 12,90 

Porovnať