Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: Horolezecká prilba Singing Rock Hex

V dnešnom teste sa budeme venovať horolezeckej prilbe Singing Rock Hex. Prečítajte si, ako sa nám s ňou liezlo a ako sedí na hlave.

 

Obsah

Horolezecká prilba Singing Rock Hex je odolná, plne odvetraná prilba na horolezectvo, alpinizmus a ďalšie lanové aktivity. Hodí sa ako do hôr, tak aj na skaly, via ferraty alebo do lanových parkov.

 

Recenziu spracoval testerský tím časopisu Svet outdooru, ktorý od roku 1997 strávil 14 000 hodín preverovaním vyše 1000 výrobkov na stovkách výprav do celého sveta. Každej recenzii sa venuje niekoľko ľudí, vrátane horských vodcov a špičkových športovcov, a výsledok sa nedá kúpiť. Ďalšie recenzie nájdete na www.SvetOutdooru.cz/vybaveni.

 

Profil testera

Vojtech Dvořák

Vojta je nadšeným horolezcom a lyžiarom. Presťahoval sa z kraja viníc a marhúľ do Krkonôš, kde to má kúsok na hrebene, na obľúbený Prachov alebo do Adršpachu. Spoluautor metodických materiálov Singing Rock a Hudy, autor nekonečného komiksu Wattovo okienko a lezecké metodiky v časopise Montana. Rád premýšľa o vybavení a stále by niečo vylepšoval.

 

 

Charakteristika


Názov:


Hex

Výrobca:

Singing Rock

Určenie:

Pánske / Dámske

Hmotnosť: M-300, L-330 g
Veľkosť prilby: 52-58 cm / 55-60 cm
Materiál: ABS
  • odolná EPP + ABS škrupina chráni pred padajúcimi predmetmi
  • otvorená konštrukcia "OPEN CELL" s 35 vetracími otvormi s celkovou plochou 108 cm2
  • ľahké a rýchle nastavenie veľkosti otočným kolieskom
  • podbradný pásik z mäkkého a širokého popruhu
  • vnútorné polstrovanie je vyrobené z jedného kusu, lepšie drží
  • vnútorné polstrovanie je odnímateľné a prateľné
  • integrované predné klipy "EASY CLIP" pre spoľahlivé upevnenie čelovky
  • elastický systém "UNI FIX" v zadnej časti jednoducho upevní akúkoľvek čelovku alebo lyžiarske okuliare
  • moderný dizajn

Predstavenie prilby

Prilba Singing Rock Hex je skvelá vďaka vysokej priedušnosti. Prilba má 35 otvorov. Singing Rock Hex si môžete vybrať z dvoch veľkostí a niekoľkých farieb. Jej váha je 300 a 330 gramov.

 

Video: predstavenie prilby Singing Rock Hex

 

Čo si všimnete na prvý pohľad?

Už na prvý pohľad vás prilba Singing Rock Hex určite zaujme vysokým počtom otvorov. Otvorov na prilbe nájdete celkom 35! Na prilbe nechýbajú ani veľké klipy na uchytenie čelovky. Pri bližšom pohľade objavíte gumičku na pripevnenie lyžiarskych okuliarov. Takéto uchytenie je obvyklé skôr pri lyžiarskych prilbách. V ruke je prilba veľmi ľahká, ako každá moderná horolezecká prilba. Treba podotknúť, že je ale o 100 gramov ťažšia ako prilba Singing Rock Penta.

 

Veľkosť

Prvým a veľmi dôležitým krokom pre to, aby prilba dobre sedela je vybrať správnu veľkosť. Singing Rock ponúka dve veľkosti v rozsahu obvodu hlavy: M (52–58 cm), L (55–61 cm). Pri výbere myslite aj na to, že v zimnom období si pod prilbu budete chcieť dať čiapku alebo šatku. Osobne mi prilba Singing Rock Hex na hlave sedela bez problémov a rovnako tak aj mojim kolegom.

 

Vnútorná časť prilby

Vnútri prilby sa nachádza odnímateľné a prateľné polstrovanie, ktoré je vyrobené z jedného kusu.

 

Nastavovanie obvodu prilby

Na prilbe môžete tiež nastavovať jej obvod pomocou klasického „cyklo“ kolieska. Koliesko sa ovláda veľmi ľahko a jeho ideálna veľkosť umožňuje príjemnú manipuláciu. Nejde o žiadne malé koliesko, ktoré by ste mali problém chytiť. Aretačné koliesko hodnotím pozitívne.

 

Nastavovanie popruhov

Popruhy je vhodné nastaviť tak, aby nešli cez uši. Vytvárajú tvar písmena V a ucho by malo byť uprostred. Toto nastavenie zaberie nejaký čas a chce cvik. Popruh je totiž v plastovom segmente dvakrát pretočený a nejde teda nastavovať úplne hladko. Avšak toto nastavenie vás čaká len pred prvým použitím, pokiaľ prilbu Singing Rock Hex budete používať len vy sami.

 

Podbradný pásik

Pokiaľ máte všetko na prilbe nastavené, môžete si prilbu Singing Rock Hex nasadiť, pritiahnuť aretačným kolieskom a zapnúť podbradný pásik pomocou klasického trojzubca. Toto zapínanie pôsobí lacnými dojmom, ale pri používaní som s ním nemal žiadny problém. Ešte predtým, než vyrazíte na skalu, vyskúšajte si, či prilba naozaj sedí – či neschádza do očí a nebráni vo výhľade. Pri skúšaní zatraste hlavou a vyskúšajte, či sa prilba príliš nehýbe, prípadne dotiahnite popruhy.

 

Pripevnenie lyžiarskych okuliarov

Na prilbe Singing Rock Hex sa nachádza systém "UNI FIX", ktorý zafixuje akúkoľvek čelovku alebo lyžiarske okuliare. Predné klipy EASY CLIP síce pri uchytení okuliarov nevyužijete, ale aspoň z prilby netrčia. Vďaka tomu sa o ne okuliare ani nezachytávajú a šetríte si ich molitanové polstrovanie. Pripnutie okuliarov k prilbe je veľmi jednoduché. Je prevedené pomocou háčikov a gumičky, kedy stačí iba gumičku vyhodiť z háčikov, okuliare vytiahnuť a naopak. Manipulácia je veľmi jednoduchá, pohodlná a je možné vykonávať aj v tenkých rukaviciach.

Obr.: detail gumičky na uchytenie čelovky alebo lyžiarskych okuliarov

 

Uchytenie čelovky

Integrované predné klipy "EASY CLIP" sú dostatočne veľké a dajú sa ovládať aj s nasadenou prilbou a pri fixácii čelovky nie je nutné ju dávať dole. To hodnotím ako veľké plus. Už niekoľkokrát som sa na prilbe stretol s tým, že uchytenie čelovky bolo ťažké a bolo nutné mať prilbu zloženú. Tu som bol milo prekvapený. Klipy sú veľké a dá sa do nich strčiť prst a ľahko vyhnúť na zastrčenie popruhu čelovky.

Obr.: zaistená čelovka na prilbe

 

Vzhľad prilby zvonku

Prilba Singing Rock Hex má síce 35 otvorov, ale žiadny z nich sa nenachádza na vrchnej časti prilby. Vďaka tomu je vaša hlava vysoko chránená. Odolná EPP + ABS škrupina chráni jednak pred padajúcimi predmetmi, ale taktiež zaručuje vysokú mieru ochrany pri náraze, vrátane opakovaného.

Hodnotenie: 95 %

+

  • vysoká priedušnosť

  • spoľahlivá ochrana

  • držiak na okuliare a čelovku

  • jednoduché uchytenie okuliarov aj čelovky

  • vysoký komfort

  • odnímateľné polstrovanie

  • množstvo farebných prevedení

-

  • ťažšie nastavovanie popruhov

  • lacný vzhľad podbradného pásika a trojzubca (fungoval ale bez problémov)

 

Záverečné zhrnutie

Prilba Singing Rock Hex je ponúkaná v dvoch veľkostiach a niekoľkých farbách. Je teda vhodná pre široký rozsah užívateľov. Veľmi pozitívne hodnotím uchytenie čelovky aj lyžiarskych okuliarov, vysokú ochranu hlavy, vysokú priedušnosť aj pohodlnosť. Negatívne hodnotím lacno vyzerajúci podbradný opasok a trojzubec. Počas používania s nimi ale nebol žiadny problém. Druhým negatívom je ťažšie nastavovanie popruhov. Je ale treba myslieť na to, že na splnenie účelu prilby, je potrebné venovať čas jej nastaveniu, aby vám perfektne sedela.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Vojtech Dvořák

Zdroje: svetoutdooru.cz

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

72,00  (11.25 %) 63,90 

Porovnať

Detská horolezecká helma Edelrid Kids Shield II

62,00  (9.84 %) 55,90 

Porovnať

(8.07 %) 49,90 

Porovnať

60,00  (23.5 %) od 45,90 

Porovnať

145,00  (9.72 %) 130,90 

Porovnať

163,00  (21.53 %) od 127,90 

Porovnať

108,00  (14.91 %) 91,90 

Porovnať

98,00  (18.47 %) 79,90 

Porovnať